افخم با بيان اينکه از پشتیبانی و حمایت ارزشمند و بزرگوارانه مراجع قدردانی می‌کنیم، گفت: دستگاه دیپلماسی همواره در جهت عملی کردن توصیه مراجع بزرگوار تلاش مي‌کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه گفت: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با مراجع عظام تقلید گزارشی از رویکرد سیاست خارجی دولت یازدهم ارایه دادند که بخش ویژه آن درباره توافق‌نامه ژنو بود که در مذاکرات با 1+5 امضا شده است.
 
وی تصریح کرد: ظریف هم‌چنین درباره موضوعات جهان اسلام، دیدگاه‌های وزارت خارجه را در دیدار با مراجع تقلید مطرح کرد و دستگاه دیپلماسی همواره در جهت عملی کردن توصیه مراجع بزرگوار عنایت داشته و ما از پشتیبانی و حمایت ارزشمند و بزرگوارانه مراجع قدردانی می‌کنیم.  
 
افخم اظهار داشت: هفته گذشته در لابه‌لای اخبار ژنو خبری بود که کمتر به آن توجه شد و آن برگزاری بیست و یکمین اجلاس سازمان همکاری اقتصادی اکو در تهران بود، چرا که ایران ریاست این سازمان را برعهده دارد.
 
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اکو از قابلیت گسترش همکاری بین کشورها برخوردار است و هم اکنون در دهه سوم فعالیت اکو در بیست و یکمین اجلاس این سازمان درباره راه‌های گسترش همکاری، استفاده از تجربیات گذشته، اجرایی کردن آن‌ها و بهبود عملکرد آن تاکید شد.  
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: وزیر خارجه کشورمان طی دو روز گذشته سفری به سه کشور کویت، عمان و قطر داشت و در هرحال رویکرد ایران ایجاد صفحه جدیدی از روابط با همسایگان جنوبی خلیج فارس است.  
 
وی ادامه داد: باید شکل جدیدی از همکاری برای صلح و ثبات ایجاد شود و ایران اعلام کرده که اولویتش در سیاست خارجی همسایگانش است و ما می‌خواهیم صفحه جدیدی از روابط را باز کنیم.  
 
افخم بیان داشت: بعد از وقفه شش ساله کمیسیون عالی در کویت برگزار شد و این کمیسیون مسئول مناسبات اقتصادی و کنسولی است که در این جلسه تفاهمات خوبی به عمل آمد و امیدواریم با نتایج حاصله از کمیسیون دور جدیدی از مناسبات را با کویت شاهد باشیم.  
 
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که ظریف در کشورهای عمان و قطر با روسای جمهور و وزرای این کشور دیدارهای مطلوبی را به عمل آورد تصریح کرد: رویکرد ما ایجاد ثبات و امنیت است و تقویت ثبات در گرو تعامل با همسایگان است و نقش ایران در منطقه مهم است و باید با تلاش جمعی بتوانیم شاهد رشد هم‌گرایی بیش از پیش در منطقه باشیم.  
 
افخم درباره برخی ابهامات در توافق‌نامه ژنو اظهار داشت: Facts Sheet روایت آمریکایی‌ از تفاهم ژنو است، اما متنی که مورد توافق بوده متن بیانیه مشترکی است که در چهار صفحه تنظیم شده و ساعاتی بعد از تفاهم منتشر شده و هم اکنون متن آن در سایت اتحادیه اروپایی و هم چنین وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.  
 
وی افزود: Facts Sheet احتمالا مطالبات آمریکایی‌ها بوده اما متن توافق ژنو3 برنامه اقدام مشترک است.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حضور کاردار غیرمقیم انگلیس در ایران بیان داشت: کاردار ترددی انگلیس امروز به همراه هیئتی به تهران می آید و قرار است از اماکن و ساختمان‌های دیپلماتیک انگلیس و هم چنین با مسئولان وزارت خارجه دیدار کند.
 
افخم ادامه داد: آقای حبیب‌الله زاده کاردار غیرمقیم ایران هم در راس هیئتی به لندن خواهد رفت و بازدیدی از اماکن و ساختمان‌های ایران در انگلیس خواهد داشت و به بررسی ارائه خدمات به ایرانیان مقیم انگلیس خواهد پرداخت.  
 
وی تصریح کرد: مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 طی روزهای 18 و 19 آذر ماه برگزار خواهد شد و این امر برای آماده سازی و اجرای برنامه مشترک بین طرفین انجام خواهد شد.  
 
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: مدیران آژانس از آن جایی که وظیفه نظارت را دارند به عنوان ناظر در این مذاکرات شرکت می‌کنند و هدف مهم فهم دقیق و درست از تفاهم نامه ژنو است و تمامی اعضا برای اجرایی کردن آن باید آمادگی کامل داشته باشند به همین خاطر گروه کارشناسی ایران و 1+5 باید این جلسات را برگزار کند البته فرآیند آمادگی 1+5 طولانی‌تر است.  
 
وی افزود: اجرای تفاهم نامه ژنو به آمادگی طرفین بستگی دارد البته همگان می‌خواهند سریعتر اجرایی شود اما باید شرایط آماده شود که این توافق‌نامه اجرایی شود اما مذاکرات وین می‌تواند ارزیابی دقیق‌تری را برای اجرایی کردن توافق‌نامه فراهم آورد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در مورد افتتاح سفارت ایران و انگلیس اظهار داشت: در مورد مناسبات ایران و انگلیس روندی که مورد تفاهم قرار گرفته این است که اقدامات به صورت گام به گام انجام شود و در همین راستا کاردارهای ترددی نیز این روند را طی می کنند تا به مراحل بعدی برسیم.
 
افخم در مورد معاهده امنیتی افغانستان و آمریکا تصریح کرد: در خصوص پیمان امنیتی که افعانستان و آمریکا می خواهند برقرار کنند، با مقامات افغانستان تماس هایی داشته ایم و نظرات خود را بیان کردیم.
 
وی ادامه داد: ایران امضاء و تصمیم این پیمان امنیتی را برای منافع ملت، دولت افغانستان مفید نمی داند چرا که امضاء و اجرایی شدن آن تاثیرات منفی در منطقه دارد و این نظرات و نگرانی های خود را منتقل کردیم و امیدواریم تصمیم نهایی به صورت درستی اتخاذ شود.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران، پیرامون سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی به عربستان، گفت: اعلام آمادگی در خصوص این موارد همواره از سوی عربستان اعلام شده که بعد از اجرای مراحل لازم این سفر انجام می شود و متعاقب آن جزئیات آن نیز اعلام خواهد شد.
 
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار باشگاه خبرنگاران، در مورد تحرکات و اقدامات کشورهای 1+5 پس از مذاکرات ژنو در راستای حفظ روحیه تفاهم و توافق اظهار داشت: در هر حال اکنون مرحله جدیدی از مناسبات ایران و غرب آغاز شده و بایستی گامهای جدی از سوی طرف غربی برای جلب اعتماد ملت ایران صورت گیرد.
 
افخم تاکید کرد: طرف غربی عرصه و وظیفه خطیری پیش رو دارد چرا که دیوار بی اعتمادی همچنان وجود داشته و آنها نباید اجازه دهند بی اعتمادی بیشتر شود و در جلب اعتماد ملت ایران قدمهای جدی را بردارد.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا وزیر امور خارجه کشورمان به امارات سفر خواهند کرد اظهار داشت: محمدجواد ظریف فردا عازم امارات می شود و طی سفر به ابوظبی و دوبی دیدارهایی با مقامات این کشور و جامعه ایرانیان دوبی خواهند داشت.
 
افخم در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 تصریح کرد: ما بارها اعلام کرده ایم ایران آماده کمک به حل بحران سوریه است لذا تعیین پیش شرط برای حضور در این کنفرانس مفهومی ندارد و قطعا حضور ما در ژنو 2 منوط به نبود پیش شرط خواهد بود.
 
وی در ادامه در خصوص حضور ایران در اجلاس منامه بیان کرد: دعوتنامه پیرامون این اجلاس دریافت و برای ایران فرستاده شده است و مشاور وزیر امور خارجه کشورمان (سجادپور) در این اجلاس حضور خواهند یافت.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر دکتر ظریف به عربستان گفت: جایگاه عربستان در منطقه و خلیج فارس جایگاه مهمی است.
 
وی افزود: عربستان کشوری تاثیرگذار در جهان اسلام است، بنابراین رویکرد ما براساس همکاری و گفتگو و تبادل نظر برای حل اختلافات بسیار کمک کننده خواهد بود، لذا سفر امور خارجه کشورمان به این کشور در دستور کار قرار دارد که نیاز به مقدماتی است که بایستی انجام شود.
 
افخم در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد حضور اتباع افغانی در جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: طرح ساماندهی و تردد این اتباع طرحی است که در دستور کار نهادهای ذیربط و وزارت امور خارجه قرار دارد و کاملا قانونی و در چارچوب خاص خود انجام می‌شود.
 
وی در ادامه در مورد روند اجرایی شدن لغو تحریم‌های یکجانبه علیه ایران اظهار داشت: کارشناسان 1+5 و جمهوری اسلامی ایران مذاکراتی را برای اجرایی شدن تفاهم نامه انجام می‌دهد که کارشناسان آژانس هم نیز در این گفتگوها حضور خواهند داشت و این مسئله بررسی خواهد شد.
 
افخم در پاسخ به سوالی پیرامون حضور نماینده رژیم صهیونیستی و عربستان در مذاکرات ایران و 1+5 گفت: اینها اخباری ساختگی است، دیدگاه‌های متعددی وجود دارد اما تلاش ما براین است که اعتمادسازی در منطقه صورت گیرد، لذا دیدارها و انجام سفرها در راستای رفع برخی تلاش‌های بدخواهانی است که می‌خواهند میان کشورهای منطقه جدایی بیندازند، لذا ما این مهم را مورد توجه قرار داده‌ایم تا زمینه برای بدخواهان فراهم نشود، بنابراین چنین اظهارنظری از سوی وزیر خارجه عربستان سعودی به صورت رسمی نداشتیم.
 
وی افزود: در خصوص رژیم صهیونیستی هم مسئله به قدری روشن بود که نیازی به اعلام موضع ندارد.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نگاه کشور مصر به پیامدهای هسته‌ای ایران چیست و آیا وزیر امور خارجه کشورمان به مصر سفر خواهند کرد، گفت: مواضع کشورها را باید مسئولین خود آن کشور اعلام کنند؛ در همین راستا اظهارنظرهایی هم از مسئولین مصری داشتیم.
 
وی افزود: در خصوص مذاکرات هسته‌ای نیز استقبال عمومی به عمل آمده و تلاش جمهوری اسلامی ایران بر این است که این بحران غیر ضروری از دستور کار خارج شود، لذا رویکرد تعامل سازنده رویکردی گسترده است و گستره آن شامل همه جهان بجز رژیم جعلی صهیونیستی است.
 
افخم تاکید کرد: تعامل سازنده کمک کننده است تا صلح و امنیت در جهان شکل گیرد و جمهوری اسلامی ایران نیز برای تقویت ثبات در منطقه و جهان به وظیفه خود عمل خواهد کرد، بنابراین آنچه مهم بوده گستره تعامل سازنده فراگیر است و امیدواریم رویکرد منطقی که براساس اعتدال تبیین شده، به تدریج آثار خود را نشان دهد.
 
افخم در مورد تحولات اخیر اوکراین اظهار داشت: ما همواره اعلام کردیم لزوم حفظ امنیت و ثبات و‌ارامش در کشورها مسئله اساسی است و امیدواریم در اوکراین نیز این مهم مورد توجه قرار گیرد و هرگونه رویکردی که نگاه خشونت آمیز به دنبال دارد، کنار رفته و ثبات اوکراین مورد توجه قرار گیرد.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی پیرامون برقراری پرواز مستقیم تهران- واشنگتن بیان کرد: در بحث تنظیم پرواز مستقیم پیرامون ابعاد فنی و اجرایی آن مباحث در حال بررسی است، چرا که مسئولین نمی‌خواهند این اقدام بدون کار کارشناسی انجام شود، لذا نیازمند بررسی تمام ابعاد فنی و کارشناسی بوده تا در زمانبندی مناسب صورت گیرد.
 
وی افزود: بخشی از امور مربوطه را سازمان هواپیمایی کشوری پیگیری می‌کند همچنین شورای عالی ایرانیان به دلیل ارتباط بخشی از موضوع و تسهیل رفت و آمد هموطنان به این مسئله نگاه ویژه‌ای دارد تا زمینه اجرایی کامل آن صورت گیرد.
 
افخم در مورد سفر نوری‌المالکی به تهران اظهار داشت: نوری‌المالکی فردا چهارشنبه در راس هیئتی وارد تهران می‌شود که این اولین دیدار وی بعد از روی کارآمدن دولت یازدهم است.
 
وی افزود: نوری المالکی ابعاد همکاری‌ها و گفتگوها را با دکتر روحانی مطرح و بحث و بررسی خواهند کرد.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه روزنامه العرب ادعا کرده که روابط ایران و انگلیس عادی شده است، گفت: این یک خبرسازی است و بنده آن را تائید نمی کنم چرا که دو کشور تلاش دارند گام به گام روند همکاری را از سر بگیرند و فعالیت کارداران ترددی مرحله‌ای در این چارچوب است.
 
وی افزود: سفر دو کاردار ترددی مقدماتی در مسیر مناسبات ایران و انگلیس است که دو کشور بنا دارند به طور تدریجی مناسبات را انجام دهند.
 
افخم در مورد اخباری پیرامون جزئیات اقدام تروریستی لبنان گفت: ایران این موضوع را پیگیری می‌کند و این اقدام از سوی همه کشورهایی که مخالف افراط گرایی و تروریست هستند محکوم شده و دولت لبنان نیز تحقیقات خود را انجام می‌دهد.
 
وی افزود: طی تماس‌های ما بر جدیت لبنان و روشن شدن موضوع تاکید شده و اطلاعات اولیه‌ای از سوی لبنان مبنی بر شناسایی دو نفر از عاملین این اقدام تروریستی منتشر شده اما این گزارش‌ها هنوز نهایی نشده است، لذا پیش داوری و قضاوت پیش از آن نمی تواند صورت گیرد و باید تحقیقات کامل شود.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد اجلاس اکو و گسترش روابط ایران و جمهوری آذربایجان پس از انتقال ریاست بر این اجلاس به ایران گفت: وزیر امور خارجه کشورمان در اجلاس اکو دیدارهای خوبی با مقامات کشورهای مختلف انجام دادند؛ مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان یکی از همسایگان ما که دارای مشترکات زیادی با یکدیگر هستیم همواره مورد توجه بوده و این علایق رو به گسترش است.
 
وی در مورد علاقه جوانان جمهوری آذربایجان جهت حضور در مراکز علمی و پزشکی ایران تصریح کرد: این فضا در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و چنانچه این علاقمندی از سوی کانال های اجرایی خود انجام گیرد، هیچ محدودیتی ندارد و مسئولین ساز و کارهای اجرایی را می توانند تحقق بخشند و فضایی هم برای پاسخگویی صورت گیرد.
 
افخم در مورد زمان اجرایی شدن لغو تحریم ها علیه ایران تصریح کرد: اجلاسی که میان کارشناسان برگزار خواهد شد بررسی مقدمات این اقدام است و طرفین تشکیل جلسه می دهند تا زمینه های اجرایی تفاهم نامه را آماده کنند.
 
وی افزود: طرفین جدی هستند و تا زمانبندی و اجرایی شدن روند بدون سوء تفاهم و مشکل پیش روند.
 
افخم در مورد سفر رئیس جمهوری افغانستان به ایران بیان کرد: حامد کرزای هفته آینده به تهران سفری خواهد داشت که جزئیات آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
 
وی خاطرنشان کرد: روابط ایران و افغانستان روابطی فراگیر و با موضوعات متعدد است و در این سفر پیرامون موضوعات مختلف گفتگو می شود و قطعا پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا یکی از مباحث است که انتظار می رود حامد کرزای و دیگر مقامات افغانستان دلایل خود را نسبت به امضای این پیمان مطرح کنند و مقامات ما نیز دیدگاه های خود را پیرامون این مسئله مطرح کنند.

انتهاي پيام/
برچسب ها: روایت ، آمریکا ، توافق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار