به گزارش باشگاه خبرنگاران قم، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم با اشاره به اینکه روزانه سه هزار زائر عراقی وارد این استان میشود، گفت:اگر از این اتفاق به بهترین شکل استفاده شود قطعا ورود این همه زائر باید تاثیر زیادی در ارتقای وضعیت اقتصادی داشته باشد و با اندکی تدبیر میتوان از این موقعیت استفاده کرد.
نباید ورود زائر به قم فقط برای مردم و مسئولین زحمت داشته باشد بلکه باید با استفاده از این فرصت به ایجاد شغل و افزایش کسب درآمد پرداخت.
زائرانی که از کشور عراق به قم میآیند نسبت به دیگر زوار جمعیت بیشتری را تشکیل میدهند و معمولا اطراف حرم آواره هستند و به صورت گروهی در گوشهای نشستهاند؛ این موضوع نه تنها موجب مخدوش شدن چهره حرم میشود بلکه از نظر نظافت شهر نیز مسئولین امر را به زحمت میاندازد.
عیسی رضایی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم در این زمینه عقیده دارد که برای تامین نیازهای مختلف این حجم گسترده از زائران خارجی باید بسترهای مناسب ارائه خدمات را برای آنان فراهم کرد.
وی از تشکیل کارگروهی برای ساماندهی زائران عراقی به قم خبر میدهد و میافزاید: با ایجاد پایانهها در مبادی ورودی در استان و استقرار دفاتر مسافرتی میتوان خدمات مختلفی را در قالب بستههای مختلف اقامتی، حمل و نقل، تفریحی و زیارتی برای افراد ایجاد کرد.
اگر این اقدام صورت بگیرد قطعا در پی آن شاهد استقبال بی نظیر زائران خارجی هم خواهیم بود چرا که هر کسی تمایل به گردش و کشف جاذبههای گردشگری دارد و با راهنماییهای لازم میتواند به این اماکن دست پیدا کند.
یکی از مهمترین امتیازات در این میان این است که خود وزارت توریسم کشور عراق نیز خواهان ساماندهی این زائران است و برای اجرای این طرح اعلام آمادگی کرده است که در این صورت میتوان کارهای جدیتری انجام داد که هم به نفع زائران بوده و هم برای استان منافعی را به دنبال داشته باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم همچنین میگوید: تا پایان برنامه پنجم توسعه 12 هزار تخت باید در بخش گردشگری استان قم ایجاد و به مجموعه حاضر اضافه شود.
رضایی در ادامه بیان میکند: با افزوده شدن تختها و افزایش تاسیسات اقامتی و گردشگری بستر اشتغالزایی برای 12 هزار نفر نیز فراهم خواهد شد.
وی ادامه میدهد: در صورت تامین اعتبار لازم و حمایت بخش دولتی از بخش خصوصی تا دو سال آینده سه هزار تخت به ظرفیت تختهای موجود اضافه میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم حمایت در راستای ایجاد زیرساخت برای پاسخگویی به زائران داخلی و خارجی را ضروری و لازم میداند و خاطرنشان میکند: در صورت حمایت از این بخش سالانه 10 تا 20 هتل در این استان ساخته میشود.
اگر تمام امکانات طبق نیاز زائران تدارک دیده شود هم زائران بیشتری وارد قم میشوند و هم میتوان از این موقعیت استفاده بهینه کرد و مسافرانی که به این استان میآیند علاوه بر زائر بودن یک گردشگر نیز به حساب بیایند.
شهر قم به دلیل وجود حرم حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران همواره مورد احترام مردم دیگر شهرها و کشورهای اسلامی بوده است که برای زیارت به این استان میآیند و هرگز نمیتوان منکر اهمیت این شهر از نظر زیارتی بودن شد.
با همه اینها نباید زائران فقط به زیارت اکتفا کنند و جاذبههای تاریخی و طبیعی نادیده گرفته شود و مورد کم لطفی قرار بگیرند که البته در این قضیه نگاه اکثر مسئولان که تنها بعد زیارتی این شهر برایشان اهمیت داشته نیز بیتاثیر نبوده است.
یکی از دلایلی که موجب شده بسیاری از جاذبههای تاریخی و طبیعی قم برای اکثر مردم ایران و در بعدی وسیعتر گردشگران خارجی ناشناخته بماند نبود تبلیغات مناسب است که خود مدیران هم به این مهم واقف هستند اما آنطور که باید در این زمینه کار نمیشود.
رضا دارابی دانشجوی رشته مدیریت گردشگری است و در این زمینه میگوید: باید با تدبیر پیش رفت و در این زمینه گامهای جدی برداشت.
وی میافزاید: با توجه به اینکه بیشتر زائرین خارجی قم عراقیها هستند بنابراین مسئولین باید نیاز سنجی کنند و با توجه به اینکه بسیاری از امکانات موجود در کشور ما در این کشور وجود ندارد قطعا اگر در اختیار مردم قرار بگیرد استقبال بسیار خوبی صورت میپذیرد.
دارابی بسیار هشیارانه به این مهم مینگرد و ادامه میدهد: بدون تردید نقش صنعت گردشگری امروزه به عنوان یک صنعت بسیار مهم در تمام جهان شناخته میشود و این صنعت در ایجاد اشتغال و درآمدزایی نقش بسزایی دارد که موجب ایجاد نوعی رونق اقتصادی میشود پس نادیده گرفته آن سهل انگاری بزرگی است.
وی همچنین میگوید: تشویق مردم، سازمانها و ایرانیان خارج از کشور به سرمایه گذاری در زمینه گردشگری میتواند گام مهمی برای ارتقاء این صنعت باشد که انجام گرفتن این اقدام هم بسته به یک نهاد بلکه همه مسئولین مربوطه باید به طور جدی در این زمینه فعالیت کنند.
با این همه مهم تبدیل این نگاه به عمل برای زنده کردن شهری است که برای روایت تاریخ بلند ایران حرفهای زیادی در سینه دارد اما سهمش سکوتی است که بی مهری مسئولین و ... باعثش شده است./ز