به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، برگزاری اولین نشست کارگروه مشاوره سهجانبه ملی با حضور شرکای اجتماعی سهگانه مهمترین خبر هفته گذشته در حوزه اشتغال بود.
در این نشست که به ریاست معاون روابط کار وزارت تعاون، کار تشکیل شده بود، نمایندگان کارگران و کارفرمایان به ارائه نظرات خود در خصوص مسائل مربوط به بازار کار و دستمزد کارگران پرداختند.
نماینده کارفرما در این جلسه ضمن انتقاد از مالیات واحدهای تولیدی گفت: در کشور ما سهم مالیات بر تولید زیاد است اما آنقدر فرار مالیاتی داریم که بار مالیات تنها به دوش واحدهای تولیدی است.
همچنین نمایندگان کارگر به طرح مسائل مختلفی از جمله لزوم همخوانی حداقل دستمزد با تورم، سهم دولت در تصمیمگیری مزدی کارگران و نقش هدفمندی یارانهها در حداقل دستمزد کارگران پرداختند.
معاون روابط کار وزارتخانه در این جلسه با اشاره به مدل جدید تعیین دستمزد گفت: اگر بتوانیم در ساختار قیمت تمام شده کارفرما شامل انرژی و مالیات و هزینهها را از دوش کارفرما برداریم و به سهم مزدش اضافه کنیم به این صورت که برای مثال بخشی از هدفمندی یارانه صرف حمایتهای اجتماعی و بیمه سلامت شود با این روش بخش قابلملاحظهای را به سهم مزد نیروی کار اضافه کنیم.
به گفته وی اگر بتوانیم نظام مالیاتی را به گونهای طراحی کنیم که مالیات کارآفرینان را کاهش دهیم و سهم مالیات را در مصرف و ثروت افزایش دهیم کمک بزرگی به کارفرمایان کردهایم.
معاون روابط کار وزارت کار ابراز امیدواری کرد، جلسات مزد از ابتدای سال آینده پیرامون طراحی و تدوین مدل جدید مزد با اجماع کارفرمایان و کارگران و اساتید دانشگاهی به نحوی انجام شود که هم زندگی کارگران را ارتقاء دهیم و هم محصولات تولیدی کشور را رقابتپذیر کنیم.
*لزوم گذر از حداقل دستمزد واحد
حسن طائی معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی هم در جلسه شورای سه جانبه ملی با اشاره به اینکه موضوع دستمزد یک موضوع پیچیده با ابعاد مختلف است گفت: در حال حاضر نیاز به تحول نهادی در ساختار بازار کار داریم و این بازار باید یک تحول بنیادین پیدا کند تا از حداقل دستمزد واحد، گذر کنیم.
وی بیان داشت: در دهه فعلی تا سال 1400 به صورت بالقوه 9 تا 10 میلیون نفر وارد بازار کار میشوند که به نظر کارشناسان قطعا 7 میلیون از این تعداد به بازار وارد خواهد شد و ما باید برای آنها شغلی پیدا کنیم؛ به عبارت دیگر نصف شاغلان فعلی آماده ورود به بازار کار هستند.
*آموزشگاههای آزاد درجهبندی میشوند
مدیرکل مؤسسات کارآموزی آزاد سازمان فنی و حرفهای با اشاره به طراحی چند شیوهنامه جدید برای آموزشگاههای آزاد گفت: شیوهنامه اعتبارسنجی و رتبهبندی آموزشگاههای آزاد نیز تدوین و در هیأت نظارت مرکزی برای اجرای آزمایشی مصوب شد و در حال حاضر در چند استان در حال اجرای آزمایشی است که پس از اخذ نتایج و رفع مشکلات احتمالی٬ برای اجرا به ادارات کل ابلاغ خواهد شد.با اجرای این طرح، آموزشگاهها درجهبندی میشوند و به تناسب درجه کسب شده٬ خدمات آموزشی ارائه خواهند داد.
* مجوز ایجاد موسسات فنی و حرفهای آزاد به شرکتهای دانشبنیان
مهرعلیزاده اظهار داشت: در راستای عملیاتی شدن قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان و استفاده از ظرفیت دستگاهها برای توسعه و ارتقای فعالیتهای دانشبنیان،تفاهمنامه همکاری بین سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران منعقد شد.
معاون پژوهش و برنامهریزی سازمان آموزش فنی و حرفهای ادامه داد: اعطای مجوز ایجاد موسسات آموزش فنی و حرفهای آزاد به شرکتهای دانش بنیان واجد شرایط مستقر در پارکها بر اساس ضوابط و مقررات سازمان، شناسایی و معرفی ایدههای نو، طرحهای نوآورانه و اختراعات به پارک، برگزاری آزمونهای ارزشیابی مهارت و صلاحیت حرفهای و صدور گواهینامه برای پذیرفته شدگان، معرفی برگزیدگان المپیادهای ملی و بینالمللی مهارت برای همکاری با فعالیتهای دانشبنیان مستقر در پارک و برخورداری از حمایتهای پارک، معرفی کارکنان، مربیان و کارآموزان دارای طرحهای دانشبنیان و مهارتبنیان برای همکاری در زمینه فعالیت های دانشبنیان و استقرار در پارک وفق مقررات و بیمهی مسئولیت مدنی کارآموزان از تعهدات سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در راستای تفاهمنامه مذکور است.
* گروه دوم مشمولان سبد کالا به زودی معرفی میشوند
مدیرعامل اتحادیه تعاونی مصرف کارکنان دولت با اشاره به اینکه حدود 50 درصد مشمولان، سبد کالای مرحله اول را دریافت کردهاند، گفت: به زودی مرحله دوم مشمولان اعلام میشود و پس از آن درباره سبد کالای دوم تصمیمگیری خواهد شد.
وی در خصوص توزیع مرحله دوم سبد کالا اظهار داشت: با توجه به اینکه افرادی که الان مشمول سبد کالای اول شدهاند گروه اول مشمولان هستند، بنابراین گروه دوم مشمولان به زودی اعلام میشود و پس از توزیع سبد کالای اول این گروه، در مورد سبد کالای دوم دولت تصمیمگیری خواهد شد.
* همه کارگران و مستمریبگیران سبد کالا میگیرند
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن تکذیب حذف 13 میلیون کارگر از سبد کالا در اطلاعیهای اعلام کرد: در مرحله اول سبد کالا بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، حدود 10 میلیون سرپرست خانوار مشمول مصوبه شدند که در بین آنها کارگران و مستمری بگیران تأمین اجتماعی با حقوق کمتر از 5 میلیون ریال مشمول دریافت سبد شده بودند.
اما بر اساس تدبیر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی لیست همه کارگران مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی، همه مستمری بگیران تأمین اجتماعی و کارمندان بیمه شده صندوق تأمین اجتماعی، پس از رفع همپوشانی در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته و مقرر شد پس از کاهش ازدحام در صفهای دریافت سبد کالا، طی روزهای آینده امکان برخورداری از این سبد برای گروههای یاد شده نیز فراهم شود.