مریم محمدی، روانشناس در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: کار وسیلهای است که برای فرد استقلال میآورد و رشد عزت نفس او را باعث میشود. اما اگر فرد در طول دوره کاری بنا به علتی تحت فشار دائمی عوامل بیرونی و درونی باشد، به فرسودگی شغلی دچار میشود که در این حالت نه تنها خود فرد دچار آسیبهای روانی- اجتماعی خواهد شد، بلکه سازمان، شرکت و... نیز دچار زیان خواهد شد.
وی ادامه داد: بیعلاقه شدن نسبت به شغل خود، افسردگی، احساس درماندگی و ناتوانی احساس موارد تایید و تشویق قرار نگرفتن و احساس بیتفاوتی و بیزاری از نشانههای هیجانی فرسودگی شغلی است.
محمدی افزود: از نشانههای رفتاری فرسودگی شغلی میتوان به تخریب پذیری و پرخاشگر بودن، کناره جویی از دیگران، کاهش توانایی برای انجام دادن وظایف شغلی، محدود شدن فعالیتهای اجتماعی و افزایش مشکلات با مسئولان، همکاران و خانواده نام برد.
وی تصریح کرد: احساس خستگی، ابتلا به دردهای عضلانی، سر درد، اختلال در خوابیدن و اختلال گوارشی و سرما خوردگیهای مکرر را میتوان از علائم روان تنی فرسودگی شغلی دانست.
وی توجه جدی به رفاه جسمی و روانی از قبیل تغذیه مناسب، ورزش و استراحت را راهبرد پیشگیری و درمان فرسودگی شغلی دانست و اذعان داشت: تغییر طرز فکر نسبت به کار و زندگی، خوش بینی، شناسایی محدودیتها و پرهیز کردن از انجام کارهایی که توان ذهنی و جسمی لازم برای آنها را نداریم، پرداختن به تفریحات و سرگرمیهای سالم از قبیل شعر همراه با موسیقی، پیاده روی، استخر و کوهنوردی از راهکارهای درمان فرسودگی شغلی میباشد.
وی در پایان اظهار داشت: از دیگر راهبردهای پیشگیری و درمان فرسودگی شغلی میتوان به آموزش مهارتهای زندگی به خصوص ارتباط موثر با محیط و دیگران، مدیریت استرس و توانایی نه گفتن و شناخت و قبول تواناییها و ناتواییهای خود اشاره کرد.
انتهای پیام/