به گزارش
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران؛ گروه تروریستی و تروریستپرور داعش به شکل فعلی آن در عراق و سوریه، تهدید جدی علیه امنیت همه کشورهای منطقه محسوب میشود و با این حال همچنان به عضوگیری نیروی انسانی از سراسر دنیا ادامه میدهد. این عضوگیری محدود نیست و چنانچه در
گزارش چندی پیش باشگاه خبرنگاران بدان اشاره شد، سیر شستشوی مغزی داعشیها، اگر نگوییم بیشتر از کشورهای منطقهای، کشورهای اروپایی و آمریکایی را کمتر درگیر نکرده است.
در کنار این جذب نیرو، بحث دفع نیرو در این گروه تروریستی نیز جای تأمل دارد.
به گفته شیخ ماهر ابوعبیده، یکی از سرکردگان داعش که خبر جداشدن وی از این گروه، حدود یک ماه پیش در خبرها پیچید، داعش علیرغم جذب دائم نیرو، به دو دلیل شدیداً از کمبود نیروی انسانی رنج میبرد:
1.هلاکت تروریستها در نبرد با ارتش سوریه یا عراق؛ از 10 هزار شبهنظامی از اقصینقاط دنیا، حدود 2000 نفر طی یک سال در سوریه به هلاکت رسیدند.
2.علاوه بر این، موج جدیدی که از فرار یا خودکشی برخی از اعضای جداشده از داعش خبر میدهد نیز به میزان قابل توجهی از تعداد آنان کاسته است. هرچند طبیعی است که این افراد پس از جدایی از داعش در وحشتی باورنکردنی از انتقام قرار گرفته و ترجیح دهند از آن پس زندگی خود را در گمنامی و بیخبری مرگآلود سپری کنند.
حتی در برخی موارد پس از اینکه رسانهها خبر از کشته شدن فرد خاصی میدهند، تا زمانی که این خبر توسط داعش تکذیب یا تأیید نشود، خانوادههای اعضای داعش در بیخبری به سر میبرند.
مثلاً طبق تازهترین اخبار، روز دوشنبه 15 سپتامبر خبرگزاری زالسبورگ اعلام کرد "سلنا" (نام مستعار) دانشآموز 16 ساله اتریشی که 10 آوریل امسال به صورت داوطلبانه به همراه یکی از همکلاسیهایش از شهر وین عازم سوریه شده و به داعش پیوسته بود، به طرز مشکوکی به قتل رسیده است. البته این دختر نوجوان همان است که پس از عزیمت به سوریه، پلیس بینالملل "اینترپل" نام و مشخصات حقیقیاش را استخراج کرده و وی را جزو لیست افراد تحت تعقیب قرار داد.
اما این اقدامات بیفایده بود و سلنا و دوستش که در سوریه لقب "ملکه زیبایی داعش" را از آن خود کرده بودند، برای کمک به تروریستها به عنوان "جهادگر نکاح" فعالیت داشتند.
در پی خبر مرگ مشکوک سلنا، این زن داعشی روز سه شنبه 16 سپتامبر تصویری از خود منتشر کرد و با تکذیب خبر مرگ خود گفت:
من زندهام و حامله هستم!
*** فرار داعشی تبعه ترکیه، در بهترین فرصت...
خبرگزاری آلمانی بیلد روز سهشنبه 16 سپتامبر در گزارشی، اعترافات یکی از اعضای ترکتبار جداشده از داعش را منتشر کرد. وی با نام مستعار "کن" (Can) نحوه عضوگیری تروریستها را این طور توصیف میکند:
سرکردگان داعش به هر ترتیبی که هست، خود را به محلههای فقیرنشین آنکارا و دیگر شهرهای ترکیه میرسانند و طعمههای خود را در این مناطق شکار میکنند. معمولاً مردان جوانی که هیچ امیدی به آینده خود ندارند بهترین طعمه برای عضویت در داعش هستند. روز به روز مردان بیشتری از ترکیه به شبهنظامیان عازم سوریه یا عراق میپیوندند و ترکیه بیشترین سهم را در جذب اتباع خارجی داعش دارد.
"کن" پس از تنها سه ماه حضور در داعش، از مستقرگاهشان فرار کرد و به خانه برگشت. او در مصاحبه با روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز از جنایات باورنکردنیای گفت که در این مدت به نام تروریستها مرتکب شده است.
بیلد در این گزارش اعلام کرد "کن" آشکارا از انتقام داعشیها میترسد و به همین دلیل نه نام واقعیاش را میگوید و نه اجازه عکسبرداری از خودش را به ما میدهد.
"کن" اعترافات خود را این گونه آغاز کرد: من و ده نفر از دوستانم به همراه عدهای سیاهپوش راهی مقرّ داعش در الرقه سوریه شدیم، 15 روز تحت آموزشهای نظامی و تمرینات بدنی قرار گرفتیم و بلافاصله به واحدهای جنگی ملحق شدیم.
وقتی میجنگیم انگار در خلسه هستیم، فقط باید فریاد "الله اکبر" سربدهیم و به دشمنان بتازیم. کسی حق ندارد با دیدن خون و رودههای بیرونزده، کنترل خود را از دست بدهد. کن ادامه داد:
من شخصاً دو مرد را کشته و در یک مراسم عمومی اعدام شرکت داشتم، ولی تازه زمانی به عنوان "جنگجوی ارزشمند داعش" به رسمیت شناخته شدم که مرد زخمیای را که هنوز زنده بود، زیر خاک دفن کردم.
وی روند پشیمانی و بازگشت خود را درست بعد از دریافت این لقب دانست و افزود: داعش وحشی است. آنان قرآن را طبق منافع خود تفسیر میکنند ولی خداوند هیچگاه مسلمان را به کشتن مسلمان دعوت نکرده است.
بسیاری از همرزمان من فقط با وعدههای اقتصادی انگیزه پیدا میکردند. به ما گفته میشد: روزی 150 دلار درآمد خواهی داشت. با این وعده وسوسهانگیز، دیگر میشد هرکاری را قبول کرد. زمانی که ما در سوریه مبارزه میکردیم حتی دولت ترکیه هم به ما چنین وعدههایی میداد.
بازدید "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور و "داوود اوغلو" نخستوزیر ترکیه در ماه اوت از مسجد "حاجی بایرام ولی" در آنکارا؛ این مسجد در ترکیه به محل جذب اعضای جدید داعش معروف شده است.
متأسفانه ترکیه به خاطر رفتاری که با داعش داشت، در چشم جامعه جهانی منفور شد. بسیاری از داعشیها از طریق مرزهای ترکیه به تروریستهای سوریه پیوستهاند، ولی دولت آنکارا این مسئله را به روی خودش نمیآورد تا شاید بالاخره روزی امیدش مبنی بر سقوط نظام سوریه به تحقق بپیوندد.
ناتو، هم در مرزهای سوریه مستقر است و هم در مرزهای عراق، ولی تاکنون هیچ اقدامی علیه داعش انجام نداده است.
بیلد به نقل از این عضو جداشده از داعش، به گروگان گرفته شدن 49 تبعه ترکیه که دیپلماتها و کارمندان رسمی کنسولگری ترکیه در موصل نیز جزو آنها هستند، اشاره کرده و مینویسد: دولت ترکیه از ترس انتقامگیریهای شدیدتر داعش، سکوت را بر هر اعتراضی ترجیح داده است. البته آمریکا به ترکیه اصلاً اجازۀ تأثیرگذاری در استراتژیهای جهانی را نمیدهد.
*** تخفیف در مجازات تبعه آلمانی جداشده از داعش در دادگاه فرانکفورت
روزنامه "برلینر سایتونگ" روز دوشنبه 15 سپتامبر از تشکیل یک جلسه مهم در بخش امنیتی دادگاه عالی شهر فرانکفورتآمماین خبر داد. این جلسه به منظور رسیدگی به اتهامات "کرشنیک ب." (Kreshnik B) 20 ساله اهل فرانکفورت تشکیل شد و دادستان ایالتی آلمان وی را به جرم عضویت در گروه تروریستی خارجی داعش متهم دانست و خواستار اعمال شدیدترین مجازات علیه وی شد.
کرشنیک تابستان سال گذشته عازم سوریه شده و به عضویت داعش درآمده بود ولی در ابتدای جلسه رسیدگی دادگاه، با پذیرفتن برخی اتهامات، چشمانداز تخفیف در مجازات را برای حضار ترسیم کرد.
این روزنامه آلمانی در پایان این خبر گریزی هم به نشست پاریس زد که در آن نمایندگانی از 30 کشور (از جمله فرانک والتر اشتاین مایر از آلمان) برای تشکیل ائتلاف ضدّ داعش به رهبری آمریکا گردهم جمع شدند ولی در نهایت به دلیل برخی اختلافات میان رویکردهای کشورها – به خصوص کیفیت و کمیت عملیات نظامی- هنوز نتوانسته به نتیجه دلخواه برسد.
گزارش از طاهری
انتهای پیام/