آمار مشارکت انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم در دور اول ۴۰ درصد بود. مسعود پزشکیان ۴۲.۵ درصد رای آورد، سعید جلیلی ۳۸.۶ درصد آرا را از آن خود کرد و محمدباقر قالیباف نیز در جایگاه سوم ۱۳.۸ درصد آرا را به دست آورد. اما کدام پیشبینیها نزدیکتر به نتیجه انتخابات بودند؟
رتبه اول: در نظرسنجی ایسپا وابسته به جهاد دانشگاهی که ۶ تیر یعنی ۲ روز مانده به انتخابات برگزار شد، مشارکت قطعی ۴۶ درصد برآورد شده بود. رای مسعود پزشکیان ۳۳.۱ درصد و رای سعید جلیلی نیز ۲۸.۸ درصد اعلام شده بود. برای قالیباف نیز ۱۹.۱ درصد رای پیشبینی شده بود.
نتیجه انتخابات نشان داد این نظرسنجی اختلاف زیادی با واقعیت داشت. همه ارقام پیشبینی شده ایسپا بالاتر از نتیجه واقعی بودند و برخی ارقام تا حدود ۱۰ واحد درصد با یکدیگر فاصله داشتند.
رتبه دوم: در نظرسنجی متا وابسته به دانشگاه امام صادق (ع) مشارکت در انتخابات ۵۲.۴ درصد پیشبینی شده بود و تاکید شده بود این پیشبینی در بازه ۵۰ تا ۵۶ درصد معتبر است. این نظرسنجی پیشبینی میکرد مسعود پزشکیان ۳۰.۵ درصد، سعید جلیلی ۲۸.۳ درصد و محمدباقر قالیباف ۲۱.۳ درصد رای داشته باشند. پیشبینی مشارکت متا بیشترین اختلاف را با سایر نظرسنجیها داشت. با این حال آرای نامزدها را کمی بهتر از مرکز پژوهشهای مجلس تخمین زد.
رتبه سوم: مرکز پژوهشهای مجلس نیز در آخرین دور نظرسنجیهای خود قبل از انتخابات چهاردهم ریاستجمهوری اعلام کرده بود که مشارکت قطعی با احتساب حاشیه خطای ۳ درصد، ۴۸.۶ درصد برآورد میشود. برای مسعود پزشکیان ۲۹.۹ درصد، سعید جلیلی ۱۸.۸ درصد و محمدباقر قالیباف نیز سبد رای ۱۶.۸ درصدی پیشبینی شده بود.
نتیجه انتخابات نشان داد نظرسنجی مرکز پژوهشهای مجلس نیز حاشیه خطای بیشتر از ۳ درصد داشت. این نظرسنجی در مقایسه با ایسپا نادقیقتر بود و در برخی پارامترها تا ۲۰ درصد نیز اختلاف پیشبینی داشت.
رتبه چهارم: مرکز افکارسنجی شناخت وابسته به دانشگاه فردوسی مشهد نیز مشارکت ۵۴ درصدی با دامنه خطای ۳ درصدی برآورد کرده بود. میزان آرای پزشکیان، جلیلی و قالیباف را به ترتیب ۳۰ درصد، ۲۱ درصد و ۲۰ درصد پیشبینی کرده بود. این مرکز بدترین پیشبینیها را در میان نظرسنجیها ارائه کرد و اختلاف فاحش آماری با نتیجه به دست آمده داشت.
منبع: همشهری آنلاین