به گزارش
خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران؛ سعید زیباکلام عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درنشست هماندیشی "آدرس غلط" که به همت کمیته حفظ و صیانت منافع ملی ایران در تالار باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا میتوانیم به اصول توافقنامه ژنو امید داشته باشیم که اقتصاد ایران دچار شکوفایی شود؟ گفت: فنآوری هستهای ایران دچار تحریم شد و چرایی آن مسئلهای مهم و مبنایی است.
وی با اشاره به اظهارات رئیس جمهور و وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: مسئولان با این پیش فرض اشتباه که حذف یا کاهش فنآوری به رفع تحریم میانجامد و موجب بهبود معیشت مردم میشود توافق ژنو را رقم زدند و بایستی منتظر باشیم تا ببینیم که آیا توافق ژنو تحریمها را مرتفع خواهد کرد و در نتیجه آن میتوانیم به چرخ معیشت مردم رونقی ببخشیم یا خیر.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه توافقنامه ژنو بدون سلسله مراتب ترجیحی دارای 5 شاکله درباره تحریم است، اظهار داشت: فروش نفت خام، ترس از بازگشت حدود 100 میلیارد دلار اموال مسدود شده ایران، تحریمهای اعمال شده توسط شورای سازمان ملل، تحریمهای اعمال شده از سوی اتحادیه اروپا و همچنین آمریکا که به هماهنگی کنگره انجام شده است 5 محور اصلی تحریمها در توافق ژنو محسوب میشود.
زیبا کلام با اشاره به سخنان رئیس جمهور مبنی بر اینکه ساختمان تحریمها ترک برداشته است ابراز داشت: باید ببینیم به گفته ظریف آیا ساختمان تحریمها فرو ریخته است؟
وی تصریح کرد: از سال 2011 تاکنون حدود 5/2 بشکه نفت صادراتی داشتیم که به واسطه تور تحریمها به حدود 1 میلیون بشکه رسیده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در توافق ژنو تور تحریمهای ایران یک میلی متر کاهش پیدا نمیکند بیان داشت: منظور از این بند توافق ژنو این است که غربیها تلاش بیشتری برای کاهش فروش نفت ایران نمیکنند به طوری که در ادامه توافق آنها اذعان دارند مشتریان موجود میتوانند میانگین موجود نفت خام ایران را خریداری کنند که شاهدیم ظرف 2 ماه گذشته میزان فروش نفت خام ما نزدیک به یک میلیون بشکه کاهش یافته است.
زیباکلام با اشاره به بند دیگر توافقنامه ژنو مبنی بر اینکه امکان بازگشت مقدار درآمدهای نفتی در خارج فراهم شود گفت: این بند یعنی باید صبر کنید تا کانال ارتباط و مسائل دیگر ایجاد شود و پس از اجرای تعهدات ایران و رضایتمندی غربیها امکان بازگشت 100 میلیارد دلار فراهم شود.
وی با اشاره به عملی شدن توافقنامه ژنو در تاریخ 12 ژانویه اظهار داشت: باید ظرف چند ماه اخیر شش الی هفت قسط دریافت کرده باشیم که رقمی حدود 5/3 میلیارد میشود اما از رئیس بانک مرکزی، معاونان، سخنگوی دولت و دستگاه دیپلماسی حرفهای مختلفی میشنویم که با یکدیگر متناقض هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه از زبان هیچ یک از مسئولان خبری مبنی بر برداشت مبالغ واریز شده از سوی غربیها نمیشنویم ابراز داشت: عدم پاسخگویی مسئولان به این معناست که برای بازگشت مبالغ بدهی غربیها هنوز جای کار باقیست که امروز نتوانستیم مبالغی برداشت و بهرهبرداری کنیم.
زیبا کلام افزود: برای تأمین 2/4 میلیارد دلار باید از میزان فروش نفت کشورمان در 6 ماه گذشته که 30میلیارد تومان است برداشت شود که در واقع مجموع مبالغ مسدود شده ما در انتهای توافق ژنو افزایش یافته است.
وی با اشاره به بند دیگر توافقنامه ژنو مبنی بر اینکه هیچ تحریم جدیدی مرتبط با مسائل هستهای توسط سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا انجام نمیشود گفت: مبرهن است که تمام تحریمها از گذشته تا به حال به قوت خود باقی است به کجا میرویم و چه میدهیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: اینکه غربیها میگویند هیچ تحریمی مرتبط با مسائل هستهای وضع نمیشود یعنی تحریمهای دیگر که غیرمرتبط با مسائل هستهای هستند باقی خواهند ماند.
زیباکلام افزود: 17 تحریم جدید توسط چند شرکت بزرگ کشتیرانی توسط کنگره آمریکا و در راستای آن لاباروف نیز اعلام کرد که توافق ژنو نقض شده است و حتی چند تن از نمایندگان مجلس به توافق اعتراض کردند که چرا تحریمها افزایش یافت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اظهارات وندی شرمن مبنی بر اینکه تحریمهای جدید ربطی به مسائل هستهای ندارد گفت: غربیها برای وضع تحریمهای جدید مسائل موشکی، تروریسم و حقوق بشر را بهانه کردند و همچنان درب تحریمها چهارطاق باز است.
وی با اشاره به اظهارات ظریف در تاریخ 3 آذر 92 بیان کرد: آیا راست است که همانطور که ظریف گفت تحریم نفتی ایران متوقف شده و درآمدهای نفتی ایران آزاد میشود و به گفته رئیس جمهور آیا رژیم تحریم ترک برداشته است؟
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اظهارات ظریف در 29 آذر ماه 92 گفت: آیا همانطور که ظریف گفته تحریمهای دوجانبه و چند جانبه برداشته خواهد شد توافقنامه ژنو نیز این مسئله را تأیید میکند؟
زیباکلام با تأکید بر اینکه خطای بزرگی رخ داده که امر معیشت مردم به تحریم گره خورده است خاطر نشان کرد: باید راهکار مشکلات معیشتی را در سوء مدیریتها و غارتهای آقازادگان جستجو کنیم که اگر این منافذ را از بین ببریم وجود تحریمها مشکلی را به وجود نمیآورد.
انتهای پیام/