صلح امام حسن(ع) با معاویة، تصرف آذربایجان توسط قوای روس، روز جهانی کمک به جذامیان، کشتار مردم تهران به دستور "بختیار"، مرگ "پِطْر کبیر" پادشاه بزرگ روسیه، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 8 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 26 ربیع الاول 1435 هجری و 28 ژانویه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

صلح امام حسن(ع) با معاویة بن ابی سفیان (41 ق)
پس از شهادت امام علی(ع) شیعیان کوفه با امام حسن مجتبی(ع) پسر ارشد آن حضرت بیعت کرده و او را به خلافت برگزیدند. امام، لشگری دوازده هزار نفری به رهبری قیس بن سعد به جنگ معاویه فرستاد و خود روانه‌ی مداین شد. هنوز بین سپاه امام و معاویه جنگی روی نداده بود که شایعه‌ی کشته شدن قیس بن سعد، شیرازه‌ی سپاه حضرت را از هم گسیخت. در این میان، جمعی حتی سراپرده‌ی امام را نیز غارت کرده و یکی از آنان خنجری بر ران حضرت وارد نمود. با این وضع، مسلّم شد که با چنین مردمی به جنگ معاویه و لشکر منظم او رفتن صلاح نیست.

بدین ترتیب، امام حسن با معاویه وارد مکاتبه و مذاکره گردید و قرار بر این شد که امام از خلافت کناره‌گیری کند به شرط این که معاویه پس از خود، فرزندانش را به خلافت معین نکند، از امام علی(ع) به زشتی یاد ننماید و... . امام حسن(ع) علی‌رغم میل باطنی، این صلح را پذیرفت و پس از پنج ماه و نیم، از خلافت کناره گرفت و با اهل بیت خود عازم مدینه گردید.

تصرف آذربایجان توسط قوای روس در جریان جنگ جهانی اول (1293ش)
پس از شروع جنگ جهانی اول و تجاوز نیروهای عثمانی به آذربایجان ایران، دولت روسیه نیز قوای خود را وارد ایران نمود و برای تصرف شهرهای آذربایجان، بین قوای روس و عثمانی جنگ شدیدی درگرفت. در این نبرد سهمگین عده زیادی از مردم آذربایجان کشته و زخمی شدند و اموال آنان به غارت رفت تا این که قوای روس بر سپاه عثمانی پیروز گشت و عثمانی‌ها عقب نشینی کردند. قوای قزّاق روس در حالی به ایران هجوم آورده و در شهرها به تجاوزگری مشغول بودند، که ایران از همان آغاز بی‌طرفی خود را اعلام کرده بود. روس‌ها در این میان، شهرهای آذربایجان را آتش زده و مغازه‌ها را غارت کردند. این واقعه در حالی صورت می‌گرفت که دولت تزاری روسیه از سوی لنین سرنگون شده و دولت جدیدی با مرام کمونیستی قدرت را در دست گرفته بود. البته قوای قزاق روس که این زمان در ایران بودند، ارتباطی با دولت جدید نداشته و هنوز به دولت تزار وفادار بودند.

درگذشت "سیدحسن تقی زاده" آخرین فرد از رجال دوران مشروطیت (1348 ش)
سیدحسن تقی‌زاده در شهریور 1256 ش در تبریز به دنیا آمد. تقی‌زاده در 1310 ش وزیر دارایی گردید و در این سمت با امضای معاهده تمدید قرارداد دارسی در خرداد 1312، سلطه بریتانیا را بر منابع نفتی و سرمایه‌های ایران استمرار بخشید. در دوران محمدرضا نیز به عنوان سفیر، راهی لندن شد و در 1328 به ریاست مجلس سنا رسید. او همچنین از عوامل توفیق نقشه‌های سیاسی بریتانیا و نفوذ آن کشور در ایران به شمار می‌رفت. تقی‌زاده در اواخر عمر به دلیل افشا شدن اسامی و اسرار فراماسون‌های ایرانی توسط ساواک که برای تضعیف نفوذ انگلستان و تقویت نفوذ آمریکا صورت گرفت، به بهانه کهولت سن، فعالیت سیاسی را کنار نهاد و خانه‌نشین شد. از پرویز یا چنگیز، تاریخ انقلاب ایران، مانی و دین او و بیست مقاله از جمله آثار اوست. سیدحسن تقی‌زاده سرانجام در هشتم بهمن 1348 ش پس از هفتاد سال فعالیت سیاسی و به عنوان آخرین فرد از رجال سیاسی دوران مشروطه در 92 سالگی درگذشت.

تحصن روحانیون انقلابی در مسجد دانشگاه تهران در اعتراض به بستن فرودگاه های کشور (1357 ش)
در اعتراض به جلوگیری دولت بختیار از ورود امام خمینی(ره) به کشور، حدود چهل نفر از روحانیون مبارز و انقلابی، در مسجد دانشگاه تهران تحصن کردند و شرط پایان این تحصن را بازگشت حضرت امام عنوان نمودند. حضرات آیات سید محمد حسینی بهشتی، مرتضی مطهری، عطاءاللَّه اشرفی اصفهانی، سید محمود طالقانی، محمدجواد باهنر، سید علی خامنه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد امامی کاشانی، محمد یزدی، علی مشکینی، محمد صدوقی و... از جمله متحصنین بودند. این تحصّن مورد حمایت و استقبال شدید مردم و مراجع تقلید واقع شد و در نهایت شرایطی را به وجود آورد که بالاخره دولت بختیار را مجبور ساخت به بستن فرودگاه‌ها پایان بخشد و اجباراً قدمی دیگر به عقب رود.

کشتار مردم تهران به دستور "بختیار" در آخرین روزهای عمر رژیم پهلوی (1357ش)
در این روز، در تظاهرات و برخوردهای خونین در سراسر کشور، ده‌ها تن شهید یا مجروح شدند. مردم تهران نیز در حالی که برای پیوستن به روحانیون متحصن در مسجد دانشگاه تهران به سمت دانشگاه در حرکت بودند، از طبقات بالای ساختمان ژاندارمری مورد هجوم نیروهای انتظامی قرار گرفته و چهره شهر تهران به صورت یک شهر جنگ زده درآمد. این حرکت، انعکاس جهانی یافت و برخی از خبرگزاری‌ها، آن را مشابه کشتار هفدهم شهریور دانستند. نکته قابل توجه در این روز، همیاری مردم بود چرا که تنها یک ساعت پس از آغاز کشتار، راهروهای بیمارستان‌ها، مملو از لوازم بیمارستانی اهدایی از سوی مردم گردید.

وفات ادیب و دانشمند گرانمایه استاد "محمد فراهتی" (1358ش)
استاد محمد فراهتی ادیب و دانشمند گرانمایه در سال 1293 شمسی در خانواده‌ای روحانی و عالم به دنیا آمد و تحت توجهات ویژه جد بزرگوارش آیت الله حاج صدرالعلما کاشانی پرورش یافت و بعد از عمری خدمت به اسلام و تبیین و ترویج قرآن در هشتم بهمن ماه سال 1358 به رحمت حق پیوست.

برگزاری نخستین مجمع عمومی جهانی اهل بیت (ع) در تهران (1372ش)
اولین اجلاس جهانی پیروان اهل‌بیت(ع) با شرکت بیش از 300 نفر از فرهیختگان و دانشمندان جهان اسلام به‌ویژه پیروان اهل‌بیت(ع) 31 اردیبهشت سال 1369 در تهران تشکیل شد در خاتمه این اجلاس شرکت‌کنندگان در کنفرانس، ایجاد مرکزی به نام مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) را از مقام ولایت حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای مدظله العالی درخواست کردند که مورد موافقت قرار گرفت. مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) طبق اساسنامه مصوب خود هر 4 سال یک بار اجلاس بین‌المللی خود را با حضور اعضای مجمع عمومی که از نخبگان و شخصیت‌های جهان اسلام و پیروان اهل‌بیت(ع) هستند، برگزار می‌کند. بر همین اساس اولین اجلاس مجمع عمومی در 11 بهمن سال 1372 در تهران برگزار شد و بالغ بر 330 نفر از اعضای مجمع عمومی از 61 کشور جهان و نیز گروهی از علما و نویسندگان و محقّقان و کارشناسان مسایل گوناگون کشورهای مختلف اسلامی در آن شرکت کردند. مجمع جهانی اهل بیت(ع) که یک تشکل جهانی و غیردولتی است در جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است.

امروز هزاران تن از مردم در فرودگاه مهرآباد که بسته است و زیر نظارت شدید قرار دارد اجتماع کردند(1357ش)

طی تظاهراتی در شاهی نام این شهر به علی آباد تغییر یافت(1357ش)

کارکنان کارخانه مسلسل سازی وابسته به صنایع نظامی در تهران راهپیمائی کردند(1357ش)

درگذشت "ابن سماک" محدث بزرگ مسلمان (344 ق)
از تاریخ و محل تولد و جزئیات زندگی ابن سماک اطلاع دقیقی در دست نیست. همین قدر معلوم است که او در بغداد می‌زیسته و از محضر مشایخ بسیاری کسب فیض کرده است. وی همچنین علمای بزرگی را در مکتب درس خود پرورش داده که از آن‌میان می‌توان حاکم نیشابوری را نام بُرد. از بین آثار ابن سماک کتاب الامالی و نیز تالیفاتی در فضایل اهل بیت پیامبر گرامی اسلام(ص) به جای مانده است.

رحلت آیت اللَّه "ابوالمکارم زنجانی" عالم و دانشمند (1330 ق)
آیت‌اللَّه ابوالمکارم زنجانی در سال 1255 ق در زنجان متولد شد و پس از تحصیلات مقدماتی، برای تکمیل آموخته‌هایش به حوزه‌ی نجف رفت و از محضر علمایی چون شیخ مرتضی انصاری بهره‌های فراوان برد. آیت‌اللَّه ابوالمکارم زنجانی پس از فوت پدرش، مرجعیت امور دینی و شرعی مردم در زادگاه خود را بر عهده گرفت. این عالم گرانقدر در دوران انقلاب مشروطه، همچون دیگر علمای آگاه و مبارز، علیه استبداد حاکم به مبارزه پرداخت. مَخارجُ الرِّضْوان و مِفتاحُ الظَّفَر از جمله آثار این عالم برجسته‌ی ایرانی است.

مرگ "پِطْر کبیر" پادشاه بزرگ روسیه (1725م)
پطْر کبیر فرزند آلکسی میخایلوویچ پادشاه معروف روسیه درروز 12 مارس 1672م در خانواده تزار روس به دنیا آمد. در 29 سپتامبر سال 1689م، پتر با کمک جمعی از دوستان خود به مسکو حمله برد و سوفی را به زندان افکند و خود به جای او به سلطنت نشست. پتر کبیر برای عملی نمودن منظور دوم خود به مدت بیست سال به جنگ پرداخت و مناطیی را تصرف نمود. او برای آنکه به خوبی با جزئیات تمدن کشورهای اروپای غربی آشنایی حاصل کند، دو سفر به اروپا کرد و ضمن آن، اطلاعاتی درباره زندگی آنان به دست آورد.

پتر در مراجعه به کشورش، عده‌ای مهندس، طبیب، صنعت‌گر و افسر لایق جهت تشکیلات جدید روسیه همراه خود آورد و تلاش فراوانی در ایجاد و ساماندهی تشکیلات و تأسیسات جدید اداری، نظامی و مذهبی کشور از خود نشان داد. از این روست که پتر کبیر را مؤسس روسیه جدید نامیده‌اند. پتر در سال 1721م خود را امپراتور کل روسیه اعلام کرد و پس از آن، انتخاب امپراتور آینده را تابع اراده پادشاه وقت قرار داد. چنانکه دست‌اندازی به خاک ایران در طول سلطنت شاهان قاجار نیز در راستای همین سیاست شکل گرفت. پتر کبیر سرانجام در بیست و هشتم ژانویه 1725م در پنجاه و سه سالگی درگذشت.

تولد "رومن رولان" نویسنده معروف فرانسوی (1866م)
رومن رولان نویسنده معروف فرانسوی، در 28 ژانویه 1866م در فرانسه به دنیا آمد. او تحصیلات خویش را در رشته تاریخ به پایان رساند و در تاریخ موسیقی تخصص پیدا کرد؛ با این حال به ادبیات علاقه خاصی داشت. از این جهت با نوشتن دو رشته نمایش‌نامه‌های جدید دراماتیک درصدد برآمد که سطح تئاتر فرانسه را بالا برد، ولی این نمایش‌نامه‌ها چندان توفیق نیافت. بنابراین دست از داستان‌نویسی کشید و به تهیه و نوشتن شرح حال و بیوگرافی بزرگان جهان دست زد. رولان در اوایل قرن بیستم شرح زندگی بتهوون و میکل آنژ را منتشر ساخت و به شهرت و افتخار رسید. آثار آخر عمر رولان، حاکی از برگشت به دوستی‌ها و محبت‌های عهد جوانی است. او از پیروی از سبک گریزان بود. سبک او یکنواخت و ساده بود تا جایی که یک‌دست و بی‌تنوع به نظر می‌رسید؛ هرچند نشانه‌هایی از تغزل در آن به چشم می‌خورد. از دیگر آثار رولان، می‌توان به جان شیفته در هفت جلد، سفر درونی، ماورای جدال‌ها و نمایش‌نامه گرگ‌ها اشاره کرد. رومن رولان سرانجام در 20 اوت 1944م در 78 سالگی درگذشت.

مرگ "شارلمانی" از امپراتوران مقتدر اروپا (814م)
شارلمانی یا شارل کبیر در 2 آوریل سال 742 م در فرانسه به دنیا آمد و پس از مرگ پدر، مشترکاً با برادرش به سلطنت رسید. با مرگ برادر شارلمانی، وی در سال 771 م، رهبری طویف فرانک را به تنهایی در دست گرفت و به سرکوب اقوام رقیب و گسترش سرزمین‌های تحت تصرف خود پرداخت. شارلمانی اولین پادشاه اروپایی بود که در سال 800 م، تاج امپراتوری را از پاپ لئون سوم دریافت کرد و به این ترتیب پادشاه، مقامی روحانی یافت. وی هم‌چنین اقوام فرانسوی و سایر کشورهای همسایه را که بت‌پرست بودند به اجبار به دین مسیحی رهنمون ساخت و با تصرف نقاط گسترده‌ای از اروپا توانست امپراتوری وسیعی ایجاد نماید در این امپراتوری، کشورهای فرانسه، بلژیک، هلند، آلمان، سوئیس، مجارستان، شمال و مرکز ایتالیا و نیز دو ایالت از اسپانیا گرد هم آمده بودند. وی اگر چه سواد نداشت اما طرفدار توسعه علم و فرهنگ بود شارلمانی در دین خود تعصب شدیدی داشت و بر همین اساس جنگ‌های وسیع و متعددی نیز با مسلمانان به راه انداخت. وی بعد از 74 سال زندگی، بیش از 40 سال سلطنت و 14 سال امپراتوری در 28 ژانویه 814 م درگذشت.

تولد "کوندامین" ریاضی دان و جهانگرد فرانسوی (1701م)
کوندامین، ریاضی‌دان، سیاح و مهندس معروف فرانسوی در 28 ژانویه 1701م در پاریس به دنیا آمد. وی گرچه تحصیلات مرتبی نداشت ولی به سبب علاقه فراوانی که به جفرافیا و ریاضیات پیدا کرد، به مطالعه درباره این علوم پرداخت و دانشمند مشهوری شد. کوندامین در سال 1735م به همراه دانشمندان آکادمی علوم فرانسه، درصدد شناختن شکل حقیقی کره زمین برآمد. این تلاش به کشف برآمدگی خط استوا و فرو رفتگی دو قطب شمال و جنوب انجامید. هم‌چنین کوندامین در رأس یک گروه علمی، برای اندازه‌گیری یک قوس نصف النهار کره زمین و با هدف تلاش برای شناخت شکل زمین به کشور پرو در امریکای جنوبی که در نزدیکی خط استوا بود، رفت و طی ده سال این عمل را به انجام رساند. کوندامین سرانجام در 13 فوریه 1774م در 73سالگی درگذشت.

تولد "پیتر پل روبنس" نقاش معروف اروپایی (1577م)
پتر پل روبنس (۲۸ ژانویه ۱۵۷۷ - ۳۰ مه ۱۶۴۰) نقاش مشهور سبک باروک فلمانی در سده‌ی ۱۷ میلادی بود. او در وستفالی در آلمان کنونی به دنیا آمد و بیشتر دوران کارش را در شهر آنتورپ (در ناحیه‌ی فلاندر، در بلژیک کنونی) به سر برد.موضوع کارهای او بیشتر پرتره، منظره و صحنه‌های تاریخی-مذهبی را در بر می‌گیرد. کشتار بی‌گناهان، یکی از نقاشی‌های او که برگرفته از داستانی از انجیل متی است، در سال ۲۰۰۲ به مبلغ ۴۹٫۵ میلیون پوند به فروش رفت که بالاترین قیمت برای آثار استادان قدیم نقاشی است.

روز جهانی کمک به جذامیان
شاید امروزه جذام برای ما بیماری مهمی محسوب نشود، اما نیم قرن‌پیش‌جذام آنقدر موضوع مهمی محسوب می‌شد که رائول فولبریو فرانسوی آخرین یکشنبه ماه ژانویه هر سال را، روز جهانی کمک به بیماران جذامی نامید. در آن زمان‌در سراسر جهان، تقریبا 15 میلیون نفر به این بیماری مبتلا بودند. سازمان بهداشت جهانی نیز 28 ژانویه (8 بهمن ماه) را روز جهانی مبارزه با جذام نامگذاری کرد. در سایه مبارزه پیگیر با این بیماری، امروزه، آمار جذامیان جهان به 2 میلیون نفر کاهش یافته،‌ اما هنوز این بیماری ریشه‌کن نشده است.

سیمای اجتماعی جذام طی دهه‌های اخیر تغییر کرده است به طوری که بیماران به طور فزاینده‌ای در سرویس‌های خدمات بهداشت عمومی تحت درمان قرار می‌گیرند. دیگر جذام خوره وحشتناک سابق نیست ولی با وجود این آنقدر مهم است که هنوز هم روز مبارزه با جذام برگزار می‌شود تا به این بهانه در تمام دنیا آموزش‌هایی از طریق رسانه‌های گروهی به مردم داده شود تا آنها با آگاهی علمی از این بیماری چنانچه علائمی از آن را در خود مشاهده کردند به پزشک مراجعه کنند و با تشخیص و درمان زودرس مانع از ابتلای افراد سالم جامعه به این بیماری شوند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار