فوتبال در طول ادوار مختلف جام‌جهانی سرشار از زیبایی‌ها و جذابیت‌های خاصی بوده که آن را به پرطرفدارترین ورزش جهان تبدیل کرده اما در حافظه فوتبال‌دوستان لحظاتی ثبت شده که این زیبایی‌ها را تا حدی زیر سوال برده و می‌توان از آنها به‌عنوان شرم آورترین صحنه‌های تاریخ جام جهانی یاد کرد!

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،به نقل از مشرق به زعم بسیاری از مردم ورزش دوست جهان، فوتبال را می توان یکی از زیباترین و جذاب ترین ورزشهای جهان نامید آن هم به خاطر غیرقابل پیش بینی بودن و هیجان ناشی از آن.
از دل همین ورزش جذاب ستارگان بزرگی به تاریخ معرفی شده اند که تا سالها الگوی بسیاری از بازیکنان فوتبال در سرتاسر جهان بوده اند؛ بازیکنانی چون پله، مارادونا، پلاتینی، گارینشا، سوکراتس، باتیستوتا، روسی، یاشین، اوزبیو، بابی چارلتون، رونالدو، روماریو، ریوالدو، کریستیانو رونالدو، مسی، زلاتان ایبراهیموویچ و ... ده ها ستاره دیگر.
اما در همین ورزش زیبا و پرطرفدار گاهی لحظات زشت و مشمئز کننده ای رقم می خورد که تا ابد در ذهن هواداران خواهد ماند؛ بسیاری از این حرکات و لحظات شرم آور در معتبرترین آوردگاه فوتبال یعنی جام جهانی فوتبال رقم خورده است و برخی بازیکنان با وجود محبوبیت از لحاظ فنی از نظر اخلاقی موجب تاسف هواداران خود شده اند.

مشرق در گزارش زیر به بررسی برخی از صحنه های شرم‌آور تاریخ جام‌های جهانی پرداخته است:

1. گل با دست دیه‌گو مارادونا : آرژانتین - انگلیس؛ یک‌چهارم نهایی جام‌جهانی 1986

22 ژوئن سال 1986 روزی است که 2 گل معروف دیه گو مارادونا مقابل تیم ملی انگلیس در جام جهانی به ثمر رسید؛ یکی زیباترین گل جام جهانی که از میانه میدان و با دریبل بیشتر بازیکنان انگلستان به ثمر رسید و دیگری گل معروف به "دست خدا"! (فیلم این دو گل زیبا)



در آن دیدار که در مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی در ورزشگاه آزتک مکزیکو سیتی برگزار شد، مارادونا با دست توپ را از بالای سر پیتر شیلتون، دروازه بان مشهور سه شیرها عبور داد و یک گل تاریخی را به ثمر رساند. گلی که مارادونا هرگز بابت آن اظهار پشیمانی نکرد و آن را دست خدا نامید و اعلام کرد با این گل انتقام حمله انگلیسی ها به جزایر مالویناس در سال 1982 و کشته شدن 650 سرباز آرژانتینی را گرفته است.

2. پاس گل با دست تیری‌آنری : فرانسه - ایرلند؛ مقدماتی جام‌جهانی 2010

تیم ملی فوتبال ایرلند فاصله‌ای تا صعود به جام‌جهانی سال 2010 آفریقای جنوبی نداشت، اما این کشور بریتانیایی با بدشانسی محض روبه‌رو شد: دومین اشتباه فاحش داوری در تاریخ فوتبال. این​بار دیگر خبری از مارادونا نبود، حالا پای تیری آنری در میان بود که پس از این بازی بخش زیادی از محبوبیت خود را از دست داد.



در شرایطی که در دیدار فرانسه و ایرلند همه چیز به نفع ایرلندی‌ها پیش می‌رفت و این تیم یک بر صفر جلو بود، یک ضربه آزاد همه چیز را به هم ریخت. پس از این‌که ضربه آزاد به طرف دروازه ایرلندی‌ها شوت شد آنری عجیب‌ترین و بی‌شرمانه‌ترین پاس گل تاریخ فوتبال را داد. این مهاجم سابق تیم ملی فوتبال فرانسه برای این‌که توپ را به هم‌تیمی‌ خود ویلیام گالاس پاس بدهد، دو بار توپ را با دست کنترل کرد تا ویلیام گالاس با توپی که با دست به او پاس داده شده بود، با ضربه سر گل تساوی فرانسه را بزند. آنری پس از این دیدار ابتدا سرسختی وقیحانه‌ای از خود نشان داد و اظهار کرد​ مقصر نبوده تا خشم ایرلندی‌ها را بیشتر کند، اما سرانجام اعتراف کرد ​ اشتباه کرده، ولی مقصر اصلی داور است که خطای او را نادیده گرفته است! به هر حال پس از این دیدار روزنامه سان انگلیس تیتر زد: «دست شیطان باز هم کارساز شد!»


3. حرکت غیر‌ورزشی هارالد شوماخر : آلمان غربی - فرانسه ؛ نیمه‌نهایی جام‌جهانی 1982 (فیلم و تصاویر این حرکت بسیار خشن)

بازی کلاسیک نیمه‌نهایی جام‌جهانی 1982 اسپانیا بین فرانسه و آلمان غربی، یکی از زیباترین بازی‌های تاریخ جام‌های جهانی از آب درآمد. در آن بازی پلاتینی با نبوغ بالایش هر چه در توان داشت رو کرد. اوج خلاقیت او در ارسال پاسی دقیق برای هم‌تیمی‌اش پاتریک باتیستون بود که موجب تک به تک شدن او با تونی شوماخر، دروازه‌بان جنجالی و بزرگ ژرمن‌ها شد. باتیستون می‌توانست کار را تمام کند ولی شوماخر پیش‌دستی کرد و با زدن یک ضربه سنگین به بازیکن فرانسوی، همه را یاد «چاک نوریس»، رزمی‌کار بزرگ اروپایی و بازیگر فیلم‌های حادثه‌ای انداخت:



شوماخر از دورازه بیرون آمد و در حالی که هنوز چند متری با هم فاصله داشتند باتیستون به توپ ضربه زد و ضربه اش به بیرون رفت ولی شوماخر به شکل ناجوانمردانه و بسیار خشنی بر روی سر بازیکن فرانسوی پرید و باتیستون سه تا از دندانهایش شکست و به حالت اغما فرو رفت. میشل پلاتینی در مود این صحنه گفته بود« من به شدت ترسیده بودم چون باتیستون اصلا حرکت نمی کرد و فکر کردم که او مرده است.»

بعد از این صحنه باتیستون را به بیمارستان منتقل می کنند و ازهمه جالب تر این که واکنش داور مسابقه در قبال این حرکت اعلام ضربه دروازه بوده است بدون این که کارتی هم به شوماخر بدهد!
بعدها تمامی کارشناسان داوری بدون شک حکم به اخراج شوماخر بعنوان کمترین جریمه ممکن می دادند ولی عدالت رعایت نشد و فرانسه آن بازی را در حالی که 3-1 از آلمان غربی جلو بود 3-3 مساوی کرد و با ضربات پنالتی که شوماخر در آن نقش کلیدی داشت آن بازی را به آلمان واگذار کرد تا فرانسه با ستاره‌های بزرگی مثل پلاتینی، آلن ژیرس، ژان تیگانا و لویی فرناندز چشم به راه یک جام‌جهانی دیگر باشد. ایتالیا در فینال مقابل آلمان قرار گرفت و این تیم را 3-1 شکست داد و قهرمان شد.

4. ضربه سر زین الدین زیدان : فرانسه - ایتالیا ؛ فینال جام‌جهانی 2006

شبی که فرانسه در فینال جام جهانی به ایتالیا باخت، تلخ ترین شب زندگی زیدان بود. او از زمین اخراج شد و تیمش هم به ایتالیا باخت.
در 9 جولای 2006 بازی فینال بین فرانسه و ایتالیا برگزار شد و زیدان نیز به عنوان کاپیتان فرانسه به میدان آمد. این آخرین بازی تاریخ زندگی ورزشی او بود. او در دقیقهٔ 7 از روی نقطهٔ پنالتی برای فرانسه گل زد تا به همراه پله، واوا و پل بریتنر یکی از چهار بازیکنی باشد که تا کنون  در دو فینال جام جهانی گل زده‌اند. بازی در وقت معمولی با گلهای زیدان و ماتراتزی 1-1 مساوی شد و کار به وقت اضافه کشید. نزدیک بود زیدان در وقت اضافهٔ اول با ضربهٔ سر دروازه را باز کند اما بوفون ضربهٔ او را مهار کرد.



دقیقهٔ 110 این بازی به یکی از جنجالی‌ترین صحنه‌های تاریخ فوتبال در جهان بدل شد. مارکو ماتراتزی مدافع تیم‌ملی ایتالیا درگیری لفظی با زیدان کاپیتان و بازی‌ساز فرانسوی‌ها پیدا کرد و زیدان هم در جواب او با سر ضربه سنگینی را به سینه ماتراتزی وارد کرد. داور بازی، هوراشیو الیزوندو، این صحنه را ندیده بود اما لوئیس مدینا کانتالخو، داور چهارم، صحنه را گزارش کرد تا زیدان با دریافت کارت قرمز از بازی اخراج شد، این حرکت در بازی خداحافظی زیدان اتفاق افتاد و پایانی تلخ برای فوتبال یکی از بهترین بازیکنان تاریخ بود. در نتیجه زیزو در ضربات پنالتی شرکت نداشت و فرانسه در غیاب او و پاتریک ویرا (که مصدوم و تعویض شده بود) با نتیجهٔ 5-3 مغلوب شد.




5. گل به خودی آندرس اسکوبار : آمریکا - کلمبیا ؛ مرحله گروهی جام‌جهانی 1994

اسکوبار مدافع تیم ملی کلمبیا روی یک حرکت ناخواسته توپ را وارد دروازه خودی کرد و نقش زیادی در شکست 2 بر یک کلمبیا مقابل آمریکا و حذف از رقابت‌های جام‌جهانی داشت. وقتی اسکوبار به کلمبیا بازگشت توسط فردی که روی شرط‌بندی مبلغ هنگفتی را به دلیل شکست کلمبیا باخته بود به ضرب 12 گلوله کشته شد تا یکی از غمبارترین لحظات تاریخ فوتبال رقم بخورد.



6. تمارض کثیف ریوالدو : برزیل - ترکیه ؛ مرحله گروهی جام‌جهانی 2002

باز هم جام‌جهانی و باز هم ثبت شدن یکی ​ دیگر از وحشتناک‌ترین اشتباهات داوری دنیا. البته این​بار حقه کثیف بهترین بازیکن جهان این اشتباه را رقم زد. در دیدار دو تیم ترکیه و برزیل در مرحله گروهی رقابت‌های جام‌جهانی، برزیل صاحب ضربه کرنر شد. ریوالدو ـ بهترین بازیکن پیشین فوتبال جهان‌ ـ‌ به نقطه کرنر رفت تا زننده ضربه کرنر باشد. او در حالی که تا کمر خم شده بود منتظر دریافت توپ از سوی بازیکنان شد. هاکان اولسان، بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ترکیه به طرف توپ رفت و توپ را خیلی آرام به طرف ریوالدو پرتاب کرد و توپ به زانوی ریوالدو خورد اما این مهاجم تکنیکی برزیلی ناگهان خود را روی زمین انداخت و به شکلی اغراق‌آمیز و کاملا واضح به خود پیچید. او به شکلی فیلم بازی کرد تا داور کنار زمین مجاب شود هاکان اولسان از قصد توپ را به صورت ریوالدو کوبانده است!

او نتیجه‌گیری خود را به داور وسط گزارش داد تا این داور هم با نشان دادن کارت قرمز به اولسان نگونبخت به کار او در زمین مسابقه پایان دهد. اگر اشتباه مسلم داوری در این دیدار وجود نداشت شاید نتیجه دیگری به غیر از پیروزی 2 بر یک برزیل در این دیدار رقم می‌خورد. از این حرکت ریوالدو به عنوان خیره‌کننده‌ترین نمایش تمارض در تاریخ فوتبال دنیا یاد می‌شود. هر چند کار ریوالدو به اخراج بازیکن ترکیه‌ای منجر شد، اما فیفا چند روز بعد او را به دلیل تمارض به پرداخت 5180 دلار جریمه محکوم کرد.

7. اعتراض کویتی‌ها: فرانسه - کویت؛ مرحله گروهی جام‌جهانی 1982

 تصمیم جنجالی داور روس میراسلاو استوپار در تاریخ رقابت ها ماندگار شد.در جام جهانی 1982 فرانسه با نتیجه سه بر یک از كویت پیش بود كه گل چهارم هم به ثمر رسید.بازیكنان كویت مدعی بودند سوت داور را شنیده اند و بازی را متوقف كرده اند.رییس فدراسیون كویت فهد وارد زمین شد! و به شدت به این تصمیم اعتراض كرد و پس از این اعتراضات داور گل را مردود اعلام كرد.فرانسه دقیقه نود بار دیگر گل زد تا عدد چهار برابر تعداد گل هایش ثبت شود و حاصل این  اعتراضات چیزی جر آبروی از دست رفته داور و 8 هزار پوند جریمه برای فهد نبود.



8. رسوایی دوپینگ مارادونا: آرژانتین - یونان؛ مرحله گروهی جام‌جهانی 1994


مارادونا که بعد از به ثمر رساندن گل مقابل یونان به طرز عجیبی خوشحالی‌اش را ابراز کرد و مقابل دوربین‌های تلویزیونی فریاد زد در پایان بازی به طور تصادفی مورد آزمایش دوپینگ قرار گرفت که در پایان مشخص شد او 5 نوع ماده ممنوعه را قبل از بازی استفاده کرده است. مارادونا بعد از این بازی از رقابت‌های جام‌جهانی اخراج شد.



9. تساوی شرم آور دو همسایه: آلمان غربی - اتریش؛ مرحله گروهی جام‌جهانی 1982

هیچ بازی در تاریخ جام جهانی مشمئز کننده تر از دیدار آلمان و اتریش در جام جهانی 1982 نبوده است. برد یک بر صفر آلمان دو همسایه را به مرحله بعد می رساند و الجزایر حذف می شد.آلمان طی ده دقیقه به گل اول خود رسید و پس از آن هر دو تیم بازی را با پیاده روی ادامه دادند.هواداران حاضر در ورزشگاه اعتراض خود را با هو کردن بازیکنان نشان دادند و یک هوادار آلمانی پرچم کشور خودش را آتش زد. بازی به پایان رسید و اعتراض الجزایر به تبانی صورت گرفته رد شد. از آن سال به بعد بازی آخر مرحله گروهی همزمان برگزار شد.



10. لجبازی آنتونیو راتین: انگلیس - آرژانتین؛ یک چهارم نهایی جام‌جهانی 1966

کاپیتان تیم‌ملی آرژانتین بعد از اینکه با کارت قرمز داور مواجه شد زمین بازی را ترک نکرد. 8 دقیقه بعد وقتی تمام بازیکنان قصد داشتند به همراه او زمین را ترک کنند در نهایت راتین تصمیم گرفت به سمت رختکن برود. انگلیس در پایان این بازی را با تک‌گل جف هورست با پیروزی پشت‌سر گذاشت.



11. هندبال لوئیس سوآرز: اروگوئه - غنا؛ یک هشتم نهایی جام جهانی 2010

 سوارز با گرفتن توپی که صد در صد گل می شد از روی خط دروازه آن هم در دقیقه 120 مانع صعود غنا به مرحله یک چهارم نهایی رقابت‌های جام‌جهانی 2010 شد!

ماراتن فوتبال بین تیم های غنا و اروگوئه یکی از خاطره انگیزترین دیدارهای جام نوزدهم را رقم زد. در آخرین دیدار از مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی، تیم اروگوئه در حالی در ضربات پنالتی به برتری رسید که غنا در دقیقه 120 فرصتی طلایی برای پیروزی داشت. لوئیس سوآرز توپی را که مستقیم وارد دروازه می شد به شکل یک هندبالیست از روی خط برگرداند و از زمین اخراج شد اما جیان آساموا نتوانست ضربه پنالتی را به گل تبدیل کند و اروگوئه در ضربات پنالتی 5-3 به برتری رسید تا تیم های آفریقایی برای حضور در جمع 4 تیم پایانی حداقل 4 سال دیگر منتظر بمانند.

اسکار تابارز سرمربی اروگوئه در نشست خبری بعد از بازی گفت: حس عجیبی دارم. اصلا گفتنی نیست. زیبایی فوتبال همین است، یک لحظه اوج امید و شادمانی و لحظه ای بعد یاس و نومیدی. نمی دانم چرا عده ای می‌خواهند پیروزی ما را کم رنگ جلوه دهند. این که ما با تقلب غنا را شکست دادیم واقعا بی‌انصافی است. حرکت سوآرز یک ریسک بود که خوشبختانه جواب داد. ما باید مدیون او باشیم. حرکت سوآرز غیرارادی بود. او وقتی دید توپ دارد وارد دروازه می شود بر حسب غریزه توپ را با دست زد. پنالتی گرفته شد، سوآرز اخراج شد، بازی بعدی را هم از دست داد. این کافی نیست؟!

12. اعتصاب بازيكنان فرانسه: جام جهانی 2010

پیش از آخرین بازی فرانسه در جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی که با تیم میزبان بازی داشتند بازيكنان تیم ملی فرانسه حاضر نشدند زير نظر ريموند دومنک تمرين كنند. آنها در واكنش به اخراج نيكولاس آنلكا بازيكني كه به سرمربي تيم ملي توهين كرده بود و نیز در واكنش به تصميم فدراسيون فوتبال فرانسه مبني بر بازگرداندن آنلكا به فرانسه این تصمیم را گرفتند. خروس ها از 3 ديدار خود در گروه اول رقابتها  تنها یک امتياز کسب کردند و با فضاحت حذف شدند!




13. بزرگترین معمای تاریخ فوتبال؛ تبانی آرژانتین و پرو: جام جهانی 1978

به گزارش مشرق، تیم ملی فوتبال آرژانتین در راه قهرمانی در جام جهانی 1978 در دور دوم مسابقات که به صورت گروهی برگزار می شد با 6 گل تیم پرو - كه یكی از تیمهای برتر جهان در آن زمان به شمار می رفت - را درهم كوبید و با این نتیجه با تفاضل گل بالاتر از برزیل به دیدار پایانی راه یافت. تیم آرژانتین برای رسیدن به دیدار پایانی به پیروزی با تفاضل بیش از 4 گل نیاز داشت. این نتیجه مشكوك به تبانی در حالی به دست آمد كه حكومت آرژانتین به ریاست خورخه ویدلا با دخالت سیاسی و تبانی با فرانسیسكو برمودز رئیس جمهور پرو در دهه 70 ، موجبات برد پرگل تیمش را فراهم كرد. تیم آرژانتین در دیدار نهایی نیز 3 - 1 تیم هلند را شكست داد. در همین رابطه جنارو لدسما سناتور سابق پرو با فاش كردن این موضوع گفت دولت آرژانتین در ازای این نتیجه حاضر شد 13 پناهنده مخالف دولت را به پرو بازگرداند. لدسمای 80 ساله با حضور در دادگاهی در آرژانتین گفت‌: « ویدلا در تلاش بود تا چهره زشت آرژانتین در جهان را با قهرمانی در جام جهانی پاك كند، برای همین او حاضر شد در برابر شكست سنگین تیم پرو مخالفان را به دولت پرو تحویل دهد.»

در آن زمان شكست سنگین پرو، موجب شد تا رسانه های جهان با تردید از سلامت این نتیجه صحبت كنند، عملكرد ضعیف دروازه بان تیم پرو این تردید را به وجود آورده بود كه وی از مسئولان آرژانتینی رشوه گرفته است. از طرفی پیگیری بازگرداندن مخالفان به دولت پرو در 35 سال گذشته یكی از موضوعات جالب توجه برای مورخان بوده است. لئوپولدو لوكه مهاجم تیم آرژانتین در جام جهانی 1978 در واكنش به این مساله گفت :« دیگر نمی توانم بگویم برای این قهرمانی به خود افتخار می كنم اما ما همگی در زمین فوتبال بازی می كردیم و توجهی به این موضوع نداشتیم كه تیم پرو بازی خود را انجام نمی دهد.»

البته تبانی به چنین شیوه ای در فوتبال امروز تقریبا غیرممكن است زیرا شكل برگزاری مسابقات تغییر كرده و مسابقات به شكل حذفی برگزار می شود. در جام جهانی 1978 هشت تیم صعود كرده در دور گروهی در دو گروه چهار تیمی به صورت دوره ای به رقابت می پرداختند و تیمهای سرگروه مستقیما به فینال می رفتند. آرژانتینی ها بازی تیم برزیل را قبل از مصاف خود برنامه ریزی كردند و با توجه به نتیجه برزیل، برای سرگروهی نیاز به تفاضل گل بهتر داشتند.

14. جلوگیری از تعویض پیراهن: انگلستان - آرژانتین؛ جام جهانی 1966

الف رمزی سرمربی تیم ملی انگلیس كه در جام جهانی 1966 به قهرمانی رسید پس از پایان بازی برابر آرژانتین به سرعت درون زمین دوید.این اقدام رمزی برای ابراز خوشحالی نبود بلكه او می خواست از تعویض لباس بازیكنانش با حریف جلوگیری كند.

رمزی در مصاحبه خود پس از بازی گفت: با حیوان ها لباس عوض نمی كنیم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۰۶ دی ۱۳۹۲
حرکت کعبی تو جام جهانی 2006 چی پس
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۱۵:۴۴ ۰۵ دی ۱۳۹۲
حرکت حسین کعبی روی فیگو رو فراموش کردید
آخرین اخبار