به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران مرکز یزد
يزد كه از فقيرترين استانها به لحاظ بهره مندي از منابع آبي در حوزه كشاورزي به شمار ميرود، طي يك دهه اخير به سمت تغيير روشهاي كشت روي آورده كه كشت گلخانه اي از جمله آنهاست.
استان يزد تا حدي در زمينه توسعه كشت گلخانهاي پيشرفت كرده كه محصولات گلخانهاي اين استان رتبه دوم در كشور را به خود اختصاص داده است و در اين ميان خيار بيشترين محصول گلخانه اي اين استان را شامل مي شود
طي چند ماه اخير صادرات خيار از يزد به روسيه تقريبا متوقف شد كه عده اي علت اين توقف را سمي بودن خيارهاي گلخانه اي اعلام كرده اند و هر روز نيز بر وسعت اين شايعات دامن زده اند.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان يزد با ارائه توضيحاتي در اين زمينه اين شايعه را به كلي تكذيب كرد و گفت: علت كاهش صادرات خيار سبز گلخانه اي به روسيه هيج ارتباطي با سلامت اين محصول نداشته است.
سيد جمال سجادي پور اظهار داشت: مسائل به وجود آمده بين اوكراين و روسيه سبب كاهش ارزش پول روسيه شد و اين امر تبعات بسياري در حوزه واردات اين كشور داشت و صادركنندگان ما نيز براي بازگشت پول محصول خود در مقطعي دچار مشكل شدند.
وي عنوان كرد: اين امر سبب شد تا در مقطعي نه چندان طولاني، صادرات خيار از يزد به كشور روسيه متوقف شود اما اين روند هر روز در حال بهبود پيدا كردن است.
سجادي پور با اشاره به شايعاتي كه در مورد سمي بودن محصولات گلخانه اي مطرح شده و اين علت را عامل توقف صادرات دانسته اند، بيان كرد: اين موضوع را به طور كامل رد مي كنم زيرا روسيه از لحاظ آزمايش محصولات وارداتي خود بسيار سختگيرانه عمل مي كند و مقررات سختي در اين زمينه دارد و بارها پياز را به خاطر ميزان ازتي كه در آن باقي مانده، برگشت داده است.
وي عنوان كرد: اين در حالي است كه سالانه 200 هزار تن خيار به اين كشور صادر مي شود و اگر خيار مشكل داشت، اين كشور هرگز مبادرت به واردات اين همه خيار نمي كرد.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان يزد در رد سمي بودن محصول خيار سبز گلخانه اي يزد نيز با بيان علل علمي و تشريح آن اظهار داشت: خيار يك روز در ميان برداشت ميشود و فاصله گل دهي تا برداشت آن حداكثر 72 ساعت است و عملا خياري نيست كه مدام بخواهد سمپاشي شود.
سجادي پور ادامه داد: اينكه مطرح مي شود محصول خيار گلخانه اي چهار تا پنج بار سمپاشي مي شود، كاملا تكذيب مي شود زيرا اصلا زمان براي اين كار وجود ندارد.
وي تصريح كرد: ضمن اينكه اگر محصول گلخانه اي زياد سمپاشي شود، نياز به كود بيشتري دارد و اين ميزان سمپاشي و كوددهي اصلا براي گلخانه دار مقرون به صرفه نيست.
سجادي پور در مجموع شايعه توقف صادرات خيار به روسيه به دليل سمي بودن آن را به طور كل رد كرد و افزود: اين موضوع هيچ پايه و اساس علمي ندارد و توقف صادرات به دليل بحران هاي روسيه و كاهش ارزش پول و مشكلات واردكنندگان براي بازگشت پول محصول بوده كه اين مشكلات نيز تا حد زيادي برطرف شده و از مدتي ديگر، حجم صادرات خيار از يزد به روسيه مانند قبل خواهد شد.
گرچه اين توقف نگراني هايي براي گلخانه داران به دنبال داشت اما مرغوبيت محصول گلخانه ها سبب شده روسيه هرگز اين بازار را از دست ندهد./س