به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
ناصر کریمی گفت: تغییرات محیط زیست، خشکسالی، از بین رفتن تالابها، دخالتهای بشری، گرمایش جهانی زمین و افزایش اثرات گازهای گلخانهای همه دست به دست هم داده و منشا ایجاد پدیده گردوغبار شده است.این عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه خاطرنشان کرد: یکی از انواع بلایای طبیعی که هر ساله سبب خسارات زیادی در نواحی خشک و بیابانی میشود، طوفان گردوغبار و ماسه همراه با بادهای شدید است.
وی در خصوص خسارتهای بیولوژیکی این طوفانها به تشدید خسارت ناشی از آفات و بیماریهای گیاهی اشاره کرد و گفت: اثر سوء بر روی محصولات کشاورزی و باغداری به علت نشست ذرات روی شکوفههای درختان و دیررسشدن محصولات کشاورزی از جمله خسارات این طوفانها است.
این استاد دانشگاه فیزیولوِژی گیاهشناسی تصریح کرد: ذرات رس معلق در هوا بر روی برگهای درختان مینشینند و موجب بسته شدن روزنهها شده و این امر از فتوسنتز و تنفس گیاه جلوگیری میکند.
وی ادامه داد: این ذرات رس معلق بعد از مدتی به علت اختلال در مکانیسم طبیعی حیات درخت، برگها از تاج درخت شروع به ریزش میکنند که این امر مقاومت گیاهان را کاهش داده و امکان حمله آفات افزایش می یابد.
به گفته این پژوهشگر، شستوشوی درختان به وسیله نازلهای آب پاشی یکی از راهکارهایی است که موجب دور شدن اثرات گردوغبار میشود./س