به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران، از روز برگزاری نخستین نشست ژنو با موضوع درگیریهای داخلی در سوریه حدود یک سالی میگذرد، یک سالی که به تغییرات بسیار انجامید اما مهمتر از تمام این تغییرها اظهار نظرات طرفین حاضر در ژنو1 است که هرکدام به گونهای خاص به شکست این نشست اذعان دارند.
رفع نشدن مشکلات مردم سوریه که ناخواسته و به دلیل دخالتهای نابهجای بیرونی گرفتار جنگی داخلی شدهاند نشان از شکست کنفرانس ژنو 1 دارد و عملا هیچ اتفاقی در صحنههای جنگهای داخلی سوریه رخ نداد و وضع مردم این کشور روز به روز به سمت بدتر از پیش شدن سوق پیدا کرد.
برای روشنتر شدن موضوع مورد بحث باید نگاهی اجمالی داشته باشیم به نشست ژنو 1 و نتیجه حاصله از این نشست به اذعان انبوهی از کارشناسان از پیش شکست خورده:
در ژنو 1 چه گذشت؟
نشست ژنو 1 سال گذشته با حضور کشورهای به اصطلاح خودشان "دوستان مردم سوریه" با حضور وزرای امور خارجه پنج کشور دائم عضو سازمان ملل متحد متشکل از ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه به همراه سه کشور قطر، عراق و کویت به نمایندگی اتحادیه عرب با حضور ترکیه برگزار شد.
البته در این نشست "نبیل العربی" دبیر کل اتحادیه عرب و "کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه "کوفی عنان" به عنوان نماینده سازمان ملل حضور داشتند تا به قول خودشان مشکلات و جنگهای داخلی سوریه را پایان داده و مردمان این کشور را از جنگهای داخلی رهایی بخشند.
کشورها و افراد نامبرده به اعتقاد کارشناسان مسائل سیاسی تنها مخالفان دولت فعلی سوریه هستند بنابراین پس از این نشست هیچکس گمان نبرد که شاید مشکلات سوریه رو به بهبود برود چرا که قطعا دولت سوریه موافقان بیشماری را در خاک خود داراست.
گذشته از این مباحث نتیجه حاصل از نشست نیز درخور توجه خواهد بود:
در این نشست میان کشورهای حاضر توافقاتی از جمله "پذیرش تشکیل دولت انتقالی در سوریه" و دخیل دانستن تمام طرفهای درگیر حاصل شد توافقاتی که عملا هیچ تاثیر مفیدی در پی نداشت و نهایتا مقرر شد تا در تاریخ دوم بهمن ماه سال جاری نشستی دیگر با حضور تمام طرفین دخیل در این بحران صورت پذیرد.
اما "حسین رویوران" کارشناس مسائل منطقه و خاورمیانه در تشریح دلایل عدم موفقیت ژنو 1 خاطرنشان کرد:در ژنو 1، توافق تنها میان 2 کشور امریکا و روسیه حاصل شد و هیچ تضمین و اجباری در کار نبود تا این توافق به داخل خاک سوریه نیز کشیده شود.
بنابر اظهارات این کارشناس مسائل منطقه و نتایج حاصله از نشست نخست سوئیس، میتوان اذعان داشت که برای ایجاد تغییر در سوریه باید تمام طرفین که به نوعی در مسائل سوریه دخالت دارند حضور داشته باشند تا درنهایت این جنگ داخلی که موجبات تلفات بسیاری را فراهم کرده است خاتمه یابد.
باعبور از این مباحث بد نیست اشارهای کوتاه داشته باشیم به اتفاقات و تغییرات جهانی ،که به نوعی بر دمشق تاثیر خواهند گذاشت.
تغییر در دستگاه دیپلماسی امریکا و کنار رفتن "هیلاری کلینتون" از سمت وزارت خارجه این کشور و واگذاری مرکب قدرت به "جان کری" را میتوان مهمترین تغییر در این یکسال برشمرد، تغییری که موجبات تغییر لحن کاخ سفید در خصوص دولت سوریه را درپی داشت.
پس از تغییر ذکر شده روی کار آمدن "اخضر الابراهیمی" به جای "کوفی عنان" فرستاده سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه و به دست گرفتن افسار پادرمیانی های خارجی در دمشق دیگر تغییر مهم در این فاصله است.
از دیگر تغییرات قابل ذکر نیز میتوان به شدت یافتن اقدامات مسکو در خصوص دمشق اشاره کرد که باردیگر نشان داد که روسیه خواهان اتمام هرچه سریعتر جنگهای داخلی دمشق و تعیین تکلیف در به پای میز مذاکره است.
نیروهای تندروی سوری که از سوی غربیها هرروز تجهیز میشدند نسبت به ارتش آزاد سوریه توانمندتر شدند و ارتش سوریه نیز در القصیر،حمص و ریف دمشق دستاوردهای بسیاری را کسب کرد، دستاوردهایی که به جهانیان نشان داد اکثریت مردم مسلمان سوریه حامی ارتش این کشور هستند نه تروریستهایی که اقدامات پلید خودهمچون صدور فتوا "جهاد نکاح" از سوی تکفیریها را زیر پرچم اسلام پنهان کرده اند.
صدور چنین فتواهایی از سوی تکفیریها در سوریه زمام اوضاع را بیش از پیش از دست غرب خارج کرد و چهره واقعی جنگ دمشق را نمایان کرد و تنها نتیجهاش کشته شدن هزاران تن در سوریه بوده است،نتیجهای که به کاخ سفید فهماند عاقبت دخالت نابهجا در امور داخلی یک کشور چه عواقب دردناکی را در پی خواهد داشت.
این عواقب دردناک مقامات ارشد دولت واشنگتن را وادار کرد تا از کوبیدن برطبل جنگ دست بردارند و همچون سایر کشورهای درگیر در دمشق دریابند که راهی جز مذاکره وجود ندارد.
از همان روزها بود که بحث نشست ژنو 2 و کشورهای حاضر در آن به ویژه حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قدرتهای برتر منطقه و از حامیان دولت بشار اسد تبدیل به بحث داغ رسانهها داخلی و خارجی شد.
با داغ شدن بحث حضور ایران در ژنو کاخ سفید با فشار بر "بانکیمون" دبیر کل سازمان ملل متحد مبحث جدیدی به عنوان تعیین پیش شرط برای ایران را مطرح کرد که در همان لحظه مطرح شدن از سوی مقامات بلندپایه نظام مورد انتقاد قرار گرفت که ایران به هیچ وجه برای حضور در ژنو2 پیش شرطی را نخواهد پذیرفت.
ژنو2 در راه است،مشکلات سوریه با حضور تمام طرفین حل خواهد شد
با نزدیک شدن به زمان برگزاری کنفرانس ژنو 2 که مقرر شده است با حضور30کشور در پایتخت سوئیس برگزار شود نام کشوری تاثیر گذار و صد البته حامی تکفیریهای حاضر در دمشق مطرح شد،نام این کشور که از مخالفان سفت و سخت توافق ایران با کشورهای5+1 و کاخ سفید نیز به شمار میرود "عربستان سعودی" است.
این کشور با فراهم آوردن امکانات مالی مورد نیاز تکفیریها هرروز آنان را در کشتار مردم بیدفاع سوریه تشویق میکرد و هرروز نیز انزجار جهانی را بیش از پیش در مقابل خویش میدید.
این حمایتهای عربستان با مخالفتهای تهران و مسکو روبرو شد تا بار دیگر اختلاف میان کشورهای تاثیر گذار در سوریه خودنمایی کند و کاخ سفید نیز همچون همیشه خود را حامی عربستان معرفی کرد.
با عبور از این اختلافات دوباره باز خواهیم گشت به مبحث حضور ایران در ژنو2 که جان کری وزیر امور خارجه امریکا بارها و بارها شرط حضور ایران را قبول توافقات صورت گرفته در ژنو1 بیان کرده است و محمد جواد ظریف همتای ایرانی وی نیز بارها و بارها بر نپذیرفتن هرگونه پیش شرط از سوی تهران برای حضور در اجلاس مذکور تاکید کرده است.
این تاکید و اصرارها تا امروز سیام دیماه 92 ادامه یافت و صبح امروز دوشنبه نیز بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد خبر از دعوت رسمی از ایران برای حضور در اجلاس ژنو2 داد.
این دعوت نیز بیحاشیه نبود چرا که وی در گفتههای خویش خبر از پذیرفته شدن روی کارآمدن دولت انتقالی در سوریه که از نتایج ژنو1 به شمار میرود داد و واکنشهای مسئولان داخلی کشورمان را در پی داشت که در ذیل به یکی از آنها اشاره شده است.
ایران با هیچ پیش شرطی درخصوص ژنو2 موافقت نکرده است / تکذیب پذیرفته شدن پیش شرط از سوی وزیر امور خارجه
"علاءالدین بروجردی" رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران با اشاره به دعوت رسمی بانکیمون دبیرکل سازمان ملل متحد از ایران برای شرکت در کنفرانس ژنو2 اظهار کرد:جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس ژنو2 هیچ گونه پیش شرطی را نپذیرفته است.
وی ادامه داد: "محمد جواد ظریف" وزیر امور خاجه کشورمان نیز تمامی شایعات مبنی بر پذیرفتن هرگونه پیش شرط از سوی جمهوری اسلامی ایران را تکذیب کرده است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی صحبتهای بانکیمون را ناشی از فشار امریکاییها دانست و افزود:این صحبتها که ایران تشکیل دولت انتقالی در سوریه را پذیرفته است کاملا غلط بوده و نتیجه فشارهای امریکا بر سازمان ملل متحد است.
بروجردی با تاکید بر مواضع قبلی جمهوری اسلامی ایران در خصوص سوریه خاطرنشان کرد:مواضع جمهوری اسلامی ایارن هیچ تغییری نیافته و همچنان پا برجا است و جمهوری اسلامی ایران آماده حضور در ژنو2 بدون هرگونه پیش شرطی است.
وی در پاسخ به این پرسش،" که با توجه به اظهارات بانکیمون مبنی بر پذیرفته شدن روی کار آمدن دولت انتقالی در سوریه،ایران در این اجلاس شرکت خواهد کرد یا خیر؟"گفت:حضور ایران بدون هرگونه پیش شرطی در ژنو2صورت خواهد پذیرفت و ایران به هیچ وجه حاضر به پذیرفتن هرگونه پیش شرطی نخواهد بود.
باتوجه به اظهارات فوق رئیس کمیسیون امنیت ملی کشورمان میتوان به این نتیجه رسید که حضور ایران در این نشست همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد و این درحالی است که روسیه بارها و بارها بر لزوم حضور ایران به عنوان تاثیرگزار ترین کشورهای منطقه در نشست ژنو2 تاکید کرده است.
اما آن چیز که مشخص است جمهوری اسلامی ایران از اصول خویش که35سال است به آنها تکیه ورزیده است عقب نخواهد کشید و این طرف غربی است که اگر به راستی قصد خاتمه بخشیدن به جنگ سوریه را دارد باید دست از لجاجتهای بیمورد خویش بردارد و از تنظیم هرگونه پیش شرط برای ایران خودداری کند.
در خاتمه با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری واجب میدانیم که به طرفهای غربی یادآور شویم که جمهوری اسلامی ایران همیشه و در تمام زمانها حامی مظلومان است و برای احقاق حقوق آنان در تلاش بوده و خواهد بود بنابراین هرگونه تصور مبنی بر عقب نشینی ایران اسلامی از مواضع خویش خیالی باطل است...
انتهای پیام /