به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران؛ولادیمیر پوتین، در گفتوگو با شبکه خبری راشاتودی گفت تحویل سلاحهای شیمیایی سوریه تنها در صورتی انجام خواهد شد که واشنگتن و متحدانش حمله به سوریه را لغو کنند.
طبق این گزارش، آقای پوتین درباره طرح تحویل سلاحهای شمیایی سوریه گفت: «این طرح تنها در صورتی کارآمد خواهد بود و که آمریکا و حامیان آن متعهد شوند که استفاده از زور را لغو کنند چون سخت است که هر کشوری ـ خواه سوریه باشد یا هر کشور دیگر ـ را متقاعد کرد که در حالی که طرح حمله به آن بررسی میشود به طور یکجانبه خلع سلاح شود.»
رئیس جمهور روسیه افزود مساله خلع سلاح سوریه توسط کارشناسان و سیاستمداران قبلاً به طور گشترده مورد بحث قرار گرفته بود.
طبق گفته آقای پوتین، او و باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا درباره ممکن بودن چنین طرحی در حاشیه نشست گروه ۲۰ در سنپترزبورگ گفتوگو کرده بودند.
ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه روز دوشنبه (18 شهریور) پس از دیدار با سرگئی لاوروف همتای روسی خود در مسکو، پایتخت روسیه، با شرکت در یک نشست مطبوعاتی گفت که دمشق از پیشنهاد روسیه برای نظارت بینالمللی بر تسلیحات شیمیایی آن کشور استقبال میکند.
طرح روسیه کمی پس از اظهارات جان کری، وزیر خارجه امریکا، در جمع خبرنگاران در لندن اعلام شد. وزیر خارجه امریکا گفت تنها راه برای جلوگیری از حمله نظامی به سوریه این است که دمشق تا هفته آینده همه سلاحهای شیمیایی خود را به جامعه بینالمللی تحویل دهد.
این در حالی است که واشنگتن با ادعای استفاده دولت دمشق از سلاحهای شیمیایی علیه شهروندان خود تلاش میکند حمایت جامعه جهانی را برای اقدام نظامی علیه سوریه به دست آورد.
با این حال، کاخ سفید اذعان کرده است که هیچ مدرک «انکار ناپذیری» درباره استفاده دولت سوریه از سلاحهای شیمیایی در اختیار ندارد، اما میگوید ارتش سوریه مسئول حمله شیمیایی به حومه دمشق است.
همچنین، سنای امریکا اواخر این هفته به طرح صدور مجوز برای مداخله نظامی این کشور در سوریه رای خواهد داد.
ادعای توسل دولت سوریه به حمله شیمیایی در روز 30 مرداد(21 آگوست) در حالی صورت گرفت که بازرسان سازمان ملل به درخواست دولت سوریه به دمشق سفر کرده بودند تا درباره یک حمله شیمیایی دیگر که چند ماه پیش در منطقه خانالعسل صورت گرفته بود، تحقیق کنند.
دولت سوریه به شدت این ادعا را رد میکند و میگوید در شرایطی که پیروزیهای نظامی به دست آورده و بازرسان سازمان ملل در سوریه به سر میبردهاند، نیروهای دولتی دلیلی برای استفاده از تسلیحات شیمیایی نداشتهاند.
دمشق همچنین به بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل اجازه داده در مناطقی که ادعا میشود در آنها از حمله شیمیایی استفاده شده تحقیقات لازم را به عمل آورند. علیرغم این، دولت آمریکا ضمن کوبیدن بر طبل جنگ در سوریه گفته دولت سوریه برای اعتمادسازی دیر وارد عمل شده است.
سوریه از سال 2011 صحنه ناآرامی و خشونتهای مرگبار بوده است. بسیاری از مردم و مأموران امنیتی در درگیریهای این کشور از آن زمان کشته شدهاند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، قدرتهای غربی و متحدان آنان در منطقه به ویژه قطر، عربستان سعودی و ترکیه از شبهنظامیان معارض دولت در سوریه حمایت میکنند.