سید محمد حسینی در گفتگو باخبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، افزود: این بناها مجموعه بازار تاریخی اراک، مسجد جامع ساوه، محوطه تاریخی خورهه محلات، شهر زیرزمینی زلف آباد، قلعه بهادری در اسفندان کمیجان، منزل تاریخی میرشکرایی در تفرش، بافت تاریخی شهر نراق، قلعه سالار محتشم خمین و منزل تاریخی امیرکبیر در روستای هزاوه اراک را شامل می شوند.
وی با بیان اینکه ساماندهی و مرمت اضطراری بناهای شاخص تاریخی این استان به 35 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، اظهار کرد: این بناها به دلیل مرمت ناقص در سالهای قبل در معرض آسیب هستند و نیاز به استحکام بخشی دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی توضیح داد: برای نمونه سرستونهای تاریخی خورهه در محلات که مربوط به دوران پیش از اسلام است به دلیل کم توجهی در سالهای قبل در حال فروریختن است و باید هر چه سریعتر با عملیات احیا از این سند ماندگار تاریخی در استان حراست و محافظت شود.
حسینی توضیح داد:منزل تاریخی امیرکبیر در روستای هزاوه اراک نیز تملک و به ثبت آثار ملی رسیده و در صورت اهمال در مرمت اضطراری آن با مشکلات اساسی مواجه می شود.
وی اظهار کرد: مجموعه تاریخی بازار اراک با قدمت بیش از 200 سال به عنوان نمونه برجسته معماری ایرانی اسلامی، در سالهای قبل با سطح وسیعی از دخالت بی رویه کاسبان در مرمت و نگهداری مواجه بوده و باید به سرعت برای استحکام بخشی قسمت عمده آن اقدام شود.
وی بافت تاریخی شهر نراق دلیجان را از معماری و شهرسازی های نادر ایران عنوان کرد و توضیح داد: بخش های مختلف این بافت نیز نیازمند استحکام بخشی و مرمت اضطراری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: نگهداری و ساماندهی ابنیه تاریخی در استان مرکزی نیازمند 150 میلیارد ریال اعتبار است و برای این بناها به دلیل قدمت زیاد باید به صورت مستمر عملیات احیا و استحکام بخشی انجام شود.
دو هزار اثر تاریخی و طبیعی در استان مرکزی شناسایی شده که 800 مورد آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است./ز