به گزارش
باشگاه خبرنگاران، دو کشور ایران و یونان ظرفیتهای بالایی برای گسترش روابط دارند.
ایران و یونان تا به حال 34 سند همکاری امضا کردهاند که عمدهترین حوزههای همکاری دو جانبه حمل و نقل دریایی، توریسم، کشتیرانی، کشاروزی و... میباشد.
حجم روابط تجاری دو کشور در سال 2006، بالغ بر یک و نیم میلیارد دلار بود که حدود 2/1 میلیارد آن مربوط به همکاریهای نفتی است، ایران روزانه 120 هزار بشکه نفت به یونان صادر میکند.
یکی از مشتریهای عمده و ثابت ما در صدور نفت، کشور یونان است، این صادرات در حدود 40 سال است که ادامه دارد و تعدادی از پالایشگاههای یونان متناسب با نفت استخراجی ایران طراحی شدهاند.
درحال حاضر اولین صادر کننده نفت به یونان، عربستان سعودی است، جمهوری اسلامی ایران دومین صادر کننده نفت وارداتی یونان است و روسیه در رتبه سوم قرار دارد.
بحث انتقال انرژی نیز یکی از حوزههای مهم همکاری میان ایران و یونان میباشد، یونان در تلاش است تا خود را در مسیر ترانزیت انرژی جنوب اروپا و بالکان قرار دهد و به گذرگاه عبور انرژی جنوب اروپا تبدیل شود.
علاوه بر این، مصرف داخلی یونان هم مزید برعلت شده تا یونان در احداث پروژههای خط لوله انتقال گاز و نفت از خاک خود تلاش مضاعفی را به خرج دهد.
یونان درحال حاضر احداث دو خط لوله مهم را در دستور کار خود قرار داده است، یکی خط لولهای که بین ترکیه و یونان است و منابع انرژی دریای خزر را به اروپا ترانزیت میکند، این خط لوله 289 کیلومتر میباشد که بین استانبول تا مرز یونان واقع شده است و 89 کیلومتر آن درخاک یونان است.
ترکیه از طریق این خط لوله میتواند گاز مازاد بر مصرف داخلی خود را به یونان انتقال دهد، پروژه دوم، موافقتنامه احداث خط لوله نفت بین روسیه، بلغارستان و یونان است که سالها مورد اختلاف واقع شده است، تا اینکه موافقت شد 50 درصد سهم این پروژه به روسیه تعلق گیرد و یونان و بلغارستان هرکدام 25 درصد سهم داشته باشند.
قرار است این خط لوله سالانه حدود 55 میلیون تن نفت را از روسیه به اروپا منتقل کند، که بازار مصرف آن عمدتاً جنوب اروپا و منطقه بالکان خواهد بود.
یک پروژه دیگر هم مدنظر یونانیها واقع شده است، آنها با همکاری ایتالیا و ترکیه، در حال مذاکره با آذربایجان، برای احداث آن هستند، این پروژه یک خط لوله 900 کیلومتری است که از زیر دریای مدیترانه عبور میکند و گاز آذربایجان و منطقه خزر و احتمالاً هرکشور دیگری (از جمله گاز ایران)، را به اروپا منتقل خواهد کرد.
اگر چه کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا سهمی حدود 10 تا 15 درصد را به لحاظ تنوع بخشی منابع انرژی وارداتی اروپا به ایران اختصاص داده است، اما به علت فشارهای شدید آمریکا، موضوع همکاری ایران در این خط لوله کمرنگ شده است.
سرمایهگذاری این خط لوله توسط شرکتهای ایتالیایی و اریکسون انجام میشود، آمریکا مایل است که این خط لوله احداث شود چون از قدرت روسیه و کنترل این کشور بر مسیرهای انتقال انرژی میکاهد، اما به هیچ وجه حاضر نیست ایران در این پروژه سهمی به دست آورد.
در هر صورت، روابط ایران و یونان و کلیه حوزههای همکاری آنها، از فضای بینالمللی متاثر میباشد، یونان بسیار مایل است که مسائل مربوط به ایران و خصوصاً موضوع پرونده هستهای هرچه زودتر حل و فصل شود تا همکاری با ایران را توسعه دهد.
در موضوع هستهای ایران، یونان استدلال میکند اگر ایران به سوی اهداف غیر صلحآمیز گام بردارد، این باعث تحریک ترکیه میشود و ترکیه سریعاً دنبال برنامه هستهای خواهد رفت و این اقدام احتمالی ترکیه باعث خواهد شد تا امنیت یونان به شدت به خطر افتد.
افکار عمومی یونان، در موضوع هستهای ایران، به شدت ضد آمریکایی است، زمانی که شایعه حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران مطرح شد، احزاب و سازمانهای مختلف در یونان ، اصناف، گروهها و احزاب به صورت خود جوش دست به تظاهرات زدند و مخالفت خود را با سیاستهای جنگطلبانه آمریکا اعلام کردند.
بحث مقابله با مهاجرت سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر و قاچاق انسان از دیگر حوزههای همکاری ایران و یونان میباشد، چون این کشور از طرف اتحادیه اروپایی تحت فشار است تا اقدامات شدیدتری را در این راستا اتخاذ نماید.
یونان دروازه قاچاق مواد مخدر و تجارت انسان از جنوب آسیا و شمال آفریقا به اتحادیه اروپایی است، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر تولیدشده در افغانستان و مهاجرت غیر قانونی اتباع بعضی از کشورهای آسیایی به اروپا، از حوزههایی هستند که دو کشور ایران و یونان در زمینه آن دارای اشتراک دیدگاه میباشند.
انتهای پیام/
منبع: مرکز تحقیقات استراتژیک