در بخش های قبلی به مباحث حملات مهندسی اجتماعی و نحوه مقابله با آنها، راهکارهای کاهش Spam و محتویات فعال و کوکی ها، نرم افزارهای ضد ویروس، کنترل دسترسی افراد به اطلاعات یک کامپیوتر، فایروال ها، رمزهای عبور و امنیت در برنامه های IM و Chat پرداختیم. در این بخش از آموزش به مبانی امنيت اطلاعات می پردازیم.

به گزارش دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ در بخش های قبلی به مباحث حملات مهندسی اجتماعی و نحوه مقابله با آنها، راهکارهای کاهش Spam و محتویات فعال و کوکی ها، نرم افزارهای ضد ویروس، کنترل دسترسی افراد به اطلاعات یک کامپیوتر، فایروال ها، رمزهای عبور و امنیت در برنامه های IM و Chat پرداختیم. در این بخش از آموزش به مبانی امنيت اطلاعات می پردازیم.   
امروزه شاهد گسترش  حضور کامپيوتر در تمامی ابعاد زندگی خود می باشيم. کافی است به اطراف خود نگاهی داشته باشيم تا به صحت گفته فوق بيشتر واقف شويم. همزمان با  گسترش استفاده از کامپيوترهای شخصی و مطرح شدن شبکه های کامپيوتری و به دنبال آن اينترنت (بزرگترين شبکه جهانی )، حيات کامپيوترها و کاربران آنان دستخوش  تغييرات اساسی شده است. استفاده کنندگان کامپيوتر به منظور استفاده از دستاوردها و مزايای فن آوری اطلاعات و ارتباطات، ملزم به رعايت اصولی خاص و اهتمام جدی به تمامی مولفه های تاثير گذار در تداوم ارائه خدمات در يک سيستم کامپيوتری می باشند. امنيت اطلاعات و ايمن سازی شبکه های کامپيوتری از جمله اين مولفه ها بوده که نمی توان آن را مختص يک فرد و يا سازمان در نظر گرفت. پرداختن به مقوله امنيت اطلاعات و ايمن سازی شبکه های کامپيوتری در هر کشور، مستلزم توجه تمامی کاربران صرفنظر از موقعيت شغلی و سنی به جايگاه امنيت اطلاعات و ايمن سازی شبکه های کامپيوتری بوده و می بايست به اين مقوله در سطح کلان و از بعد منافع ملی نگاه کرد. وجود ضعف امنيتی در شبکه های کامپيوتری و اطلاعاتی، عدم آموزش و توجيه صحيح تمامی کاربران صرفنظر از مسئوليت شغلی آنان نسبت به جايگاه و اهميت امنيت اطلاعات، عدم وجود دستورالعمل های لازم برای پيشگيری از نقايص امنيتی، عدم وجود سياست های مشخص و مدون به منظور برخورد مناسب و بموقع با اشکالات  امنيتی، مسائلی را به دنبال خواهد داشت که ضرر آن متوجه تمامی کاربران کامپيوتر در يک کشور شده و عملا زيرساخت اطلاعاتی يک کشور را در معرض آسيب و تهديد جدی قرار می دهد.
در اين مقاله قصد داريم به بررسی مبانی و اصول اوليه امنيت اطلاعات و ايمن سازی شبکه های کامپيوتری پرداخته و از اين رهگذر با مراحل مورد نياز به منظور حفاظت کامپيوترها در مقابل حملات، بيشتر آشنا شويم.


امنيت اطلاعات در کامپيوترها 
تمامی کامپيوترها از کامپيوترهای موجود در منازل تا کامپيوترهای موجود در سازمان ها  و موسسات بزرگ، در معرض آسيب و تهديدات امنيتی می باشند. با انجام تدابير لازم و استفاده از برخی روش های  ساده می توان پيشگيری لازم و اوليه ای را خصوص ايمن سازی محيط کامپيوتری خود انجام داد. عليرغم تمامی مزايا و دستاوردهای اينترنت، اين شبکه عظيم به همراه فن آوری های مربوطه، دريچه ای را در مقابل تعداد زيادی از تهديدات امنيتی برای تمامی استفاده کنندگان ( افراد، خانواده ها، سازمان ها، موسسات و ... ) گشوده است. با توجه به ماهيت حملات، می بايست در انتظار نتايج نامطلوب متفاوتی بود( از مشکلات و مزاحمت های اندک تا از کار انداختن سرويس ها و خدمات ). در معرض آسيب قرار گرفتن داده ها و اطلاعات حساس، تجاوز به حريم خصوصی کاربران، استفاده از کامپيوتر کاربران برای تهاجم بر عليه ساير کامپيوترها، از جمله اهداف مهاجمانی است که با بهره گيری از آخرين فن آوری های موجود، حملات خود را سازماندهی و بالفعل می نمايند. بنابراين، می بايست به موضوع امنيت اطلاعات، ايمن سازی کامپيوترها و شبکه های کامپيوتری، توجه جدی شده و از فرآيندهای متفاوتی در جهت مقاوم سازی آنان، استفاده گردد.


اطلاعات مهم در معرض تهديد 
تقريبا هر نوع تهاجم، تهديدی است در مقابل حريم خصوصی، پيوستگی، اعتبار و صحت داده ها. يک سارق اتومبيل می تواند در هر لحظه صرفا يک اتومبيل را سرقت نمايد، در صورتی که يک مهاجم با بکارگيری صرفا يک دستگاه کامپيوتر، می تواند آسيب های فراوانی را متوجه تعداد زيادی از شبکه های کامپيوتری نموده و باعث بروز اشکالاتی متعدد در زيرساخت اطلاعاتی يک کشورگردد. آگاهی لازم در رابطه با تهديدات امنيـتی و نحوه حفاظت خود در مقابل آنان، امکان حفاظت اطلاعات و داده های حساس را در يک شبکه کامپيوتری فراهم می نمايد.

ويروس ها 
ويروس های کامپيوتری، متداولترين نوع تهديدات امنيتی در ساليان اخير بوده که تاکنون مشکلات گسترده ای را ايجاد و همواره از خبرسازترين موضوعات در زمينه کامپيوتر و شبکه های کامپيوتری، بوده اند. ويروس ها، برنامه هائی کامپيوتری می باشند که توسط برنامه نويسان گمراه و در عين حال ماهر نوشته شده و بگونه ای طراحی می گردند که قادر به تکثير خود و آلودگی کامپيوترها بر اثر وقوع يک رويداد خاص، باشند. مثلا ويروس هائی که از آنان با نام "ماکرو ويروس " ياد می شود، خود را به فايل هائی شامل دستورالعمل های ماکرو ملحق نموده و در ادامه، همزمان با فعال شدن ماکرو، شرايط لازم به منظور اجرای آنان نيز فراهم می گردد. برخی از ويروس ها بی آزار بوده و صرفا باعث بروز اختلالات موقت در روند انجام عمليات در کامپيوتر می شوند. ( نظير نمايش يک پيام مضحک بر روی صفحه نمايشگر همزمان با فشردن يک کليد خاص توسط کاربر) برخی ديگر از ويروس ها دارای عملکردی مخرب تر بوده و می توانند مسائل و مشکلات بيشتری نظير حذف فايل ها و يا کاهش سرعت سيستم را به دنبال داشته باشند. يک کامپيوتر صرفا زمانی آلوده به يک ويروس می گردد که شرايط و امکان ورود ويروس از يک منبع خارجی (اغلب از طريق فايل ضميمه يک نامه الکترونيکی و يا دريافت و نصب يک فايل و يا برنامه آلوده از اينترنت) برای آن فراهم گردد. زمانی که يک کامپيوتر در شبکه ای آلوده گرديد، ساير کامپيوترها ی موجود در شبکه و يا ساير کامپيوترهای موجود در اينترنت، دارای استعدادی مناسب  به منظور مشارکت و همکاری با ويروس، خواهند بود.

اسب تروا یا دشمنانی در لباس دوست 
برنامه های اسب تروا و يا Trojans، به منزله ابزارهائی برای توزيع کد های مخرب می باشند. تروجان ها، می توانند بی آزار بوده و يا حتی نرم افزاری مفيدی نظير بازی های کامپيوتری باشند که با تغيير قيافه و با  لباسی مبدل و ظاهری مفيد خود را عرضه می نمايند. تروجان ها، قادر به انجام عمليات متفاوتی نظير حذف فايل ها، ارسال يک نسخه از خود به ليست آدرس های پست الکترونيکی، می باشند. اين نوع از برنامه ها صرفا می توانند از طريق تکثير برنامه های اسب تروا به يک کامپيوتر، دريافت فايل از طريق اينترنت و يا باز نمودن يک فايل ضميمه همراه يک نامه الکترونيکی، اقدام به آلودگی يک سيستم نمايند.

ويرانگران 
در وب سايت های متعددی از نرم افزارهائی نظير اکتيوايکس ها و يا اپلت های جاوا استفاده می گردد. اين نوع برنامه ها به منطور ايجاد انيميشن و ساير افکت های خاص مورد استفاده قرار گرفته و جذابيت و ميزان تعامل  با کاربر را افزايش می دهند. با توجه به دريافت و نصب آسان اين نوع از برنامه ها توسط کاربران، برنامه های فوق به ابزاری مطئمن و آسان به منظور آسيب رسانی به ساير سيستم ها تبديل شده اند. اين نوع  برنامه ها که به "ويرانگران" شهرت يافته اند، به شکل يک برنامه نرم افزاری و يا اپلت ارائه و در دسترس استفاده کنندگان قرار می گيرند. برنامه های فوق، قادر به ايجاد مشکلات متعددی برای کاربران می باشند. مانند بروز اشکال دريک فايل تا ايجاد اشکال در بخش اصلی يک سيستم کامپيوتری.

گزارش از: حسین جاهدی
برچسب ها: امنیت ، هک ، آموزش ، تهدیدات ، اطلاعات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.