نانولوله‌های تیتانیای چند لایه که به‌صورت طبقاتی و بر روی هم آرایش یافته اند، به دست پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد تولید شدند .

 به گزارش  گروه علمی باشگاه خبرنگاران ؛ نانولوله‌های تیتانیای چند لایه که به‌صورت طبقاتی و بر روی هم آرایش یافته‌اند، به دست پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد تولید شدند.

این نانولوله‌ها امکان استفاده در پزشکی پیشرفته نظیر اصلاح سطح ایمپلنت دندانی و ارتوپدی و رهایش هدفمند دارو را داشته و همچنین کاربردهای فتوکاتالیستی، حسگرهای زیستی، فتوالکترولیتی و فتوولتائیک را داراست. روش به کار گرفته شده جهت تولید نانولوله‌های سنتز شده تا به امروز، امکان تشکیل نانولوله‌های تیتانیای تک لایه را فراهم می‌آورد .

حضور و تولید مواد در مقیاس نانومتری خواص مطلوبتر و ویژه‌ای را در سطح مواد در مقایسه با ساختار توده‌ای فراهم می‌آورد. اصلاح سطحی مواد با حضور نانولوله‌های تیتانیای تک لایه در سطح تیتانیم سبب افزایش سطح به حجم در حدود 400- 300 درصد نسبت به مواد اصلاح سطح نشده می‌گردد.

لذا با توجه به چند لایه بودن آرایه‌های نانولوله‌های تیتانیا تهیه شده به‌وسیله‌ی این تیم تحقیقاتی، میزان افزایش سطح به حجم به 7- 5 برابر نانولوله‌های تیتانیای تک لایه افزایش یافته است .

در طی این طرح پژوهشی شرایط مختلف تهیه نانولوله‌های تیتانیم دی اکسید به صورت چندلایه و طبقاتی مورد ارزیابی قرار گرفت و با بهینه‌سازی شرایط مطلوب تهیه نانومواد مذکور گزارش گردید .

مهدی فتحی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد در مورد این تحقیقات گفت: «نانولوله‌های تیتانیا به روش‌های مختلفی سنتز می‌شوند که می‌توان به روش‌هایی نظیر هیدروترمال، سل- ژل و روش اکسایش آندی الکتروشیمیایی (آنودایزینگ) اشاره نمود.

با توجه به ارزیابی‌های انجام شده در رابطه با روش‌های تهیه‌ی نانولوله‌ها، روش مورد نظر و مطلوب جهت سنتز نانولوله‌های چند لایه ی تیتانیا در این پروژه که اجرای آن بیش از یک سال به طول انجامید، روش آنودایزینگ در حضور محلول الکترولیت آلی حاوی یون فلوراید مورد نظر قرار گرفت.

 ایمپلنت و صفحات تیتانیم در سل الکتروشیمیایی بعنوان آند با تکنیک‌های خاصی به‌کار گرفته شد. شرایط و عوامل مختلف و موثر در سنتز نانولوله‌های تیتانیا اعم از محلول الکترولیت، ویسکوزیته، زمان، ولتاژ، غلظت جریان و همچنین کنترل دمای آنودایزینگ مورد بررسی قرار گرفتند.

 در طی انجام مراحل مختلف، ارزیابی کیفی توپوگرافی سطح نمونه‌های سنتز شده با تصویر‌برداری میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد بررسی قرار گرفته و بهترین شرایط جهت تولید نانولوله‌های تیتانیا مشخص گردید .

نانولوله‌های سنتز شده به روش‌های مختلف و بکارگیری از محلول‌های آلی و آبی گوناگون امکان تشکیل نانولوله‌های تیتانیای تک لایه را فراهم می‌آورد، این در حالی است که در این پروژه با توجه به تغییر عوامل و بهینه‌سازی شرایط، امکان دستیابی به نانولوله‌های تیتانیای چند لایه که به‌صورت طبقاتی بر روی هم آرایش یافته‌اند میسر گردید .

مهندس مهدی فتحی در مورد مزایای این نانولوله سنتز شده افزود: «حضور نانولوله‌های تیتانیا سبب افزایش زیست فعالی، زیست سازگاری، آبدوستی و همچنین افزایش خاصیت فتوکاتالیستی در سطح مواد پوشش داده شده می‌گردد.

وجود تخلخل‌ها و ریزمنفذها در حضور نانولوله‌های تیتانیا شرایط مناسب را جهت افزایش کاربرد این نوع از نانوساختارها فراهم می‌آورد. وجود طول نانولوله‌ها در مقیاس میکرون و قطر دهانه نانولوله‌ها در مقیاس نانو و همچنین ضخامت دیواره ی نانولوله ها، شرایط مطلوب را جهت کابردهای پزشکی نظیر ایمپلنت دندانی و ارتوپدی و رهایش هدفمند دارو فراهم آورده است .
 
حضور لایه‌های نانولوله‌های تیتانیم دی اکسید چند لایه سبب می‌شود که ایمپلنت‌ها با استخوان اتصال و باندینگ مناسبتری نسبت به تیتانیم معمولی که سطوح آنها در مقیاس میکرو اصلاح شده‌اند داشته باشند. تحت چنین شرایطی با افزایش تشکیل مواد معدنی، چسبندگی استئوبلاست و رشد استخوان در ایمپلنت‌های کاشته شده در داخل بدن افزایش خواهد یافت. ثابت شده است که سلول‌ها پاسخ مثبت نسبت به nanotopography می‌دهند، چراکه سطح ایجاد شده دارای زبری مشابه با زبری استخوان خواهد داشت .

سلول‌های استخوان ساز تمایل به قرارگرفتن و استقرار در محل‌هایی را دارند که بتوانند به راحتی در آن لنگراندازی کنند، بنابراین در سطوحی که از نظر فیزیکی و شیمیایی تشابه زیادی به استخوان طبیعی دارند افزایش اتصال ایمپلنت با استخوان و سلول‌های استئوبلاست وجود خواهد داشت. همچنین، این امکان فراهم می‌آید تا از ایمپلنت‌های اصلاح سطح شده با نانولوله‌های تیتانیای چند لایه بعنوان مواد کاشتنی جهت رهایش هدفمند دارو در مغز و دارو رسانی به این بافت حساس مورد استفاده قرار گیرد.

دارو رسانی هدفمند و کارآمد با کمترین عوارض جانبی دارای اثر بخشی مناسب‌تر جهت درمان به ‌وسیله‌ی داروهای ضد سرطان است. سدخونی مغزی BBB از عبور مولکول‌های فعال به‌وسیله‌ی خون جهت تحویل داروها به مغز جلوگیری به عمل می‌آورند. انتقال دارو از مسیر خوراکی با استفاده از مواد شیمیایی دارویی جهت بهبود انتقال و رهایش دارو از طریق BBB به منظور دارورسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما این حالت از محدودیت‌هایی برخوردار است.

تحویل دارو از سطح ایمپلنت‌ها ممکن است بسیار مطلوب باشد، چراکه میزان مصرف دارو را کاهش می‌دهند، بنابراین عوارض جانبی و سیستمیک نیز کاهش خواهد یافت. ایمپلنت‌های پوشش داده شده با نانولوله‌های تیتانیای چند لایه با توجه به سطح فعال گسترده و طول مناسب نانولوله‌ها و امکان لود دارو در آن و همچنین به ‌دلیل زیست سازگاری مناسب نانولوله‌های تیتانیا بسیار مفید و حائز اهمیت بوده و با استفاده از نانولوله‌های تیتانیای چند لایه قادر به کنترل و رهایش داروهای ضد سرطان، پارکینسون و آلزایمر خواهیم بود. با این وجود شرایط به وجود آمده سبب افزایش کاربرد نانولوله‌های چند لایه ی تیتانیا در مصارف پیشرفته پزشکی می‌گردد .

در انتها مهندس فتحی با اشاره به اینکه کارهای مقدماتی در مورد ثبت اختراع این طرح صورت پذیرفته است، گفت:در ادامه ی این تحقیقات تأثیرات این نوع از نانولوله‌ها در بتن و مهندسی نساجی نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. همچنین این تیم تحقیقاتی با همکاری تعدادی از مراکز علمی و پژوهشی در خصوص به کارگیری آرایه‌های مذکور برنامه‌هایی را در دست اجرا دارند که در آینده‌ای نزدیک اخبار مرتبط در این رابطه به اطلاع جوامع محترم علمی و تحقیقاتی خواهد رسید .

به گفته ی مهندس مهدی فتحی نتایج این کار تحقیقاتی که به دست ایشان و با همکاری دکتر نوید نصیری زاده و دکتر محبوبه محمودی، از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد صورت گرفته است، به زودی در یکی از مجلات معتبر بین المللی به چاپ خواهد رسید.

انتهای بیام/
برچسب ها: نانو ، لوله ، زیست ، حسگر ، ایمپلنت ، دندان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار