حمله گارد شاهنشاهی به هُمافران نیروی هوایی، اعلام برنامه های دولت موقت انقلاب اسلامی، شهادت پدر "امام خمینی"(ره)، مرگ رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی، واگذاری امتیاز خط آهن بندر "خرمشهر" - خرم‌آباد به انگلستان، آغاز عملیات بزرگ والفجر 8 در فاو و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 20 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 9 ربیع الثانی 1435 هجری و 9 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

حمله گارد شاهنشاهی به هُمافران نیروی هوایی در پی بیعت هُمافران با حضرت امام (1357 ش)
در پی اعلام همبستگی گروهی از همافران و پرسنل نیروی هوایی با انقلاب اسلامی ایران و بیعت با حضرت امام، مزدوران گارد شاهنشاهی در شامگاه 20 بهمن به یکی از پادگان‌های نیروی هوایی در تهران حمله‌ور شدند. به محض انتشار این خبر، مردم مسلمان از همه نقاط تهران برای یاری رساندن به پرسنل نیروی هوایی که در حال مقاومت بودند، به طرف پادگان نیروی هوایی شتافتند.

مردم انقلابی که سلاح‌های ابتدایی و ناچیزی در اختیار داشتند با رشادت‌های خود، حمله مزدوران رژیم شاه را با شکست مواجه کردند و به این ترتیب، مرحله نهایی مبارزه مردم برای براندازی رژیم شاهنشاهی در ایران آغاز شد.

اعلام برنامه های دولت موقت توسط مهندس مهدی بازرگان نخست وزیر موقت دولت انقلابی (1357 ش)
بازرگان در نخستین سخنرانی اش در برابر مردم گفت: مأموریتی که رهبر انقلاب به من داده است، پرمخاطره ترین و سنگین ترین مأموریت در عمر 71 ساله مشروطیت ایران است که به نخست وزیر ایران داده شده است. آنگاه بازرگان افزود: خطوط اصلی و وظایف دولت موقت به قرار ذیل است: 1- احراز و انتقال قدرت 2-ارائه و اثبات حقانیت (همان رفراندوم) 3- احیاء و اداره اصلاح مملکت 4- انتخابات مجلس مؤسسان و ارجاع به آراء عمومی برای تدوین و تصویب قانون اساسی جدید 5- انتخابات مجلس شورای ملی 6- استعفا و تحویل کار به رئیس جمهور و به دولت رسمی بعدی.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، حدود صد نفر از دانشجویان ایرانی در اعتراض به سیاست های شاه ایران (1356 ش)
ضمن سردادن شعار «زنده باد حقوق بشر، مرده باد شاه» در مرکز شهر کانزاس سیتی اقدام به برپایی راهپیمایی کردند. علی مبارز، سخنگوی دانشجویان، علت این تظاهرات را اعتراض دانشجویان کانزاس، میسوری و آیوا در کشتار 200 نفری قیام اخیر قم اعلام کرد.

شهادت "نجیب الدین سمرقندی" دانشمند خراسانی (610 ق)
ابوحامد نجیب الدین علی بن عمر سمرقندی، پزشک و داروشناس مسلمان، در طبّ بسیار حاذق بود و تحقیقات جامعی در زمینه‌ی داروها انجام داد. هم‌چنین کتب و رسالات متعددی درباره‌ی داروهای مختلف به رشته‌ی تحریر درآورد. یکی از مهم‌ترین تالیفات این پزشک برجسته، الاسبابُ و العَلامات نام دارد که در باب علت‌ها و علائم بیماری‌هاست. از دیگر آثار ارزنده‌ی سمرقندی می‌توان به کتاب الالباب در علم طبّ اشاره کرد. این طبیب خراسانی سرانجام در حمله‌ی مغول‌ها به هرات، کشته شد.

درگذشت شیخ "ابوالبقاء" معروف به "عُکَبَّری" پزشک معروف مسلمان (616 ق)
ابوالبقاء، عبداللَّه بن حسین بن عبداللَّه عُکَبَّری بغدادی، عالم در ادبیات، فقه و تفسیر و اصول بود. وی علوم عربی را نزد ابن خشاب و یحیی بن نجاح و حدیث را نزد ابویَعلی فراء آموخت. وی در کودکی به علت بیماری آبله نابینا گشت. گوینده کتب را بر او می‌خواندند و او مطالب را در ذهنِ خویش فراهم می‌آورد و سپس به کاتب، املا می‌کرد. ابوالبقاء دارای حافظه‌ای نیرومند بود و کتاب‌های متعددی به همین روش نگاشت. شرح مُفَصَّل زمخشری، اعراب القرآن موسوم به تفسیر التبیان، اعراب الحدیث و... از جمله آثار اوست. وی در بغداد مدفون گشت.

رحلت آیت اللَّه سید حیدر حلّی (1304 ق)
ابوالحسن سیدحیدر بن سلیمان بن داود حلی حسینی، نه تنها نخستین شاعر عصر خود، بلکه امام شعرای عراق به شمار می‌رود. فصاحت بیان و قوت ایمان داشت و به جهت کثرت اشعاری که در مناقب و مراثی اهل بیت (ع) سروده است به شاعر اهل بیت شهرت دارد. الدُّرُّ الیَتیم و العَقدُ المُفَصَّل از آثار اوست. وی در پنجاه و هشت سالگی وفات یافت.

درگذشت عالم بزگوار آیت‌اللَّه میرزا عبدالرحیم نهاوندی (1304 ق)
آیت‌اللَّه میرزا عبدالرحیم نهاوندی از علمای امامیه و از شاگردان صاحب جواهر و شیخ مرتضی انصاری و در فقه، اصول، شعر و ادبیات و فنون آن بسیار ماهر بود. ایشان در نجف به تدریس اشتغال داشت و در ادامه به اصرار برخی از بزرگان، در تهران اقامت گزید و در مدرسه‌ی مروی درس گفت. کتاب حاشیه‌ی رسایل شیخ انصاری توسط این عالم ربانی به رشته‌ی تحریر درآمده است. ایشان در حرم مطهر حضرت معصومه (س) مدفون می‌باشد.

مرگ "آندره وزالیوس" کالبد شکاف معروف بلژیکی (1564 م)
آندریاس وسالیوس یا آندره وزالیوس در 31 دسامبر 1514 م در بروکسل در بلژیک به دنیا آمد. وی تلاش‌های زیادی برای شناختن عملکرد اعضای مختلف بدن از طریق تشریح به عمل آورد و نتایج تحقیقات خود را در کتابی به نام کارخانه بدن انسان گردآوری کرد. این کتاب به عنوان نخستین اثر در باب تشریح بدن انسان، در دنیای آن روز شهرت بسیار یافت. مزایای عمده آن بر سایر کتب قدیمی، در تصاویر جالب آن بود. وزالیوس در کتاب خود، بدن آدمی را به طور طبیعی به نمایش درآورده و عضلات بدن را در حال انقباض طبیعی و نیز استخوان‌ها را در وضع عادی زندگی، به حدی طبیعی نشان داده که می‌توان گفت هیچ تصویری تا آن زمان برتر و بهتر از آن ترسیم نگردیده است. وزالیوس مدتی را به عنوان پزشک مخصوص دربار گذراند اما پس از چندی با اتهاماتی مبنی بر کفر و دزدیدن جسد آدمیان و تشریح آن از سوی مخالفانش روبرو شد که در دادگاه تفتیش عقاید به مرگ محکوم شد. اما با وساطت پادشاه از مرگ نجات یافت و به تبعید به بیت‌المقدس محکوم گردید. آندره وزالیوس سرانجام در مسیر سفر به بیت‌المقدس در 9 فوریه 1564 م در 50 سالگی درگذشت.

شهادت آیت اللَّه "سید مصطفی موسوی" پدر "امام خمینی"(ره) به دست اشرار منطقه (1281 ش)
آیت‌اللَّه سید مصطفی خمینی پدر بزرگوار امام خمینی (ره) در حدود سال 1238 ش در خمین به دنیا آمد. ایشان پس از پشت سر گذاشتن دروس مقدماتی، برای تحصیل مدارج عالی راهی نجف اشرف گردید و پس از اخذ اجتهاد، در خمین اقامت گزید. این عالم ربانی در دوران اقامت در خمین در قطعه زمینی متعلق به خود کشاورزی می‌نمود و در عین حال به هدایت و ارشاد مردم اشتغال داشت و ملجأ و پناهگاه آنان بود. از این رو در مقابل زورگویی خوانینِ دست نشانده حکومت وقت، به مقاومت بر می‌خاست. سرانجام، طاغوتیان ندای حق‌طلبی او را با گلوله پاسخ دادند و در مسیر خمین به اراک وی را در 42 سالگی به شهادت رساندند. به هنگام شهادت ایشان، بیش از پنج ماه از تولد حضرت امام نگذشته بود و از آن پس تحت تکفل مادر و عمه خویش قرار گرفتند.

آغاز حکومت جمهوری در انگلستان به ریاست "الیور کراموِل" (1649 م)
اولیور کراموِل، فرمانده ارتشی بود که حامیان پارلمان انگلیس تشکیل داده بودند تا به عنوان اعتراض به استبدادِ چارلز اول، پادشاه این کشور به مقابله با وی بپردازد. ارتش چارلز اول در رویارویی با نیروهای مجلس شکست خورد و خود شاه به حکم مجلس در 30 ژانویه سال 1649 م گردن زده شد. با شکست سلطنت‌طلبان، مجلس انگلیس در روز 9 فوریه 1649 م، نظام پادشاهی را لغو و حکومت جمهوری را جای‌گزینِ آن کرد و کرامول را به عنوان اولین رئیس جمهور انگلستان برگزید. با این حال، کرامول که به حمایت از اقتدار مجلس قیام کرده بود، با دستیابی به قدرت، پارلمان قبلی و پارلمان تشکیل شده در زمان خود را منحل ساخت و با عنوان فرمان‌روای نگهبان تا زمان مرگ به حکومت مقتدرانه خود ادامه داد. کرامول در مدت حدود 9 سال حکومت مستبدانه خود، جنگ‌های زیادی کرد که فجیع‌ترین آنها، حمله به ایرلند و کشتار گسترده مردم این سرزمین به خاطر مخالفت با او، بود. کرامول سرانجام در سوم سپتامبر 1658 م درگذشت و پسرش جانشین او شد. اما وی نیز پس از هشت ماه حکومت، به خاطر بی‌کفایتی و نیز فشار سران ارتش، مجبور به استعفا گردید وبار دیگر نظام سلطنتی در انگلیس احیا شد.
 
مرگ "یوری آندروپوف" رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی (1984 م)
یوری ولادیمیر یوویچ آندروپوف در پانزدهم ژوئن 1914 م به دنیا آمد. آندروپوف در سال 1953 م به سفارت شوروی در مجارستان دست یافت و پس از چهارسال به شوروی بازگشت. در سال 1973 م، عضو دفتر سیاسی این حزب که نقش مهمی در ارکان قدرت شوروی داشت، شد. آندروپوف هم‌چنین در سال 1967 م به ریاست سازمان جاسوسی شوروی سابق موسوم به کا. گ.ب انتخاب شد و این سمت را تقریباً تا زمان مرگ لئونید بِرِژِنف رهبر پیشین شوروی در سال 1982 م، به مدت 15 سال بر عهده داشت. هفت ماه پس از مرگ بِرِژنف، آندروپوف به دبیر کلی حزب کمونیست شوروی که بالاترین مقام رسمی آن کشور بود، منصوب شد و این مقام را تا زمان مرگ به مدت 15 ماه حفظ کرد. آندروپوف مذاکرات محدود ساختن سلاح‌های استراتژیک هسته‌ای موسوم به سالْت را به بن‌بست کشاند. آندروپوف که از بیماری کلیوی و دیابت رنج می‌برد در دوره زمام‌داری خود، توانایی کمترین تغییر در سیاست‌های داخلی و خارجی را نداشت. یوری آندروپوف پس از ماه‌ها غیبت و حاضر نشدن در ملأ عام سرانجام در نهم فوریه 1984 م در 70 سالگی در مسکو درگذشت و چرنینکو به جانشینی وی برگزیده شد.

اعلام حالت فوق العاده و انحلال جبهه نجات اسلامی الجزایر (1992 م)
در پی پیروزی چشم‌گیر اسلام گرایان در انتخابات پارلمانی الجزایر، نظامیان حاکم بر این کشور، در 9 فوریه 1992 م نتایج انتخابات را باطل و حزب اسلام‌گرای جبهه نجات اسلامی الجزایر را غیرقانونی اعلام کردند. چندی بعد، تعدادی از سران و اعضای این حزب نیز دستگیر شدند. این اقداماتِ نظامیانِ حاکم بر الجزایر، باعث آغاز یک دوره درگیری و خشونت در این کشور شد که قربانیان بسیاری بر جای گذاشت. لازم به ذکر است که انتخابات پارلمانی الجزایر در دسامبر سال 1991 م انجام شد و در صورت پذیرش نتایج آن توسط حکومت، به حاکمیت سی ساله جبهه آزادی بخش ملی الجزایر خاتمه داده می‌شد.  
 
واگذاری امتیاز خط آهن بندر "خرمشهر" - خرم‌آباد به انگلستان (1291 ش)
دولت انگلستان که به راه‌های ارتباطی مطمئن و امن در جنوب ایران نیاز ضروری داشت تا به وسیله آن، تجارت بازرگانان انگلیسی و منافع حیاتی آن کشور را تضمین و حفظ کند در این تاریخ موفق به اخذ امتیاز احداث راه آهن مُحَمَّرَه (خرمشهر) - خرم آباد و بروجرد شد. این امتیاز سه روز پس از امتیاز مشابهی بود که از جانب دولت ایران، به روسیه واگذار گردیده بود.

درگذشت استاد "ابوالفتوح عرب زاده" پدر فرش نو ایران (1375 ش)
استاد ابوالفتوح عرب‌زاده مشهور به رسام در سال 1293 در تبریز به دنیا آمد. سید ابوالفتوح عرب‌زاده که به او لقب پدر فرش نو ایران را داده‌اند از کودکی با طرح‌ها و رنگ‌ها آشنا شد و این هنر را از پدر فراگرفت. وی در تبریز، نقاشی و طراحی روی فرش و در تهران نقاشی و طراحی بر روی کاشی را دنبال کرد. او علاوه بر این، به هنرهای دیگری چون موسیقی، نمایشنامه، مجسمه‌سازی، خطاطی، نقاشی رنگ و روغن و... علاقه داشت. رسام عرب‌زاده در 1373 با اهدای 66 قطعه فرش نفیس از مجموعه دست بافته‌های خود، پایه‌های اولیه تشکیل نهادی تحت عنوان بنیاد فرهنگی و هنری فرش رسام عرب‌زاده را با همکاری شهرداری تهران ایجاد کرد. قفس رنگ‌ها، خم معرفت، ساحل خیال و فتح سومنات از آثار طراحی فرش اوست. وی در آخرین روز از ماه رمضان، بر اثر ایست قلبی درگذشت و در بهشت زهرا مدفون گردید.

نیروهای ایرانی جاده سلالور مسقط را از کنترل شورشیان خارج کردند. (1352 ش)
در اثر فشار افکار عمومی دولت ناگزیر اعلام کرد از مدتی قبل نیروهای نظامی ایران به ظفار اعزام شده اند و همراه با شورشیان منطقه نبرد می کنند و تا هر زمان که لازم باشد به کمک به نیروهای عمان ادامه خواهند داد و نیروهای ایرانی جاده سلالور مسقط را از کنترل شورشیان خارج کردند.

آغاز عملیات بزرگ والفجر 8 در فاو (1364 ش)
عملیات بزرگ والفجر 8 با رمز یا زهرا (س) در جبهه جنوب در منطقه فاو و در وسعت 800 کیلومتر مربع از بیستم بهمن ماه 1364 آغاز شد. در این عملیات هزاران تن از نیروهای ایرانی از رودخانه خروشان اروندرود گذشتند و در اولین روز عملیات، شهر مهم فاو را در جنوب شرقی عراق فتح کردند. این عملیات به قدری غیرمنتظره و از لحاظ نظامی پیچیده و موفقیت‌آمیز بود که باعث اعجاب کارشناسان نظامی و سیاسی جهان و غافلگیری رژیم عراق شد. این عملیات با هدف فشار بر رژیم صدام برای پایان دادن به اشغال خاک ایران و تن دادن به جبران خسارت‌های وارد شده بر ایران انجام شد و برتری نظامی ایران بر عراق را در دفع تجاوز نظامی این کشور ثابت کرد.

نتایج این عملیات عبارتند از: تلفات نیروی انسانی دشمن 3000 نفر اسیر، قریب به 50/000 نفر کشته و زخمی؛ سایر نتایج: آزادسازی حدود 800 کیلومتر مربع و تصرف شهر و تأسیسات نفتی فاو و کارخانه نمک؛ تجهیزات و امکانات: تانک و نفربر: 600 دستگاه انهدامی، 120 دستگاه اغتنامی، هواپیما: 45 فروند انهدامی، هلیکوپتر: 10 فروند انهدامی، خودرو: 500 دستگاه انهدامی، 250 دستگاه اغتنامی، توپ: 150 قبضه انهدامی، 20 قبضه اغتنامی و دستگاه مهندسی: 34 دستگاه اغتنامی. نبرد سرنوشت ساز فاو، به عنوان برجسته‌ترین و پیچیده‌ترین عملیات جنگی جمهوری اسلامی ایران، سرانجام پس از هفتاد و پنج شبانه روز درگیری، که در طول جنگ بی‌سابقه بود، با پیروزی کامل رزمندگان اسلام پایان یافت.

برخی دیگر از رویدادهای 9 فوریه
1361: پاپ از سران کشور های مسیحی خواست که متفقا مانع تسلط تُرکان عثمانی بر قسطنطیه (استانبول) شوند. با وجود این، 92 سال بعد (سال 1453) عثمانی ها قسطنطنیه را تصرف و به عمر امپراتوری روم شرقی پایان دادند.
1640: سلطان مراد چهارم امپراتور عثمانی که برای جنگ با ایران وارد بغداد شده بود در این شهر درگذشت. حکومت او بر عثمانی هفت سال طول کشیده بود.
1788: در جریان مبارزه اروپاییان با امپراتوری عثمانی و با هدف دور ساختن آن از اروپا و مدیترانه غربی، دولت اتریش به روسیه در جنگ با عثمانی پیوست.
1932: خطوط هوایی شوروی ــ آئروفلوت ــ آغاز بکار کرد.
1934: اتحادیه بالکان بدون مشارکت بلغارستان و آلبانی تشکیل شد و به همین دلیل نتوانست کاری از پیش ببرد.
1965: دولت آمریکا واحد رزمی روانه صحنه های جنگ ویتنام کرد و به صورت تمام عیار وارد این جنگ شد. تا این زمان، آمریکا در این جنگ به صورت مستشار، اسلحه و پول مداخله داشت.
1969: جمبو جت (بوئینگ 747) نخستین پرواز آزمایش خودرا در آسمان ایالت واشنگتن انجام داد.
1972: شیخ نشین راس الخیمه به اتحادیه امارات عربی خلیج فارس پیوست.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار