رصد رسانه های کاغذی؛

لگد روباره/ پیشنهاد حذف انگلیس از مذاکرات

سخنان گستاخانه دیوید کامرون علیه ایران همچنان واکنش رسانه های کشور را در پی دارد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،دیوید کامرون،  در مجمع عمومی سازمان ملل گستاخانه ایران را متهم به حمایت از تروریسم کرد و همچنین به خود اجازه داد که در امور داخلی ایران دخالت کندر،‌این موضوع علاوه بر واکنش دستگاه دیپلملسی کشور واکنش رسانه های داخلی  به ویژه اصولگرایان را نیز در پی داشت .


«حذف انگلیس از مذاکرات کمترین انتظار مردم از دولت»


در همین رابطه  کیهان با انعکاس برخی واکنشها به این اظهارات از قول  نمایندگان ملت پبشنهاد حذف  این کشور از مذاکرات را مطرح کرد و نوشت : نخست‌وزیر انگلیس تنها چند ساعت پس از دیدار با رئیس‌جمهور کشورمان، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اظهاراتی گستاخانه و توهین‌آمیز را علیه جمهوری اسلامی و مردم ایران بیان کرد.


برپایه  همین گزارش هنوز ساعتی از دیدار نخست وزیر انگلیس با حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان  نگذشته بود که نوبت به کامرون  نخست وزیر انگلیس رسید تا در شصت و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل  سخنرانی کند و اتهامات شدیدی را به نظام جمهوری اسلامی و دولت ایران وارد کند.
«دیوید کامرون» در این سخنرانی تصریح کرد که ایران می‌تواند بخشی از راه‌حل شکست «داعش» در سوریه باشد.
وی با بیان اینکه «اختلافات شدیدی» با ایران دارد، در اظهاراتی گستاخانه تهران را به حمایت از تروریسم‌‌ها و گروه‌های تکفیری متهم کرد و گفت:«باید به تهران فرصت داده شود که نشان دهد می‌تواند بخشی از راه‌حل (مقابله با تکفیری‌های داعش در عراق و سوریه) باشد نه اینکه بخشی از مشکل باشد.»
کامرون در ادامه اظهار داشت: «رهبران ایران می‌توانند در شکست تهدید داعش کمک کنند. آنها می‌توانند به تأمین یک عراق جامع و باثبات‌تر و یک سوریه جامع و باثبات‌تر کمک کنند و اگر آنها آماده انجام چنین کاری باشند، بنابراین ما از تعامل با آنها باید استقبال کنیم.»
نخست‌‌وزیر انگلیس که ظاهرا در این سخنرانی نقش «سخنگویی تل آویو»را بر عهده داشت پا را از این فراتر نهاده و ضمن متهم کردن ایران به دخالت از تروریسم، با دخالت آشکار در امور داخلی ایران خواستار تغییر رفتار نظام با مردم شد!
کامرون گفت: ما با ایران اختلاف نظرات شدیدی داریم. حمایت ایران از سازمان‌های تروریستی، برنامه اتمی‌اش تهدیدی برای مردم ایران است. تمامی این مسائل باید تغییر کند.
اظهارات گستاخانه و  مداخله‌جویانه نخست وزیر انگلیس در امور کشورمان با واکنش‌های تندی از سوی مردم و نمایندگان مجلس روبرو شد بطوریکه مردم  در تماس‌های مکرر که با روزنامه کیهان ضمن محکوم کردن اظهارات سخیف نخست وزیر انگلیس خواستار  آن شدند تا دولت، انگلیس را از مذاکرات هسته‌ای حذف کند و این کمترین واکنش به این مواضع ضدایرانی است.
 افخم: اظهارات کامرون مایه تأسف است
 در همین رابطه مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به سخنان دیوید کامرون اظهار داشت: سخنرانی نخست‌وزیر انگلیس در مجمع عمومی ملل متحد نشان دهنده تداوم دیدگاه خودمحورانه دولتی است که سابقه نابسامانی در منطقه ما دارد و بسیاری از مشکلات این منطقه به دلیل سیاست‌های نادرست آن دولت است.
وی افزود: باعث تاسف است که دولتی که با اقدامات و حمایت‌های خود از تروریست‌ها، منطقه ما و جهان را به شر داعش مبتلا ساخته است به خود اجازه می‌دهد که درباره کشوری که همواره در مبارزه با این پدیده شوم پیشقدم بوده است، قضاوت نابه‌جا کند.
ملت ایران هرگز جنایات انگلیس را
فراموش نمی‌کند
همچنین در همین رابطه سیدحسین نقوی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با  فارس با اشاره به اظهارات مداخله‌جویانه کامرون نخست‌وزیر انگلیس در مورد ایران، اظهار داشت: ملت ایران هرگز جنایات و توطئه‌های انگلیس این روباه پیر علیه جمهوری اسلامی و انقلاب، را فراموش نخواهند کرد.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه سفارت انگلیس در تهران در فتنه 88، مرکز توطئه و هدایت فتنه‌گران بود، یادآور شد: از کامرون و نخست‌وزیر انگلیس انتظار دیگری جزء این نیست که علیه ایران صحبت و اقدام کنند، اما برخی در داخل کشور دیگر نباید به این روباره پیر دلخوش باشند و تصور کنند انگلیس دیگر آدم شده است و فریب او را بخورند.
از لندن انتظاری بیش از این نیست
محمد دهقان نماینده مردم چناران و طرقبه در مجلس شورای اسلامی در مورد محتوای ضدایرانی نطق دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلیس در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: تکلیف انگلستان روشن است و ما از کشوری که قرن‌‌ها دستش به خون مردم مظلوم آغشته بوده است انتظاری جز این نداریم.
وی ادامه داد: آمریکا با چه زبانی اعلام کند که قابل اعتماد نیست؟ انگلیس دیگر با چه زبانی و چند بار باید اعلام کند که برخی سیاستمداران ما پی به واقعیت و ماهیت دولت آن ببرند؟ لندن چند مرتبه باید فریبکاری خود را به دولتمردان ما اثبات کند؟
پشت سر اظهارات کامرون
جریان صهیونیسم بین‌الملل قرار دارد
محمدمهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در مورد سخنان خصمانه دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلیس در مجمع عمومی سازمان ملل علیه ایران گفت:‌ ما به شدت این اظهارات را محکوم می‌کنیم.
وی با مشابه دانستن محتوای ضد ایرانی سخنان کامرون با مواضع سران رژیم صهیونیستی افزود: پشت سر اظهارات کامرون جریان صهیونیسم بین‌الملل قرار دارد که با کینه‌ای که علیه انقلاب اسلامی دارد، سال‌هاست می‌کوشد دستاوردهای آن را تضعیف کند.
دستگاه سیاست خارجی ما نباید ساده‌لوحانه
به انگلیس اعتماد کند
اسماعیل کوثری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات خصمانه دیوید کامرون، نخست‌وزیر انگلستان در نطق خود در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: دستگاه سیاست خارجی ما نباید ساده‌لوحانه و خوش‌بینانه به انگلستان این روباه پیر و مکار اعتماد کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: در مورد بازگشایی سفارت هم باید انگلستان ملزم به عذرخواهی باشد و پس از آن نیز تنها در حد کاردار سفارت‌‌ها بازگشایی شود.
کامرون به دنبال دخالت در امور داخلی ایران است
ابراهیم آقامحمدی نماینده مردم خرم‌آباد با اشاره به اظهارات مداخله‌جویانه دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلیس در مورد ایران، اظهار داشت: کامرون با سخنان وقیحانه و بی‌شرمانه‌اش،به دنبال دخالت در امور داخلی ایران است؛ این سخنان نخست‌وزیر انگلیس، لزوم بی‌اعتمادی دولتمردان به روباه پیر را به اثبات می‌رساند و باید پاسخ درخور و شایسته‌ای به آنان داده شود.
وی با تأکید بر اینکه دولت باید بازگشایی سفارت انگلیس در تهران و گسترش روابط دو کشور به سطح سفیر را متوقف کند، یادآور شد: بازگشایی مجدد جاسوس‌خانه روباه پیر در تهران کوتاه آمدن در برابر مواضع ضدایرانی کامرون است.

در مقابل اما برای رسانه های اصلاح طلب این سخنان حساسیت برانگیز نبود و ظاهرا اصل دیدار روحانی و کامرون بیشتر مورد استقبال قرار گرفت . این روزنامه ها بعد از ذوق زدگی پنج شنبه ،‌ امروز  بیشتر سیاست سکوت را در قبال اعتراضها در پیش گرفتند .

روزنامه آرمان هم موضوع دیدار کری و ظریف را  بیشتر جالب توجه یافت و در این باره تیتر زد :‌ «دست دادن شامگاهی در نیویورک »

«كامرون و كامران: روحاني و كرماني»

روزنامه اعتماد اما از منظری دیگر به موضوع  دیدار  روحانی و کامرون پرداخته و واکنش کامرون را نافی دستاورد مذاکره نداسته است ! این روزنامه می نویسد :‌ساعاتي پس از ديدار رييس جمهور ايران با نخست وزير بريتانيا در نيويورك، ديويد كامرون در سخنراني خود در مجمع عمومي سازمان ملل، ايران را متهم به حمايت از گروه هاي تروريستي كرد و گفت «برنامه هسته يي اش، رفتارش با مردمش، همه اينها بايد تغيير كند». چطور نخست وزيري كه پس از ديدار با حسن روحاني به دستيارش گفته بود با اين ملاقات «تكه يي از تاريخ رقم خورد»، در سخنراني اش به «اختلاف نظرهاي شديد» خود با رييس جمهور ايران اشاره كرد؟ چه عواملي موجب شد در ظرف چند ساعت، ديدار تاريخي روحاني - كامرون كه گفته اند در جو خوبي برگزار شد، تبديل به موضع گيري علني تندي شود كه حتي مقامات وزارت خارجه هم از آن ابراز تاسف و آن را محكوم كرده اند؟ انتظار مي رفت كه منتقدان داخلي روحاني سخنراني كامرون را «نتيجه ديدارهاي تاريخي، اعتمادساز و تنش زدا با غرب» بدانند و از رييس جمهور پاسخگويي به «زياده خواهي انگليس» را بخواهند و سياهه مظالم تاريخي روباه پير را بخوانند: چنانكه در اين يك سال هر اظهارنظر تند و تهديدآميز امريكايي ها را در صدر رسانه هايشان نشاندند تا نشان دهند مذاكره با امريكا، نگاه و لحن آنها را تغيير نداده و آنها همان هستند كه بودند. اين ديدگاه، هر مذاكره ديپلماتيكي را به شيوه كامران ميرزايي تفسير مي كند. در حكايات تاريخي هست كه كامران ميرزا، نايب السلطنه قاجار و فرزند ناصرالدين شاه دو شال از ميرزا رضا كرماني خريد و پولش را نمي داد. ميرزا رضا عاقبت به ديوانخانه كامران ميرزا رفت تا طلبش را بگيرد. اين جسارت ميرزا رضا، پسر شاه را برآشفت تا جايي كه دستور داد پول شال ها را به او بدهند اما در ازاي هر اسكناسي كه به ميرزا رضا مي دهند يك سيلي هم به صورتش بزنند. ميرزا رضا كرماني هماني بود كه پدر كامران ميرزا را در حرم شاه عبدالعظيم كشت و سر خودش هم بالاي دار رفت.

با اين تفسير، برخي تصور مي كنند هر مذاكره يي يا سيلي زدن دارد يا سيلي خوردن. اما نه روحاني، ميرزا رضا كرماني بود و نه كامرون، كامران ميرزا. ديدار روحاني با كامرون تنها يك مذاكره بود: مذاكره نه آتش بس است نه صلح. در دوره جنگ هم چنين مغالطه يي وجود داشت.



«لگد روباه»

وطن امروز  در مقابل اما  با این توضیح که دیدار بی‌سابقه رئیس‌جمهور ایران با نخست‌وزیر انگلیس با توهین‌های مکرر دیوید کامرون عبرت‌ساز شد سخنان کامرون را به «لگد روباه» تشبیه کرد  و نوشت : وقتی دور زدن مردم به عنوان یک افتخار محسوب شود نباید از دور خوردن توسط روباه پیر تعجب کرد. دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا تنها ساعتی پس از دیدار با روحانی در پیش از ظهر چهارشنبه دوم مهرماه 1393، در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل ایران را حامی تروریسم خواند و گفت: من پیش‌تر با پرزیدنت روحانی دیدار کردم... ما اختلافات جدی داریم. حمایت ایران از سازمان‌های تروریستی، برنامه اتمی این کشور و نحوه رفتار با مردم خودش، جملگی باید تغییر کند. کامرون از همان دیداری گفت که حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور صراحتا آن را حاصل تدبیر دولت در دور زدن مردم و رسانه‌ها آن هم با القای احتمال دیدار روحانی و اوباما دانست. ابوطالبی که هنوز در انتظار صدور ویزا از سوی آمریکا برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل به عنوان نماینده دائم ایران بسر می‌برد، با اشاره به دیدار کامرون و روحانی، در توئیتر خود نوشت: «وقتی عده‌ای نگران دیدار با اوباما باشند، دیدار با کامرون دیگر محل نزاع آنان نخواهدبود؛ زیرا زمانی که گروهی تصور می‌کنند قصد داری گامی بلند برداری و دل نگران آن می‌شوند؛ فرصت داری در این مسیر، گام‌های مدنظر را راحت‌تر تنظیم کنی». اما این گام فارغ‌البال جنجال‌ساز شد. کامرون حتی صبر نکرد یخ دیدار دوجانبه شکسته شود.

«انگليس از آمريكا بدتر آمريكا از انگليس بدتر»

رسالت هم سرمقاله امروز خود را به سخنان کامرون اختصاص داد و نوشت : اين جمله تاريخي امام (ره) در ذهن ملت ايران در قضيه كاپيتولاسيون هميشه زنده است كه فرمود: "آمريكا از انگليس بدتر، انگليس از آمريكا بدتر و شوروي از هر دو بدتر و ...." انگليس در طول يكصد سال اخير تاريخ ايران بزرگترين ظلم‌ها را به ملت ايران كرده است. خيانت آنها در تاريخ مشروطيت و قبل از آن در قراردادهاي ننگين تنباكو ونفت محرز است. در خيانت آنها در كودتاي 28 مرداد در همراهي با آمريكا ترديدي نيست. و بالاخره همراهي آنها با آمريكا در مقابله با انقلاب اسلامي كارنامه‌اي سياه دارد كه نيازي به ذكر آن نيست.

«گستاخي کامرون و چند پرسش»

خراسان هم نوشت : درباره نشستن و مذاکره کردن با کامرون که بسياري از روزنامه هاي روز پنج شنبه به استقبال آن رفته بودند و برخي از عنوان «تاريخي» براي آن استفاده کردند، با توجه به اين نکته که بالاخره بايد بپذيريم حوزه ديپلماسي حوزه نشست و برخاست با افراد و کشورهاي مختلف است و بايد از تريبون هاي مختلف براي بيان استدلال ها و منطق خود مقابل دشمنان استفاده کرد و ديدار با کامرون نيز مي تواند چنين تحليلي داشته باشد، بايد يک ملاحظه مهم را هم مدنظر داشت و آن اين که سال گذشته در اتفاقي که آن هم ازقضا «تاريخي» بود روساي جمهور ايران و آمريکا به صورت تلفني با هم گفت و گو کردند. برخي همان زمان چنين استدلال مي کردند که اين اتفاق مي تواند گره مذاکرات را بازکند. يک سال از آن تلفن تاريخي گذشته و به نظر مي رسد اتفاقات يک سال اخير فقط به واقعي تر شدن برداشت ها از طرف مقابل و آشکار شدن رويکردهاي آمريکا و متحدانش در مذاکرات کمک کرده است. اکنون سوال اين است که آيا قبل از برنامه ريزي براي ديدار با کامرون، ملاحظه مربوط به نتايج مذاکرات مستقيم يک سال اخير با آمريکا و نيز آن تلفن تاريخي درنظر گرفته شده است و آيا اين مراودات دستاورد قابل قبولي داشته که حالا از ديدار با نخست وزير انگليس به دنبال باز شدن گره هاي خاصي باشيم؟ صد البته ديدار دکتر روحاني با کامرون، تابويي نبود که شکسته شود اما از قِبَل نتايجي که در محاسبات طرف مقابل دارد مي تواند براي ما محل تامل باشد. شايد هم مي شد با در نظر گرفتن اين ملاحظات و تامل ها لااقل زمان ديدار را به بعد از سخنراني او در نيويورک موکول کرد که بتوان درباره انجام شدن يا نشدن آن جدي تر تصميم گرفت يا حداقل دربرابر ژست هاي جدي و همراه با تبختر کامرون، کمتر ذوق زدگي در لبخندهاي مان ديده مي شد تا دکتر عراقچي ديپلمات ارشد ما مجبور نباشد بگويد: « در جاهاي ديگر هم پاسخ لازم داده خواهد شد.» اصولا ديپلمات ها بهتر از هرکسي مي دانند که نشست و برخاست با طرف مقابل ملاحظات و اصول جدي سياسي و ديپلماتيک دارد به خصوص اگر طرف مقابل دشمن باشد. آن هم نه دشمن يک يا 2 ساله بلکه دشمني که لااقل چندين دهه سابقه استعمارش براي تک تک مردم ايران آشکار است. گفتيم که بايد بپذيريم در حوزه ديپلماسي بايد با طرف مقابل مذاکره کرد اما با چه شرايط و ملاحظاتي؟ اميرالمومنين در نامه 53 نهج البلاغه آنجا که درباره رفتار با دشمن براي مالک اشتر توصيه هايي مي نويسند، راه روشني مقابل ما ترسيم کرده اند: «هرگز پيشنهاد صلح از طرف دشمن را که خشنودى خدا در آن است رد مکن، که آسايش رزمندگان، و آرامش فکرى تو، و امنيّت کشور در صلح تأمين مى شود. لکن زنهار! زنهار! از دشمن خود پس از آشتى کردن، زيرا گاهى دشمن نزديک مى شود تا غافلگير کند، پس دور انديش باش، و خوشبينى خود را متّهم کن.»

«عيش 10ساعته زنجيره‌اي‌ها از ديدار تاريخي»!؟

روزنامه جوان هم به نقد ذوق زدگی ها از این دیدار پرداخت و نوشت :‌ در حالي نخست وزير انگليس تنها 10 ساعت پس از ديدار خود با رئيس‌جمهور كشورمان به توهين و تحقير ايراني‌ها روي آورد كه درست يك‌سال پيش اوباما سه روز بعد از ديدار خود با حسن روحاني با لحن تهديدآميز و تحقير محور تأكيد كرد «حمله نظامي عليه ايران همچنان روي ميز است »

نشست مجمع عمومي سازمان ملل طي دو سال اخير دو اتفاق نو را براي دولتمردان جمهوري اسلامي به همراه داشت، يكي گفت‌وگوي تلفني روحاني اوباما و پيرو آن ديدار وزراي امور خارجه ايران- امريكا در سال گذشته و ديگري ديدار روحاني- كامرون در سال 93. هر كدام از اين سه واقعه براي اولين بار بعد از پيروزي انقلاب اسلامي روي داده و به همين دليل برخي از شخصيت‌ها و رسانه‌هاي داخلي از آنها به عنوان «اتفاقات تاريخي» و عاملي مثبت و تأثيرگذار در تعامل ايران با دنياي غرب ياد مي‌كردند كه يخ 35 ساله را مي‌تواند آب كند. اما همانطور كه مستنداً اشاره خواهد شد مجموع ديدارها و رفتارهاي اينچنيني - كه دولتمردان از آن به عنوان «ابتكارهاي ديپلماتيك دولت تدبير و اميد» ياد مي‌كنند- نه تنها گشايش خاصي در عرصه بين‌الملل براي جمهوري اسلامي ايران به همراه نداشته بلكه موج تحقير و توهين‌هاي مقامات سياسي غربي عليه كشورمان را هم شتاب چشم‌گيري داده است.










اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.