باشگاه خبرنگاران جوان؛ نرگس امامجمعه- پاستیل یکی از خوراکیهای محبوب و پرطرفدار در بین کودکان و بزرگسالان است که به دلیل طعم شیرین و بافت نرم، همواره مورد توجه قرار گرفته است؛ اما کمتر کسی به این موضوع توجه میکند که این خوراکی خوشمزه چه فواید و مضراتی برای افراد دارد.
در همین راستا خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با منصور رضایی، متخصص تغذیه به گفت و گو پرداخت.
منصور رضایی، متخصص تغذیه گفت: «پاستیل، خوراکی که در گروه شیرینیها قرار دارد و حاوی گلوکز، ژلاتین، مواد افزودنی و طعم دهندهها است.»
افزایش وزن با مصرف پاستیل
این متخصص تغذیه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان این که برخی از نگهدارندهها در مواد غذایی به خصوص در پاستیل باعث آلرژی میشوند؛ افزود: «پاستیلها به دلیل وجود گلوکز و قند در خود باعث افزایش وزن و چاقی در افراد میشوند.»
منصور رضایی گفت: «یکی دیگر از مواد تشکیلدهنده پاستیل ژلاتین است. ژلاتین کلاژنی است که در استخوان و پوست حیوانات وجود دارد و کارخانهها با روشهای مختلف استخراج میکنند.»
منصور رضایی با بیان این که ژلاتین در کشورهای اسلامی از ترکیبات اولیه گوساله یا گاو تهیه میشود؛ تصریح کرد: «در ایران متاسفانه مراکز وارداتی زیرزمینی غیر بهداشتی وجود دارند که با ژلاتین حیوانات غیر حلال تهیه میشوند.»
خودداری از مصرف پاستیلهای فلهای و غیر بهداشتی
این متخصص تغذیه توصیه کرد: «افراد از مصرف پاستیلهایی که دارای شناسنامه نیستند، محل تولید، تاریخ تولید و انقضا ندارند هم جدا خودداری کنند.»
منصور رضایی با بیان این که پاستیلها دارای پروتئین ضعیف هستند؛ گفت: «مقدار پروتئین به کار رفته در پاستیلها بسیار کم است؛ بر همین اساس توصیه میشود هموطنان از لبنیات، تخم مرغ و گوشت برای دریافت پروتئین استفاده کنند.»
این متخصص تغذیه ادامه داد: «مصرف زیاد پاستیلها همچون شیرینی و آجیل، باعث آسیب به دندان میشود.»
پاستیلهای ویتامینه؛ واقعاً مفیدند یا تنها یک ترفند تبلیغاتی؟
منصور رضایی با بیان این که برخی از شرکتهای سازنده پاستیل مقادیری از ویتامین C را به پاستیل اضافه میکنند تا محصولات خود را راحتتر به فروش برسانند؛ تصریح کرد: «در زمان سرماخوردگی، کودکان و نوجوانان بهتر است از میوههایی که حاوی این ویتامین هستند، استفاده کنند؛ چرا که مصرف میوههایی که به طور طبیعی دارای مواد مغذی و ویتامینها هستند بهتر از موادی است که افزودنی دارند.»
این متخصص تغذیه در پایان اظهار کرد:« مصرف پاستیل به اندازه، مانند هر ماده غذایی دیگر مفید است؛ اما اگر بیش از حد مجاز شود، برای افراد به ویژه کودکان مضر و سمی است.»
ژلاتین، یک پروتئین طبیعی است که از پوست و استخوان حیوانات به دست میآید و در صنایع غذایی به عنوان یک عامل ژلکننده، امولسیفایر و تثبیتکننده مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از ژلاتین خوکی در تهیه پاستیل، به ویژه برای افرادی که به دلایل مذهبی یا بهداشتی از مصرف گوشت خوک پرهیز میکنند، میتواند مشکلاتی ایجاد کند. علاوه بر این، برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف مداوم و بیرویه پاستیلهای حاوی ژلاتین ممکن است تأثیرات منفی بر سلامت بدن داشته باشد.
اخیرا نیز خبری مبنی بر استفاده از ژلاتین خوکی در پاستیلها در فضای مجازی منتشر شد؛ در همین باره رئیس مرکز ملی تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو اعلام کرد:« در پاستیلهای باز و فله، ممکن است از ژلاتینهای خوکی و حیوانات غیر حلال همچون ماهی غیر حلال و … استفاده شده باشد. بر همین اساس بهتر است والدین نسبت به مصرف پاستیلهای غیر مجاز مراقبت کنند؛ چرا که هم از نظر سلامت و بهداشت زیر سوال هستند و امکان آلودگی با ژلاتینهای حاصل از موجودات حرام گوشت در آنها وجود دارد و هم از منظر حلیت اطمینانی به آنها نیست.»
تولید پاستیل غیر بهداشتی، غیر مجاز است
بر همین اساس خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان این موضوع را از وزارت بهداشت پیگیری کرد. در همین راستا محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت گفت:« تولید پاستیل غیر بهداشتی غیر مجاز است.»
معاون فنی مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت همچنین به باشگاه خبرنگاران جوان گفت:« تا کنون گزارشی مبنی بر تهیه پاستیل با ژلاتین خوکی گزارش نشده است.»
البته باشگاه خبرنگاران جوان منتظر پاسخ دیگر مراجع ذیصلاح در این باره خواهد بود؛ چرا که اگر سلامت یک کالا مورد تایید نباشد، قاعدتا باید از عرضه آن نیز جلوگیری شود.