وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد ۶ تا ۹ ماه همکاری بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل موضوع هستهای ایران و کاهش تحریمها کافی است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،آقای لاوروف در گفتوگو با شبکه خبری راشاتودی، درباره اوضاع سوریه و برگزاری کنفرانس ژنو ۲ گفت که تاریخهای احتمالی برگزاری این کنفرانس را دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرده است.
به گفته لاوروف، آقای بانکیمون، با روسیه، آمریکا و سایر نمایندگان ۵ کشور عضو دائمی سازمان ملل صحبت و اواسط نوامبر را برای برگزاری این کنفرانس پیشنهاد داده است.
وزیر خارجه روسیه افزود حسب اطلاع او، دولت سوریه قصد دارد هیئتی را به این کنفرانس میفرستد.
لاوروف گفت: «موضوع اصلی در حال حاضر این است که مطمئن شویم که گروههای مخالف در ایبن کنفرانس شرکت میکنند و همچنین اینکه گروههای مخالف، نماینده مخالفان باشند، نه اینکه تنها یک گروه باشند که در خارج از سوریه زندگی میکنند.»
وزیر خارجه روسیه تأکید کرد اوضاع در سوریه رو به وخامت میرود، زیرا گروههای مخالفان مسلح روز به روز بیشتر انشعاب پیدا میکنند و اخیراً ۱۳ فرمانده میدانی گفتهاند که آنها از ارتش آزاد سوریه و ائتلاف مخالفان سوریه دستور نمیگیرند.
مجری راشاتودی در ادامه برنامه از آقای لاوروف درباره ایران، برنامه هستهای این کشور، حضور رئیس جمهور و وزیر خارجه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل و مسائل دیگر پرسید.
لاوروف درباره رویکرد ایران در نشست مجمع عمومی گفت: «ما مطمئناً از فضایی که در خلال بحثهای مجمع عمومی درباره ایران وجود داشت استقبال کردیم: بیانیه آقای روحانی و دیدار با ظریف، وزیر خارجه ایران که در نشست گروه ۱+۵ درباره برنامه هستهای ایران شرکت کرد.»
وی افزود: «هم آقای روحانی و هم آقای ظریف گفتند که دوست دارند این موضوع را حل کنند و این کار را در اسرع وقت انجام دهند. آنها میگفتند اگر همه همکاری کنند، ۶ تا ۹ ماه کافی است. من با این موافقم.»
لاوروف ادامه داد: «موضوع اصلی این است که ایران همکاری کند، چون ایران از پرسشهایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح کرده و شورای امنیت از آن حمایت میکند اطلاع دارد. این پرسشها باید کاملاً پاسخ داده شوند و ما خرسندیم که ایران دقیقاً درباره همین موضوع دیداری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی معین کرد.»
لاوروف تصریح کرد: «آنها باید، فکر کنم، به ده سوال یا بیشتر که سالهای سال ما داشتهایم، پاسخ بدهند.»
وزیر امور خارجه روسیه همچنین به دور بعدی مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ در اواخر ماه جاری اشاره کرد و افزود: «ایرانیها، همانطور که خودشان گفتهاند از این حق قانونی برای اینکه بدانند پایان بازی چیست، برخوردارند؛ و پایان این بازی، تا آنجا که ما میدانیم و پوتین هم چندین بار آن را گفته به رسمیت شناختن حق ایران برای بهرهمندی از مصارف صلحآمیز انرژی هستهای و از جمله حق غنیسازی اورانیوم برای مصارف سوخت است، البته مشروط بر اینکه ایران تمامی مسائل خود با آژانس را حل کند و تمامی برنامه هستهای خود را تحت کنترل این نهاد درآورد.»
لاوروف ضمن اشاره به مسیری گام به گام که به گفته وی در ازای توافق ایران با کشورهای جامعه بینالملل بخشی از تحریمها را رفع میکند گفت که باید به نقطهای رسید که همه متقاعد شوند برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز است.
لاوروف در ادامه گفت: «و هر گونه تحریم علیه ایران، یعنی هم تهدیدهای شورای امنیت و هم تحریمهای یکجانبه باید لغو شوند.»
وزیر خارجه روسیه همچنین گفت: «درباره اظهاراتی که میگویند ایرانیها نقشه دیگری در سر دارند و تلاش میکنند مردم را فریب دهند، من هیچ تأییدی از جانب هیچ منبع اطلاعاتی ـ خواه روسی باشد، خواه اروپایی، خواه آمریکا و خواه موساد ـ ندیدهام که کاملاً بگوید مقامات ایرانی تصمیم گرفتهاند برنامه هستهای نظامی ایران داشته باشند. هیچ سازمان اطلاعاتی، تا کنون قادر نبوده این را بگوید.»
لاوروف به گفتوگو با مقامات آمریکایی درباره برنامه هستهای ایران هم اشاره کرد: «ما اخیراً با همکاران آمریکاییمان صحبت کردیم. آنها هم قبول دارند که ایران قصد نظامی کردن برنامه هستهایش را ندارد و ما باید از اظهاراتی که تنها گروهها را نسبت به این مذاکرات خشمگین میکند دوری کنیم و تنها روی فرصتی که الان در اختیارمان قرار گرفته تمرکز کنیم.»
وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سوالی از مجری برنامه که پرسیده بود آیا مواضع اسرائیل ممکن است بر واشنگتن تأثیر بگذارد و از سرگیری مذاکرات را به خطر بیندازد، گفت: «نه، فکر نمی کنم اینطور باشد.»
وی افزود: «فکر میکنم مواضع اسرائیل ریشه در این اتهام دارند که اسرائیل بمب هستهای ایران را برای موجودیتش غیر قابل قبول میداند و البته این برای همه غیر قابل قبول است. ما هم کاملاً با هر سلاح اتمی جدید روی این کره زمین مخالفیم، خواه آن سلاح برای ایران باشد، خواه برای کره شمالی یا هر کس دیگر.»
لاوروف ادامه داد: «اما ما برای اینکه مطمئن شویم چنین اتفاقی نمیافتد مجبوریم این موضوعات را از طریق مذاکره حل کنیم، نه با حمله نظامی.»