همزمان با بالا گرفتن تهديدهاى تروريست‌ها عليه دولت عراق، تنها ١٨ درصد از آمريكايى‌ها فكر مى‌كنند دستاوردهاى جنگ عراق ارزش مداخله نظامى در آن كشور را داشته است.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، براساس يك نظرسنجى تازه، همزمان با بالا گرفتن تهديدهاى تروريست‌ها عليه دولت عراق، تنها ١٨ درصد از آمريكايى‌ها فكر مى‌كنند دستاوردهاى جنگ عراق ارزش مداخله نظامى در آن كشور را داشته است. 


 اين نظرسنجى كه به طور مشترك توسط نيويورك تايمز و سى‌بى‌اس انجام گرفته، مى‌پرسد آيا هزينه‌هاى حمله به عراق، از جمله تلفات مالى و جانى آن، ارزش داشته است؟

به نظر ٧٥ درصد از شركت كنندگان در نظرسنجى اين جنگ ارزش اين هزينه‌ها را نداشته است كه اين آمار نسبت به سال ٢٠١١ (درست پيش از خروج ارتش آمريكا از عراق) ١٠ درصد افزايش نشان مى‌دهد. اين رقم در سال ٢٠٠٣ ميلادى و پنج ماه پس از آغاز جنگ، ٤٥ درصد بوده است. 

***   تلفات جانی بی‌شمار، تحفه جنگ آمریکا در عراق
"نيكولاس كريستوف" در مقاله‌اى در نيويورك تايمز مى‌نويسد: حمله سال ٢٠٠٣ ما به عراق هشدار مى‌دهد كه گاهى نيروى نظامى مشكلى عمده را به شكل مسئله‌اى حادتر در مى‌آورد. اين جنگ بنا به آمار جان ۵۰۰ هزار عراقی و ٤ هزار و پانصد نظامى آمريكايى را گرفته است. وى افزود: ليندا بلايمز، متخصص اقتصاد عمومى از دانشگاه هاروارد هزينه مالى دولت آمريكا را در اين جنگ ٤ تريليون دلار تخمين زده است. 


طبق اين نظرسنجى ٦٣ درصد از جمهورى خواهان و ٧٩ درصد از دموكرات‌ها و افراد مستقل نسبت به ارزش دستاوردهاى جنگ عراق براى ايالات متحد به ديده ترديد مى‌نگرند. 

نيروهاى آمريكايى در پايان سال ٢٠١١ ميلادى عراق را ترك كردند و كارشناسان در آن زمان معتقد بودند اوباما پيش از حصول اطمينان از برقرارى امنيت در عراق دست به اين اقدام زده است. 

نيكولاس كريستوف مى‌پرسد: آيا هزينه بالاى جنگ عراق درسى به سياستمداران آمريكايى آموخته است؟ وى مى‌نويسد: هزينه‌هاى ما در عراق بسيار بى نتيجه بوده و دوباره ما را به همان نقطه آغازين بازگردانده است. 


وى در پاسخ به سياستمدارانى مانند سناتور فاينستاين، ديك چنى، معاون جرج بوش و حاكم نظامى سابق عراق پل برمر كه مداخله نظامى را در شرايط كنونى ضرورى مى‌دانند، مى‌نويسد: بله، ابزار نظامى به كار آمده و گاهى نيز مفيد واقع مى‌شود. اما يكى از ابتدايى‌ترين آموزه‌هاى روابط بين الملل نااميد كننده‌ترين آنهاست: همواره شمار مشكلات بسيار بيشتر از تعداد راه حل‌هاى موجود است. 

***  آمریکا مسئولیت خشونت‌های اخیر در عراق را نپذیرفته
اين نظرسنجى نشان مى‌دهد مردم آمريكا از برخى اشكال مداخله نظامى مجدد حمايت مى‌كنند اما هيچ اتفاق نظرى بر سر هيچ يك از گزينه‌ها وجود ندارد، بويژه به اين دليل كه به نظر نيمى از شركت كنندگان در نظرسنجى آمريكا هيچگونه مسئوليتى در قبال فرونشاندن خشونت‌هاى اخير در عراق ندارد. 51 درصد از شركت‌كنندگان موافق اعزام مشاورين نظامى به عراق هستند، در حاليكه ٥٦ درصد موافق استفاده از هواپيماهاى بدون سرنشين براى مقابله با تروريست‌هاى داعش بودند. اقليت ٤٣ درصدى حامى حملات هوايى بوده و تنها ١٩ درصد خواهان اعزام نيروى زمينى به عراق بوده‌اند.
  

اما فارق از اين گزينه‌ها، آمريكايى‌ها درباره نتايج اين نوع مداخلات نظامى خوشبين نيستند. اين نظرسنجى نشان مى‌دهد به نظر عموم مردم اين گزينه‌ها فايده‌اى در پى نخواهند داشت؛ به اعتقاد بيشتر آمريكايى‌ها، ايالات متحد نمى‌تواند كمكى به  موقعيت عراق كند. به گمان ٥٧ درصد افراد، موقعيت پيش آمده در عراق فراتر از كنترل آمريكا است.  

به گزارش نشريه ووكس، پنجشنبه گذشته باراك اوباما، رييس جمهور ايالات متحد، اعلام كرد كه ٣٠٠ مشاور نظامى آمريكايى به منظور كمك به دولت عراق در راه نبرد با تروريست‌هاى داعش به اين كشور اعزام خواهند شد. احتمالا وظيفه اين مشاوران تشكيل مراكز عمليات مشترك براى هدايت نيروهاى اطلاعاتى عراقى و آمريكايى در طول نبرد است. هدف اين مراكز مشخص كردن اماكن متعلق به داعش و نيروهاى آنها به منظور حمله هوايى ارتش آمريكا خواهد بود. 


هر لحظه‌اى كه آمريكايى‌ها فكر كنند دخالت نظامى در عراق ايده خوبى خواهد بود، بايد هزينه‌هاى فاجعه بار لشكركشى پيشين خود را به اين كشور به خاطر آورند. در اينجا به چند مورد از خسارات انسانى، اقتصادى و سياسى كه در نتيجه حمله آمريكا به عراق وارد آمد، اشاره مى‌شود. 

***  دستكم ١٢٦ هزار و ١٠٧ كشته
بنابر آمار پروژه شمارش اجساد عراق كه با استفاده از گزارش‌هاى رسانه‌ها، بيمارستان‌ها، گورستان‌ها، سازمان‌هاى غيردولتى و نهادهاى رسمى به تخمين تلفات غيرنظاميان در طول جنگ مشغول است، ١٢٦ هزار و ١٠٧، تا ١٤٠ هزار و ٩٦١ غيرنظامى بر اثر خشونت ها كشته شده‌اند. 


اما آمارهاى ديگر شمار قربانيان را فراتر از اين مى‌دانند. در سال ٢٠٠٦ ميلادى، سازمان بهداشت جهانى به همراه دولت عراق آمار كشته‌ها را تا همان سال ١٥١ هزار نفر برآورد كرده بودند. مطالعه انجام شده توسط هفته نامه پزشكى پلوس مديسين در سال گذشته نيز اين تعداد را ٤٠٥ هزار نفر برشمرده بود. اگرچه انتقادهايى روش شناختى به اين دو آمار وارد است.  

***  كشته شدن ٤ هزار و ٤٨٦ مامور آمريكايى
٤ هزار و ٤٨٦ مامور آمريكايى و ٣١٨ نيروى نظامى ديگر نيز از كشورهاى عضو ائتلاف در عراق كشته شده‌اند. طبق تخمين پروژه هزينه‌هاى جنگ دانشگاه براون آمريكا، ٣ هزار و ٤٥٥ پيمانكار آمريكايى، ١٢ هزار و ٩٦ نيروى پليس و ارتش عراق، ٢٤٦ خبرنگار و اعضاى رسانه‌ها، و ٦٢ عضو سازمان‌هاى بشردوستانه نيز در طول اين جنگ جان خود را از دست داده‌اند. حدود ٣٦ هزار پيكارجو نيز در اين درگيرى‌ها كشته شده‌اند.  

***   دو ميليون نفر آواره
براساس تخمين كميسارياى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در سال ٢٠٠٧ ميلادى، ٢/١ ميليون عراقى به عنوان پناهنده در ساير كشورها حضور داشته و ٢/٤ ميليون نفر ديگر در داخل عراق آواره شده‌اند.    


اين ارقام با كاهش خشونت‌ها در سال ٢٠٠٨ رو به كاستى گذاشت. تا سال ٢٠١٣ ميلادى، طبق تخمين كميسارياى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، شمار پناهجويان عراقى در كشورهاى خارجى ٤٠١ هزار و ٤٠٠ نفر و آوارگان درون كشور نيز ٩٥٤ هزار و ١٠٠ برآورد شده است.  

براساس آمار سازمان ملل متحد اما پس از خشونت‌هاى اخير و حملات گروه تروريستى داعش، شمار پناهجويان و آوارگان عراقى بار ديگر افزايش يافته است و از ماه ژانويه گذشته ٥٠٠ هزار نفر از استان انبار گريخته‌اند و ٣٠٠ هزار نفر ديگر نيز پس از سقوط موصل از اين شهر گريخته‌اند. 


***  چند تريليون دلار خسارات مالى جنگ
هنگاميكه باراك اوباما در باب دليل خروج ارتش آمريكا از افغانستان سخن مى‌گفت، به هزينه يك تريليون دلارى جنگ‌ها آمريكا اشاره داشت. 

اما بر اساس گزارش رويترز به نقل از وبسايت (costofwar.com)، اوباما هزينه كل جنگ عراق، افغانستان و پاكستان را براى خزانه دارى آمريكا به شدت ناچيز انگاشته و هزينه‌هايى را كه در آينده نيز بر آمريكا تحميل خواهد شد ناديده گرفته است. 


براساس پروژه تحقيقاتى هزينه‌هاى جنگ كه توسط موسسه واتسون براى مطالعات بين المللى در دانشگاه براون آمريكا، هزينه نهايى جنگ دستكم ٣/٧ تريليون دلار بوده و ممكن است به بيش از ٤/٤ تريليون دلار نيز بالغ شود.

ده سال پس از ورود نيروهاى آمريكايى به افغانستان به منظور ريشه كن كردن رهبران القاعده در پى حملات يازدهم سپتامبر، هزينه‌هاى نبرد به ٢/٣ تا ٢/٧ تريليون دلار رسيده بود. 

وقتى به هزينه‌هاى ناديده گرفته شده از قبيل تعهدات طولانى مدت به كهنه سربازان مجروح اين جنگ‌ها و بودجه در نظر گرفته شده تا سال ٢٠٢٠ ميلادى نگاه مى‌كنيم اين ارقام رو به افزايش خواهند گذاشت. 

منابع:
http://rt.com/usa/167984-iraq-war-not-worth-cost/

http://www.vox.com/2014/6/20/5819018/6-numbers-that-explain-what-the-war-in-iraq-cost-us

http://www.reuters.com/article/2011/06/29/us-usa-war-idUSTRE75S25320110629

http://www.reuters.com/article/2013/03/14/us-iraq-war-anniversary-idUSBRE92D0PG20130314

http://www.nytimes.com/2014/06/23/world/middleeast/relief-over-us-exit-from-iraq-fades-as-reality-overtakes-hope.html?_r=0


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار