به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در رابطه با قیمت گذاری زعفران در بورس کالا ؛ورود زعفران در تالار صادراتی بورس کالا می تواند بازارهای جهانی را تحت تاثیر قرار دهد.
باید صندوق حمایت از زعفران به عنوان سرمایه ملی تشکیل شود زیرا دست دلالان و سودجویان را از بازار این محصول کوتاه می کند و آنان نخواهند توانست زعفران را از کشاورز به صورت فله ای و با قیمت پایین بخرند.
براساس آمارهای رسمی 95 درصد تولید زعفران جهان متعلق به ایران است؛
در مقابل، کشور اسپانیا که بزرگترین واردکننده زعفران ایران است فقط در سال پنج تن تولید دارد اما 90 تن صادرات زعفران را در جهان به نام خود ثبت کرده است.
اسپانیا زعفران ایران را پس از بسته بندی با برند خود در بازارهای جهانی می فروشد و این اتفاق جای تاسف دارد.
تمام مشکلات در بازار زعفران در شرایطی رخ می دهد که به راحتی می توان با عرضه زعفران در بورس کالا زمینه ایجاد بهترین بسته بندی و استاندارد را با برند ایرانی مهیا کرد تا زعفران ایران حرف نخست را در جهان بزند و اقتصاد کشور را متحول کند.
همچنین دلالان، با تعلل مسوولان در تعیین خرید تضمینی زعفران از شرایط بحرانی زعفرانکاران سوءاستفاده می کنند و در زمان برداشت، با خرید فله ای محصول کشاورزان سبب بی ثباتی قیمت در بازار می شوند.
این در حالی است که طبق قوانین تجارت بین المللی هر کشوری که 52 درصد از محصولی را تولید و به بازار جهانی عرضه کند می تواند بورس بین الملل داشته باشد.
در بورس بین المللی علاوه بر شفاف سازی قیمتها نسبت به عرضه، تجارت و بسته بندی محصول تصمیم گیری جهانی می شود بطوری که می توان در بازار تولید و مصرف جهانی قرار گرفت.
ایران با صادرات زعفران می تواند درآمدی معادل صادرات نفت داشته باشد.
لازم به ذکر است،دولت باید قیمت خرید تضمینی مناسب برای زعفرانکاران تخصیص دهد و طبق قانون صندوق حمایت از تولید محصولات کشاورزی از جمله زعفران از کشاورزان حمایت عملیاتی کند و کشور را دراین زمینه به استقلال اقتصادی برساند.
سالانه حدود 300 تن زعفران در جهان تولید و از این حجم 250 تن در ایران برداشت می شود که تنها در خراسان رضوی 200 تن زعفران از سطح 62هزار هکتار زمین کشاورزی برداشت می شود.
همچنین سطح زیرکشت زعفران در منطقه تربت حیدریه 21 هزار هکتار با توان تولید 75 تن زعفران خشک در سال است و بر همین اساس این شهرستان اینک قطب تولید زعفران در کشور و دنیا محسوب می شود.
سالانه 30 تن زعفران خشک در این شهرستان به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شود و هنگام برداشت محصول 16 هزار بهره بردار به آن اشتغال دارند.
گفتنی است، شهرستان تربت حیدریه بزرگترین بازار فروش گل زعفران جهان وجود دارد که هنوز نتوانسته ایم به خوبی از آن بهره مند شویم.
انتهای پیام/