به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران،
پژوهشگران دانشگاه کاشان با استفاده از یک روش ساده، ارزان و قابل کنترل موفق به سنتز نانوذرات مس سلنید از یک منبع جدید سلنیوم، شدند. این نانوذرات میتوانند در سلولهای خورشیدی و فیلترهای نوری کاربرد گستردهای داشته باشند.
محققان علاوه بر سنتز موفقیت آمیز این نانوذرات از یک منبع جدید، بررسی و تعیین شرایط بهینه ی مورد نیاز برای تهیهی نانوساختارهای خالص با شکل، ساختار و فاز مناسب از دیگر دستاوردهای این تحقیق است.
نانوذرات مس سلنید نوعی نیمههادی هستند که به علت خواص منحصربهفرد میتوانند در سلولهای خورشیدی، فیلترهای نوری و مواد سوپریونی به کار گرفته شوند. سوپریونها موادی هستند که با افزایش دما به بیش از دمای بحرانی آنها، در یک زمان نسبتاً کوتاه به یک مادهی رسانا تبدیل میشوند. محققان دلیل این امر را حرکت سریع یونهای این نوع مواد در دمای بالای دمای بحرانی خود گزارش کردهاند. از آنجایی که نانوذرات مس سلنید نیز جز این نوع موادهستند، محققان بسیاری به دنبال تولید این نانوذرات به کمک روشهای مختلف از جمله سنتز فراصوت، آلیاژسازی مکانیکی، سل ژل هستند.
روش هیدروترمال نیز یکی دیگر از این روشها است که به علت ساده و ارزان بودن، در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق تلاش شده تا با استفاده از یک منبع جدید سلنیوم، نانوذرات مس سلنید سنتز گردد.
دکتر اعظم سبحانی فوق دکتری شیمی معدنی از دانشگاه کاشان گفت: در این کار تحقیقاتی نانوذرات مس سلنید با استفاده از روش هیدروترمال تهیه و شناسایی و شرایط بهینهی تولید آن معرفی شده است. در این فرآیند ، از سلنیوم تتراکلرید به عنوان یک منبع جدید سلنیوم استفاده شده است.
سبحانی افزود: وقتگیر نبودن این روش عدم نیاز به دستگاههای خاص و گران قیمت و همچنین شرایط بهخصوص و سخت، بازده و خلوص بالای محصول، از جمله مزایای پروژه مورد نظر است. این درحالی است که نانوذرات تولیدی دارای خواص نوری قابل توجهی هستند. شایان ذکر است که هدف ما یافتن راهی آسان و قابل انجام برای تهیهی نانوساختارهای نیمههادی با اندازهی مناسب، ساختار فازی خالص و از همه مهمتر محصولی با خواص نوری مطلوب بوده است.
در این تحقیقات شرایط بهینهی فرآیند از جمله دما، فشار، مقدار عوامل فعال سطحی، عامل احیاکننده معرفی شدند، هدف از معرفی این شرایط بهینه، دستیابی به محصولاتی با خلوص بالاتر و اندازه کوچکتر، شکل خاص با نظم بیشتر، ساختار پایدارتر و خواص نوری بهتر بوده است.
انتهای پیام/