به گزارش خبرنگار باشگاه
خبرنگاران قم، آیتالله محسن اراکی در همایش ملی اخلاق و اقتصاد اسلامی با تاکید بر اینکه کمک به دیگران بر مبنای اخلاق است اظهار کرد: برای تبیین در قرآن کریم، سوره هل اتی از بنیادیترین آیات الهی است انفاق در اوج نیاز را از صفات حسنه و برجسته پیشوایان دین است.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی به بیان تفاوت های اخلاق مداران و اهل اقتصاد پرداخت و افزود: انسان اخلاق مدار به زهد و ساده زیستی رو می آورد اما در اقتصاد همه تلاش ها برای کسب سود بیشتر است، اهل اخلاق مالکیت را از آن خدا و دارایی های انسان را امانت می دانند.
وی به تبیین اقتصاد اسلامی اشاره نمود و خاطرنشان کرد: اصول مبنایی در اقتصاد اسلامی بر پایه اعتقاد به اصل رزاق بودن خداست. انفاق در راه خدا از اصول انکارناپذیر رفع تضادها در اقتصاد اسلامی است و همه مسلمانان به اینکه خدا در برابر انفاق پاداش دنیوی و اخروی به انسان می دهد اعتقاد دارند.
اراکی نگاه معادگرایانه را دلیل رفع مشکلات در مالکیت فردی دانست و تصریح کرد: از دیگر موارد تفاوت تفسیر مفهوم تجارت در اسلام و عرصه بین المللی با نگاه دنیوی و اخروی را از موارد تفاوت دیدگاه و اختلاف در جهان بینی اسلامی و غیراسلامی است.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی به پیوستگی نظام اسلامی اشاره کرد و گفت: نظام تربیتی اسلام مبنای نظام اقتصادی اسلامی است که بر پایه اخلاق استوار بوده که تجلی آن در سیستم اقتصادی مشهود است.
وی با اشاره به ساختار اخلاقی اقتصاد اسلامی بیان داشت: این ساختار که بر مبنای اصول و مفاهیم اخلاق بنا شده به این صورت میاندیشد که هر بخش و جزو دارای منابع مشخص هستند و وقتی این رویکرد مفهوم یافت، تبیین خمس و زکات هم معنا به خوبی میسر میشود چه اینکه خداوند یک پنجم مال هر فرد را برای اداره بهتر جامعه در نظر گرفته است.
اراکی با تاکید براینکه اسلام امرار معاش بدون تولید را نفی و منع می کند، عنوان کرد: دین مبین اسلام و اخلاق مسلمانان را امرار معاش بدون تولید منع کرده است. در اقتصاد، محور اساسی سود فردی و رقابت بر سر از دست ندادن اموال است که این یکی از تضادهای اخلاق و اقتصاد است./س