حریق از سوختن شدید مواد سوختنی یا آتشی ناخواسته و از کنترل خارج شده با دود، حرارت و نور توام است.
آتشسوزی در صورتی که به موقع و در زمان مناسب مهار نشود قطعا خسارات بسیاری از خود بر جای میگذارد.
ساکنان روستای کبوترک شهرستان خدابنده در ساعت 13 روز جمعه 15 شهریور ماه جاری ناگهان با مشاهده دود و آتش از یکی باغات انگور این روستا با سامانه 125 تماس گرفتند.
مالک این باغ با مشاهده شعلههای آتش در ابتدای باغ سراسیمه به طرف شعلههای آتش میدود.
ابتدا این مالک به همراه چندی از اهالی روستا برای اطفای حریق اقدام میکنند ولی با وجود وزش باد و گسترش حریق توان اطفای حریق از آنها سلب میشود.
در این زمان مالک باغ ابتدا با آتش نشانی شهرستان خدابنده تماس میگیرد تا برای اطفای حریق درخواست کمک کند.
اما آتش نشانی این شهرستان شماره شخص دیگری با نام گنج خانلو مسئول آتش نشانی بخش سجاس رود را در اختیار آنها قرار میدهد و مسئولیت اطفای حریق روستای کبوترک را وظیفه آن شخص میداند.
مالک باغ پس از ارتباط با فرد اعلام شده و شرح ماجرا با رفتار زننده مسئول آتش نشانی سجاس رود مواجه میشود و این فرد از حضور در مکان مورد نظر اجتناب کرده و با بیادبی تلفن را قطع میکند.
اهالی روستا و افرادی که در کنار محل حادثه حضور داشتند با آتش نشانی شهرستان زنجان تماس میگیرند ولی پاسخ قانع کنندهای نمیشوند و این مرکز اطفای حریق را وظیفه آتش نشانی شهرستان خدابنده میداند، البته روشن بود که تا آمدن آتشنشانان از زنجان آنها فقط با تلی از خاکستر روبرو میشدند.
پس از تماسهای بینتیجه با ارگانهای مختلف زبانههای آتش شعلهور شده و بر شدت خود میافزاید.
مالک این باغ به همراه چندی دیگر بر تلاشهای خود میافزایند ولی با توجه به اینکه محل وجود آب از باغات دور بوده اقدامات آنها بینتیجه میماند.
سرانجام پس از گذشت 2 ساعت و تلاش اهالی برای درخواست کمک از سوی آتش نشانی بیثمر بوده و آنها به ناچار با پلیس 110 تماس میگیرند.
پس از گذشت زمان کوتاهی نیروهای انتظامی پاسگاه «بولاماجی» شهرستان خدابنده بخش سجاس رود در محل حادثه حضور یافته و با شخص اعلام شده از سوی آتش نشانی خدابنده تماس میگیرند، اما این اقدام نتیجهای ندارد.
سپس ماموران نیروی انتظامی با تنظیم گزارشی از محل آتش سوزی و شدت حادثه مجبور به ترک محل مورد نظر میشوند.
پس از گذشت ساعتها تقریبا در ساعت 18 بعد از ظهر تلاشهای اهالی بینتیجه بوده و تمامی باغات آن بخش در شعلههای آتش میسوزد.
گستردگی آتشسوزی در این باغات به حدی بوده که حریق از فاصله دوری قابل مشاهده بود و احتمال سرایت آتش به باغات و مزارع مجاور نیز وجود داشته است.
عدم حضور آتش نشانان در محل حادثه و عدم مهار آتش، شعلههای حریق افزایش یافته و تمامی باغات آن بخش در شعلههای آتش میسوزد.
*ابراز ناراحتی مالک باغ از بیتوجهی مسئولان
پس از اعلام گزارش آتش سوزی روستای کبوترک با یکی از مالکان باغات انگور مصاحبه کرده و این مالک با تشریح ماجرا اظهار کرد: ساعتها درختان انگور و زردآلو در شعلههای آتش سوختند و تماسهای ما نتیجهای نداشت.
علی بختیاری مسئولیت اطفای حریق این آتش سوزی را بر عهده آتش نشانی خدابنده دانست و گفت: اگر ماموران آتش نشانی بلافاصله پس از تماس در محل حادثه حضور مییافتند قطعا خسارت کمتری متحمل میشدم.
وی با ابراز ناراحتی از بیتوجهی مسئولان تصریح کرد: نزدیک یک هزار درخت انگور در این حادثه سوخته و دیگر اثری از تاکستان انگور دیده نمیشود و علت بروز حادثه نیز مشخص نیست.
این مالک باغ از حضور نیروهای انتظامی پاسگاه «بولاماجی» تشکر کرد و افزود: با توجه به اینکه مسئولیت اطفای حریق این حادثه بر عهده نیروی انتظامی نبود اما آنها بلافاصله پس از تماس در محل حادثه حضور یافتند.
در ادامه یکی از شاهدان این آتش سوزی اظهار کرد: در زمان آتش سوزی باد بر شدت شعلههای آتش میافزود ولی تلاشهای مردم بینتیجه بود.
خلیل شیخلو با اشاره به اینکه پنج ساعت طول کشید تا آتش به بخش پایانی این باغ برسد، گفت: در طول این زمان و پس از تماسهای مکرر، ماموران آتش نشانی در این مکان حضور نیافتند.
وی خواستار رسیدگی مسئولان به این حادثه و تنبیه خاطیان ماجرا شد.
*پاسخ مسئولان در پی وقوع آتش سوزی
خبرنگار فارس در پی بروز این آتش سوزی با چند نفر از مسئولان زیربط تماس گرفته و علت این اتفاق را از زبان آنها جویا شده است.
ابتدا به شخصی که آتش نشانی شهرستان خدابنده شماره این فرد را به عنوان مسئول معرفی کرده تماس گرفتیم.
مسئول آتش نشانی بخش سجاس رود اظهار کرد: اطفای آتش سوزی تا شعاع 10 کیلومتری بر عهده این بخش است و روستای کبوترک جزو این بخش محسوب نمیشود.
گنج خانلو با اشاره به اینکه اطفای حریق روستای کبوترک وظیفه مرکز شهرستان خدابنده است، گفت: مرکز خدابنده چهار ماشین آتش نشانی دارد و 17 نفر در این مکان مشغول فعالیت هستند.
وی با ادعای آنکه تماس مالک باغ مبنی بر آتش سوزی دروغ بوده است، افزود: آنها خودشان باغات را آتش زدهاند.
سپس مسئول آتش نشانی بخش سجاس رود از ادامه مصاحبه اجتناب و تلفن را قطع کرد.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان با اشاره به اینکه مسئولان باید در محل حادثه حضور مییافتند، گفت: در صورت کوتاهی با ماموران برخورد میشود.
صفیالله کرامتی با تاکید بر اینکه شهرداریها باید همیشه در خدمت مردم باشند، گفت: آتش نشانی هر منطقه وظیفه دارد در صورت تماس مردم مبنی بر وقوع حادثه در محل حضور یابند.
وی ادامه داد: مالک باغ میتواند گزارشی از روز آتش سوزی تهیه کند و در اختیار فرمانداری شهرستان خدابنده و مدیریت بحران استان زنجان قرار دهد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی زنجان در پیگیری انجام شده اظهار کرد: این حادثه باید از طریق مدیریت بحران استان زنجان پیگیری شود.
حمیدرضا یاختیفر با تاکید بر اینکه این آتش سوزی به آتش نشانی زنجان ارتباطی ندارد، گفت: فرمانداری و شهرداری شهرستان خدابنده باید پاسخگوی این اتفاق باشند.
همچنین فرماندار خدابنده مبنی بر عدم حضور آتش نشانی در محل حادثه اظهار کرد: طبق مصوبه شورای بحران روستاهایی که هفت کیلومتر از مرکز شهرستان فاصله دارند اطفای حریق بر عهده آتش نشانی شهرستان است.
علی یوسفی با بیان اینکه فاصله بیشتر از هفت کیلومتر به آتش نشانی شهرستان مربوط نیست، گفت: مالک باغ باید در زمان آتش سوزی با دهیاری و بخشداری سجاس رود تماس میگرفت.
وی با تاکید بر اینکه حوزه روستایی به آتش نشانی شهرداری خدابنده ارتباطی ندارد، تصریح کرد: مالک باغ میتواند برای پیگیری مراحل قانونی این حادثه به فرمانداری شهرستان خدابنده مراجعه کند.
همچنین در این حادثه رئیس آتش نشانی شهرستان خدابنده نیز گفت: این آتش سوزی به عهده آتش نشانی بخش سجاس رود است.
روح الله کرمی ادامه داد: آتش نشانی بخش سجاس رود باید در کمترین زمان در محل حادثه حضور به عمل میرساند.
در نهایت پس از تماسهای مکرر با مسئولان پاسخی قانع کننده برای عدم حضور آتش نشانی بخش سجاس رود در محل حادثه دریافت نکردیم هرچند اگر پاسخی نیز بود پس از اتمام آتش سوزی دردی از مالک باغ دوا نمیکرد.
امید است با تلاش، همکاری و دلسوزی مسئولان دیگر شاهد ماجراهای این چنینی نباشیم چرا که ممکن است یکی از این باغها به عنوان تنها دارایی یک کشاورز باشد./ج1