دکتر پریسا ترابی کارشناس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت:دانش اموزاني كه بيش از سايرين در معرض سوء تغذيه قرار دارند شامل دانش آموزان به ويژه دختراني كه از بيم افزايشوزن از مصرف كافي مواد مغذي اجتناب مي كنند،دانش آموزاني كه از مصرفصبحانه امتناع مي كنند كه منجر به عدم دريافت مواد مقوي و مغذي لازم براي آمادگي جسمي و ذهني براي حضور در كلاس درس مي شود و از طرف ديگر زمينهاضافه وزن و چاقي را فراهم مي كنند.
وی ادامه داد:دانش آموزاني كه عادت به مصرف تنقلات بي ارزشي همچون پفك؛چيپس، نوشيدني هايي همچون آبميوه هاي صنعتي و نوشابه هاي گازدار و فستفود هايي همچون سوسيس ؛ كالباس و .. دارند. مصرف زياد انواع شيريني ها و مواد قندي و شكلات نيز دانش آموزان را در معرض ابتلا به اضافه وزن و چاقي قرار مي دهد كه خود نوعي سوء تغذيه ناشي از تغذيه نادرست محسوب مي شود یا دانش اموزاني كه به دلايل مختلف دسترسي كافي به منابع غذايي ويتامين ها،
كلسيم ، آهن و روي همچون ميوه ها و سبزيها و لبنيات و ... ندارند.
ترابی با بیان این که در برنامه غذایی دانش آموزان سه گروه اصلی مواد غذایی شامل : چربی ها ، کربوهیدراتها (مواد قندی و نشاسته ای) و پروتئین ها باید وجود داشته باشند عنوان کرد: البته مصرف زیاد قندهای ساده که در موادی مانند نوشابه های گازدار ، آب میوه های صنعتی، شکلات ، آب نبات و سایر موادی که بدون ارزش غذایی بوده و مصرف مکرر آنها منجر به اضافه وزن و چاقی می شود باید محدود شود و به جای آنها از مواد نشاسته ای مانندبرنج ، نان و سیب زمینی که انرژی لازم برای تحرک و فعالیت کودکان،نوجوانان و جوانان را فراهم نماید استفاده شود.باید توجه داشت که نیازبه پروتئین (حیوانی و گیاهی) در دوران بلوغ به دلیل سریعتر شدن رشد و افزایش حجم عضلات بیشتر می شود. پروتئین های حیوانی در تخم مرغ ،گوشت ، پنیر و شیر و پروتئین های گیاهی در غلات و حبوبات وجود دارد . نوجوانان بايد با مصرف روزانه چهار گروه اصلي غذايي (شير ولبنيات، نان وغلات، گوشت وتخم مرغ وحبوبات ومغزها، ميوه ها وسبزيها) ويتامينها واملاح مورد نياز
خود را تامين نمايند.
وی با تاکید بر این که كمبود برخي ويتامينها واملاح از جمله ويتامين A ، C وآهن، روي وكلسيم در نوجوانان بويژه دختران نوجوان شايعتر است اظهار کرد:ويتامين D براي رشد اسكلت بدن در سنين رشد لازم مي باشد. ويتامين D با افزايش جذب كلسيم وفسفر از روده باريك به استحكام استخوانها كمك مي كند. منبع اصلي تامين كننده ويتامين D بدن انسان، نور مستقيم خورشيد مي
باشد. جگر، زرده تخم مرغ، پنير وماست از منابع غذايي ويتامين D هستند كه بايد در برنامه غذايي روزانه نوجوانان گنجانده شوند.
ترابی خاطر نشان کرد:بدليل رشد سريع استخوانهاي بدن نياز به كلسيم در دوران بلوغ افزايش مي يابد. اگر نوجوانان هر روز از شير وفرآورده هاي شيري (ماست، پنير، كشك، بستني) به مقدار كافي استفاده نمايند نياز به كلسيم در آنان تاميــن مي شود. مصرف روزانه ۴-۳ سهم از گروه شير ولبنيات براي نوجوانان توصيه مي شود. /ح