دکتر شریعت مداری در سخنرانی در نخستین همایش تجلیل از پژوهشگران پژوهشگاه فضایی ایران که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد گفت قصد داریم استقلال و یکپارچگی سازمان فضایی ایران را همچنان حفظ و در رسیدن به قلههای موفقیت تلاش کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه فناوری های نوین باشگاه خبرنگاران  به نقل از روابط عمومی سازمان فضایی ایران معاون اجرایی رئیس جمهور، تصمیم دولت تدبیر و امید مبنی بر حفظ استقلال و یکپارچگی سازمان ضایی ایران را اعلام کرد: محمد شریعتمداری، با حضور در نخستین همایش تجلیل از پژوهشگران پژوهشگاه فضایی ایران که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، خطاب به دست‌اندرکاران فضایی کشور، گفت: در نخستین روز از هفته پژوهش، کاوشگر پژوهش، به همت والای شما عزیزان در حوزه علم و فناوری به فضا ارسال شد. بر اساس گزارشی که کارشناسان محترم ارائه کردند و هم مشاهدات عینی ما که در صحنه حاضر بودیم، تمامی اهداف از پیش تعیین شده اعزام این محموله به فضا به حمدالله به نتیجه قطعی رسید و به همه اهداف نائل شد. این جای مباهات دارد و من این موفقیت ارزشمند را خدمت شما و عزیزان و سرورانی که هر کدام‌تان در گوشه‌های این کار ارزشمند نقش داشتید، تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.
 
معاون اجرایی رئیس جمهور در اشاره به تاثیرات رسانه‌ای ارسال دومین میمون از خاک ایران به فضا، افزود: آثار و نتایج این اقدام بزرگ، هر چند در گذشته نیز به نوعی انجام شده بود و این بار کامل و تکامل‌یافته‌تر شد، به‌رغم این که در یک فعالیت رسانه‌ای سازمان‌دهی شده توسط سازمان در رسانه ملی و هم سایر رسانه‌ها مطرح شد، همچنان جای تببین و توضیح بیشتری برای جامعه ایران دارد. بایستی در فواصل زمانی‌ای که در پرتاب‌های مختلفی که انشاالله در طی سال جاری و در ادامه راه، خواهیم داشت، این ماموریت به طور مستمر، از سوی اندیشمندان علم و فناروی با سازماندهی و هماهنگی که از طرف سازمان فضایی ایران به عمل می‌آید، صورت بگیرد و این به نظر من یکی از مهمترین کارهاست و جنبه ترویجی این کار مهم در حوزه علم و فناوری فضا را نباید کم گرفت.  
 
شریعتمداری ضمن بیان اینکه در نقشه جامعه علمی کشور، جایگاه سازمان فضایی ایران به روشنی تبیین شده است، وظایف اصلی این سازمان را برشمرد و خطاب به دانشمندان و مسئولان فضایی کشور گفت: سازمان دو وظیفه اساسی دارد که در سند چشم‌انداز ایران 1404 بایستی به آنها دست پیدا کنیم. یکی دستیابی به فناوری اعزام انسان به فضاست که مقدماتش همین اعزام این کاوشگر پژوهش در چند روز پیش بود و موضوع دیگر، کسب دانش ساخت و پرتاب ماهواره به مدار زمین‌آ‌هنگ (GEO) که به روشنی در این سند که یکی از مهمترین اسناد بالادستی فعالیت‌های ما و چراغ راه و یک دارایی ارزشمند برای همه ماست، آمده است.  
 
معاون اجرایی رئیس جمهور در ادامه اشاره به تغییر و تحولات سازمان فضایی ایران در دولت‌های پیشین داشت و گفت: به لطف و تلاش در دولت‌های گذشته، اولا سازمان فضایی ایران به عنوان یک سازمان مستقل شکل گرفت و این خود یک قدم بزرگ و اساسی برای این علم و فناوری بود، ثانیا این سازمان در قالب مستقلی زیر نظر رئیس جمهور در دولت قبل قرار گرفت که این هم به نظر من قدم موثر دیگری بود که در طی این دوران برداشته شد. این هر دو اقدام از ارزش والایی برخوردار است و به نظر من می‌تواند موجبات رشد و تعالی فعالیت‌های علمی در عرصه فضا را برای ما فراهم کند.
 
شریعتمداری در مورد جایگاه سازمان فضایی ایران نیز اعلام کرد: از ابتدای آغاز به کار دولت تدبیر و امید به دلیل اینکه این سازمان تجمیع شده و نه ادغام یافته دستگاه‌های گوناگون با سلایق مختلف بود، این تشکیک که آیا این تصمیم اصلا درستی بوده است یا خیر مطرح شد و از سوی ریاست محترم جمهوری، جناب آقای مهندس ترکان که مسئولیت این امر را در آن زمان از طرف ایشان بر عهده گرفته بودند، کارگروهی را تشکیل دادند ، نظرات و دیدگاه‌های مختلف از وجوه گوناگون ذی‌مدخل در این امر را مورد بررسی قرار داد، جلسات متعددی در سازمان برگزار شد و نتیجه آن کار کارشناسی در واقع رسیدن به یک پاسخ ظرف دو ماه بود و آن، حفظ سازمان به صورت مستقل و حفظ یکپارچگی فعالیت‌های فضایی کشور در درون سازمان فضایی ایران است.  
 
او در اشاره به حد و اندازه یکپارچگی و تمرکز فعالیت‌های فضایی و نحوه تقسیم کار بین بخش‌های گوناگونی که در مورد موضوع فضایی در کشور فعال هستند، گفت: قطعا نمی‌شود همه آن‌ها را در قالب یک سازمان به صورت اجرایی جمع‌آوری کرد. دانشگاه‌ها، شرکت‌ها و موسسات تحقیقاتی و پژوهشی دانش بنیان، فعالیت‌های اقتصادی که در کنار این کار بزرگ می‌تواند شکل بگیرد، دستگاه‌هایی که در حوزه‌های دفاعی کشور مسئولیت‌های مشابه این را دارند، خصوصا در حوزه پرتاب، همه نشان می‌دهد که وقتی صحبت از تمرکز و یکپارچگی می‌کنیم، منظورمان تمرکز و یکپارچگی سازمان‌یافته در قالب درون یک سازمان به صورتی که یک پادگان را فرماندهی می‌کنیم نیست. بلکه می‌تواند یک مدیریت یکپارچه و ماتریسی در کشور شکل بگیرد به گونه ای که این دستگاه ها هماهنگ با هم کار کنند. برخی از امور، به هیچ وجه قابل واگذاری نیست؛ بحث تعیین خط مشی، سیاست‌گذاری‌ها، کنترل و نظارت پیشرفت کار در حوزه‌های گوناگون این علم و فناوری از اموری است که از ذات تمرکزیافته‌ای برخورددار است که قابلیت تفویض و تشکیک در یکپارچگی آن وجود ندارد. به طور مثال همین پرتاب کاوشگر پژوهش توسط همکارانمان در مجموعه دفاعی کشور را شاهد بودیم که این هیچ اشکالی را هم به وجود نخواهد آورد. شاید در بعضی زمینه‌ها، هزینه کردن این منابع برای ما به صورت چندگانه حتما دردآور و گرفتارکننده است و بایستی ما به این موضوع، به این شکل نگاه کنیم اما اصل تمرکز و یکپارچگی سازمان قضایی ایران و استقلال آن، تحت نظر ریاست جمهوری، یک امر تصمیم گرفته شده است. این ها همه دارایی‌های ارزشمندی است که ما می‌توانیم از آن برای رشد و تعالی فعالیت‌های سازمان فضایی ایران و هم علم و فناوری فضا به طور کامل بهره‌مند بشویم.
 
معاون اجرای ریاست جمهور، فعالیت‌های اساسی سازمان فضایی ایران را به سه حوزه تقسیم کرد و مورد نخست آن را تلاش در حوزه علم و فناوری فضا برای حفظ اقتدار ملی خواند. شریعتمداری در این باره گفت: هنگامی که این موجود به فضا پرتاب شد، من در بین دوستان و عزیزان بودم. هر حرکتی که اتفاق می‌افتاد، یک دوربینی که فعال می‌شد، یک قسمتی از این محموله اعزام شده که با یک انفجار در بدنه آن، جدا می‌شد، هر چتری که باز می‌شد و عمل می‌کرد، یک حیات تجدیدیافته‌ای را در چهره و ذهن دست‌اندرکارانی که آنجا بودند، می‌دیدم. آن قدری که ما خودمان که عمری از ما گذشته است و پا در سن پیری گذاشتیم به وجد می‌آمدیم و دچار نشاط جوانانه‌ای می‌شدیم که این قابلیت بازگویی آن و احساس درونی ما، کار سختی است. این همانی است که از آن صحبت می‌‌کنیم به ایجاد نشاط و ایجاد روحیه خودباروی و خود اتکایی در بین جوانان و آحاد این ملت و هم افتخاری که در دنیا به وجود می‌آورد. وقتی این تصاویر پخش می‌شود، مطمئن هستیم که دنیا این تصاویر را ملاحظه می‌کنند. وقتی که قدم گذاردن اندیشمندان و صاحبان علم و دانش کشور ما را به قله‌های رفیع این دانش مشاهده می‌کنند، به ما غبطه می‌خورند. این ؛اقتدار ملی را در سطح جهان افزایش می‌دهد و حتما یکی از حوزه‌های مهمی که ما باید به آن توجه بکنیم این موضوع مهم است.
 
شریعتمداری، اثر توسعه ضرورت پرداختن به این فعالیت را دومین موضوع مورد تاکید دانست و گفت: وقتی در مورد پرتاب ماهواره صحبت می‌کنیم و ماهواره از جنس سنجش از راه دور است، فعالیت‌های ما در عرصه‌های گوناگون هوافضا تکمیل می‌شود، کشاورزی ما را رونق می‌یابد، تلاش‌های دیگر ما در عرصه فعالیت‌های مربوط به آب و هوا و جغرافیا تغییر می‌کند و هزینه‌های مبادله را کاهش می‌دهد؛ همینطور در بحث ارتباطات، روند توسعه کشور را سریعتر می‌کند، جهش ایجاد می‌کند که قطعا ما باید به این موضوع هم نگاه جدی داشته باشیم. هم به لحاظ اینکه از لحاظ اقتصادی برای ما این موضوع مهم است و هم به لحاظ اینکه روند توسعه همه جانبه، متوازن و پایدار را در کشور، این علم و فناوری تسریع، تحکیم و تعمیق می‌بخشد و از نظر ما مهم است.  
 
معاون اجرایی رئیس جمهور، سومین عرصه را عرصه پژوهش دانست و گفت: دانشمندان و نخبگان ما درگیر یک فعالیت فکری هستند و این سازمان و این فعالیت علمی و فناوری، هزاران فعالیت علمی و فناوری دیگر را به دنبال خود می‌کشد. من وقتی از همین محموله بازدید می‌کردم، دوستان گفتند ما در این محفظه‌ای که این میمون را نگه‌داری می‌کنیم باید به مدت 4 ساعت به آن، امکان تنفس بدهیم. این امکان از بیرون فراهم نیست و از داخل با یک فناوری، همین بازدم را تبدیل به اکسیژن قابل مصرف آن می‌کنیم. همان جا بحث شد که برخی جاهای دیگر از این امکان استفاده می‌کنند و ما الان خودمان در سازمان، صاحب یک ایده هستیم و یک توانایی فوق‌العاده داریم که حتی نهادهای دیگر که از این فناوری بی‌بهر‌ه‌اند برای ساخت ابزارهای مورد نیازشان از این فناوری استفاده کنند. این نشان می‌دهد ما در هر زمینه از فعالیت‌های این علم و فناوری وارد شویم، سایر علوم و فناوری‌ها، مربوط به این سازمان به صورت مستقل را به تنهایی به دنبال خودش می‌کشد. اگر ما در فضا بخواهیم وارد بشویم، بحث مربوط به مباحث الکترونیک، انتقال تصویر و ارتباطات، هر کدام از این‌ها علوم متنوع و فراوانی است که به هر صورت اثر توسعه پژوهشی کشور با ورود به موضوع علم و فناوری، نمی‌تواند از نظر ما دور بماند. جلب و جذب اندیشمندان این حوزه، یکی از مهمترین دستاوردها در حوزه پژوهشی هم باز هست.
 
شریعتمداری در انتها خاطرنشان کرد: نگاه بلندمدت به موضوع علم و فناوری فضا را نمی‌توانیم نادیده بگیریم. کسانی که در گذشته دور به موضوع آی.تی توجه کردند، امروز می‌بینید صاحبان اصلی آی.تی در دنیا هستند. ما هر چه تلاش می‌کنیم، بالاخره به آن‌ها نمی‌رسیم. هندی‌ها، یک زمانی فکر کردند که در این زمینه باید فعال باشند، این کار را زود شروع کردند و امروز نتایج آن را می‌بینند. زود گام نهادن به عرصه تسخیر فضا که در آینده یکی از موضوعات اساسی در جهان خواهد بود. کار بسیار مهمی است که ما باید به آن بپردازیم و نمی‌توانیم به آن بی‌توجه باشیم. همه این‌ها نشان می‌دهد که دولت تدبیر و امید، برای موضوع علم و فناوری فضا و هم سازمانی که متولی این امر است و بایستی این امر را تعقیب کند، اهمیت فوق‌العاده‌ای قائل است.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار