آغاز هفته تربیت بدنی و ورزش، گشایش موزه ملی قرآن کریم در تهران، درگذشت مخترع ماشین حساب، درگذشت "توماس ادیسون" و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 26 مهر 1393 خورشیدی برابر با 23 ذی الحجه 1435 هجری و 18 اکتبر 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

سخنرانی شهید رجایی در شورای امنیت سازمان ملل متحد (1359 ش)
در این روز شهید محمدعلی رجایی، نخست وزیر وقتِ جمهوری اسلامی ایران، در شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور یافت و درباره جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سخنانی مبسوط، ایراد کرد. وی با بیان جنایات وحشیانه متجاوزان بعثی در مناطق اشغالی و کشتار مردم بی‌دفاع شهرها و روستاها بر اثر بمباران و موشک باران‌های ارتش عراق، عزم راسخ ملت مسلمان ایران را در دفاع از استقلال، آزادی، انقلاب اسلامی و تمامیت ارضی خود، اعلام کرد و مسؤولیت مهم و تاریخی سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان را در دفاع از مظلومان و اقدام مؤثر بر ضد متجاوزان، یادآور شد. ایشان، حمله سازماندهی شده عراق به خاک جمهوری اسلامی ایران، نقض حقوق انسانی، و کمک‌های غرب به دولت عراق را تشریح کرد و افزود که زیر چکمه‌ها و رگبارهای دشمن، نمی‌توان و نباید با آتش بس موافقت کرد. شهید رجایی همچنین درباره مسائل مهم جهان به ویژه اشغال فلسطین به دست صهیونیست‌های نژادپرست و تجاوز ارتش سرخ شوروی به افغانستان و توطئه‌های استعمارگران و مستکبران در سراسر جهان، نکاتی مهم را بیان کرد. پس از این سخنرانی، نمایندگانی از سوی دولت آمریکا، خواستار دیدار و مذاکره با نخست‌وزیر ایران شدند، اما شهیدرجایی به علت سیاست‌های سلطه‌جویانه امریکا و جنایاتش در جهان، با این درخواست موافقت نکرد.

آغاز هفته تربیت بدنی و ورزش
هفته تربیت بدنی همه ساله از 26 مهر تا دوم آبان به منظور آشنایی جامعه با اهمیت و اثرات کاربرد ورزش در زندگی فردی و اجتماعی، اشاعه و توسعه و ترویج ورزش در خانه و خانواده و هدایت و ارشاد جامعه به ورزش‌های همگانی برگزار می‌شود. ورزش و فعالیت فیزیکی در سلامت روان نیز مؤثر است. مطالعات نشان می‌دهد که موارد افسردگی، اضطراب و... در اثر فعالیت فیزیکی بهبود یافته و ورزش به عنوان یک عامل حمایتی در درمان بیماری روانی پذیرفته شده است.

ورزش و فعالیت جسمانی به همراه رژیم غذایی مناسب، عدم استعمال مشروبات الکلی و دخانیات و انجام مراقبت‌های دوره‌ای، در پیشگیری از بیماری‌ها و رسیدن به بالاترین سطح سلامتی و بازدهی اقتصادی و اجتماعی نقش دارند. ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی، باعث مصرف انرژی شده و سهم بسیار مهمی در کنترل وزن و کاهش چربی در بدن دارد. همچنین فعالیت فیزیکی سبک و منظم از طریق تقویت کارکردهای ایمنی، باعث افزایش سطح فعالیت سیستم ایمنی در بدن شده و در پیشگیری از سرطان مؤثر می‌باشد.

گشایش موزه ملی قرآن کریم در تهران (1384 ش)
موزه قرآن کریم برای نگهداری آثار برجسته و تداوم بخشی به فعالیت های قرآنی راه‌اندازی شده است. طرح اولیه موزه ملی قرآن کریم توسط احمد مسجد جامعی تهیه شده است. در معماری این مجموعه «هندسه و سازه» نقش اصلی را ایفا می‌کند. عامل هندسه به‌ویژه در طراحی سرسرای اصلی نقش بسیار مسلط و نمایانی دارد. عامل سازه نیز با استفاده ماهرانه از اشکال هندسی در ساختن سقف‌ها (به‌ویژه کتابخانه) و سالن اصلی و سقف و دیوارها (به‌ویژه در آمفی‌تئاتر) نمونه جالبی از کاربرد عناصر سازه‌ای در طراحی معماری این مجموعه به‌شمار می‌رود. احمد مسجد جامعی در تاریخ 9/6/1384 به عنوان مسئول موزه شروع به فعالیت کرد و در 23/7/1384 موزه ملی قرآن کریم طی مراسمی با حضور آیت ا.. هاشمی رفسنجانی و جمع بسیاری از فرهیختگان و عاشقان قرآن کریم افتتاح شد

گشایش موزه محمود فرشچیان، نگارگر معاصر، در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد تهران (1380 ش)
استاد محمود فرشچیان متولد سال 1308 هجری شمسی در اصفهان دیده به جهان گشود. وی از هفت سالگی نزد استاد حاج میرزا آقا امامی شروع به تعلیم گرفتن نمود و در سال 1324 به هنرستان هنرهای زیبا اصفهان رفت و تحت تعلیم استاد عیسی خان بهادری که خود شاگرد کمال الملک بود، قرار گرفت و با رموز رنگها، ابزار نقاشی و زیر رنگ آشنا شد و با قرار دادن موی گربه سفید در انتهای پر کبوتر قلم موهایی ساخت تا به امروز در نقاشی و ظریف کاری از آن استفاده می شود. اشتیاق به آموختن ایشان را ابتدا به اروپا و سپس به آمریکا کشانید و حفظ هویت ایرانی توانست شیوه کار خود را غنا بخشد. استاد در ابتدا از آبرنگ و گواش و از اوایل دهه پنجاه بیشتر از اکریلیک برای خلق آثارش استفاده کرد. ساختمان موزه استاد محمود فرشچیان در مجموعه 110 هکتاری سعدآباد، یک بنای قاجاری است، با وسعتی در حدود 600 متر مربع که برای مدتی محل اسکان رضا شاه به همراه همسر چهارمش ملکه عصمت بوده است. این موزه در حال حاضر بیش از 50 اثر از استاد را در خود جای داده که نوازشگر چشم هر بیننده ایست. این موزه در سال 1380 افتتاح شده است.

رحلت محدث بزرگ آیت‌اللَّه حاج "شیخ عباس قمی" صاحب مفاتیح الجَنان (1359 ق)
حاج شیخ عباس بن محمدرضا بن ابی‌القاسم قمی، پس از تحصیلات مقدماتی خویش در قم، در سال 1316 قمری عازم نجف اشرف گردید و از محضر حاج میرزا حسین نوری استفاده کرد و در تألیفات استادش مساعدت نمود. ایشان درطول عمر خویش ده‌ها کتاب که هر یک در جای خود قابل تامل و تعمق می‌باشد ارایه نمود. از جمله آثار ایشان، کتاب مَفاتیح‌الجَنان است که مشتمل بر ادعیه و زیارات معصومین (ع) می‌باشد و در خانه‌ی هر فرد شیعی در کنار قرآن و نهج‌البلاغه قرار گرفته است. از دیگر آثار شیخ عباس قمی می‌توان به کتاب‌های الاَنوارُ البَهیة فی تَواریخُ الحُجَج الالهیة، الباقیاتُ الصّالِحات فی الاَدعِیةِ وَ الصَّلواتِ المُستَحَبّات، سَفینَةُالبِحار و مَدینَةُ الْحِکمْ و الاثارْ، غایةُالْمَرام فی مَناقِبُ المُرْتَضَویه و مَنازِلُ الاخِرَه اشاره نمود. محدث قمی سرانجام پس از عمری تلاش و خدمت به اسلام و مسلمین و تحمل سختی‌ها و مرارَت زمان به ویژه در اواخر عمر که مصادف با توطئه‌های دشمنان اسلام و دین زدایی رضاخانی بود، در ذی‌الحجّه‌ی سال 1359 ق در 65 سالگی بدرود حیات گفت و پس از تشییع، در صحن مطهر امام علی (ع) در جوار استادش مرحوم حاج میرزا حسین نوری به خاک سپرده شد.

درگذشت "مسعودی" مورخ و دانشمند بزرگ شیعه (345 ق)
ابوالحسن علی بن حسین بن علی مشهور به مسعودی، مورخ و محدث شیعه و از عالمان و فرهیختگان امامی است. وی به بسیاری از سرزمین‌ها مسافرت نمود و حقایق فراوان تاریخی و جغرافیایی را از اهل فن و بصیرت به دست آورد. مسعودی، جهانگردی را از سال 309 ق آغاز کرد و بسیاری از سرزمین‌های اسلامی و غیر اسلامی را از نزدیک مشاهده نمود که این سفرها، قسمت عمده‌ای از زندگانی او را تشکیل می‌دهند. به همین سبب، دو کتاب تاریخی وی یعنی مُرُوجُ الذَّهَبْ و التَّنْبیه و الاَشراف، از اعتبار بالایی نزد محققین برخورداراند. به علاوه، وی وقایع تاریخی را حکایت‌گونه بیان کرده و به تحلیل آن‌ها به ویژه از لحاظ اجتماعی پرداخته است.

شهادت آیت اللَّه حاج "شیخ مرتضی نجفی بروجردی" در نجف اشرف به دست دشمنان اسلام (1418 ق/1 اردیبهشت 1377 ش)
آیت اللَّه حاج شیخ مرتضی نجفی بروجردی، از علمای برجسته‌ی نجف اشرف، پس از اقامه‌ی نماز جماعت در مسجدی در نجف اشرف توسط عمال رژیم بعث عراق به شهادت رسید. گروه‌های مخالف این رژیم با توجه به سابقه‌ی بدرفتاری و دشمنی سران بغداد با روحانیون شیعه، رژیم عراق رامسؤول ترور آیت اللَّه بروجردی دانسته و آن را محکوم کردند. با این حال دو ماه بعد، آیت‌اللَّه غروی یکی دیگر از علمای نجف نیز به شهادت رسید.

تصرف سرزمین آلاسکا توسط امریکا (1867 م)
آلاسکا سرزمینی است به وسعت قریب به یک میلیون و پانصد هزار کیلومتر مربع در شمال غربی امریکا که اکنون یکی از ایالات امریکاست. آلاسکا تا سال 1867 م متعلق به روسیه بود، ولی در این زمان، پادشاه وقت روسیه نگاهداری این سرزمین دور افتاده و یخ‌بندان را به صرفه نمی‌دانست. از این‌رو، پیشنهاد امریکایی‌ها برای خرید این سرزمین را پذیرفت و به این ترتیب از 18 اکتبر 1867 م، سرزمین آلاسکا به تصرف و مالکیت نیروهای امریکا درآمد. آلاسکا هم اکنون یکی از زر خیزترین ایالات امریکاست و از آغاز دهه 1960 م به این طرف منابع نفتی مهمی در آن کشف شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

تصرف مجمع الجزایر فیلیپین توسط استعمارگران اسپانیایی (1565 م)
فیلیپین مجمع الجزایری است در جنوب شرقی آسیا با 300 هزار کیلومتر مربع مساحت و در همسایگی چین و مالزی قرار گرفته است. کاشفین اروپایی نخستین بار در 6 اوت سال 1521 م به جزایر فیلیپین قدم نهادند. ماژلان، دریانورد اسپانیایی به عنوان اولین اروپایی از این منطقه دیدن نمود و آن را به نام فیلیپ پادشاه اسپانیا، فیلیپین نامید. با این حال تصرف این منطقه توسط اسپانیا تا سال 1565 به طول انجامید. در 18 اکتبر این سال، فیلیپین رسماً ضمیمه متصرفات اسپانیا گردید که به مدت 3 قرن ادامه داشت ولی مسلمانان این منطقه که قبل از قرن سیزدهم وارد این منطقه شده بودند، هیچ‌گاه به همکاری و سلطه جویی اروپایی‌ها تن در ندادند. در اواخر سده نوزدهم، جنبش‌های استقلال‌طلبانه درگوشه و کنار کشور پدید آمد و در پی آن در سال 1896 م به یک شورش عمومی ضداستعماری تبدیل گردید و ادامه یافت و سرانجام به استقلال فیلیپین در دوازدهم ژوئن سال 1898 م منجر گردید.

درگذشت "چارلز بِبیج" دانشمند انگلیسی و مخترع ماشین حساب (1871 م)
چارلْزْ بِبیج، در 26 دسامبر 1792 م در انگلستان به دنیا آمد. وی در سال 1812 م انجمن تحلیلی را برای پیشبرد ریاضی تأسیس کرد و در 24 سالگی به عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد. ببیج در سال‌های بعد درصدد برآمد دستگاهی بسازد که از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات ریاضی برآید و هزار عدد پنجاه رقمی را در حافظه نگاه دارد. از این‌رو تلاش خود را به کار بست تا اینکه در سال 1833 م، ماشین محاسبه‌ای را که به نام ماشین تفاضلی ببیج مشهور است، ساخت. هرچند ببیج موفق به این امر نگردید ولی در حدود یک قرن بعد، دانشمندان دیگری طرح‌های ببیج را کاملتر کردند و با استفاده از نیروی الکتریسیته، آن را به صورت دقیق‌تر ساختند. از این روست که ببیج به عنوان پدر حسابگرهای جدید به شمار می‌رود. وی علاوه بر آن، نخستین سرعت‌نما را ساخت، سپر جلوی لوکوموتیو را طراحی کرد و وسیله‌ای برای دیدن شبکیه چشم را اختراع نمود. چارلز ببیج سرانجام در 18 اکتبر 1871 م در 79 سالگی درگذشت.

امضای قرارداد صلح بین ایتالیا و امپراتوری عثمانی (1912 م)
ارتش ایتالیا در سال 1911 م به لیبی حمله کرده بود و با وجود پیروزی‌های اولیه نیروهای عثمانی در برابر این هجوم وحشیانه، سرانجام ارتش ایتالیا، پس از کشتار گسترده مردم مسلمان این سرزمین و ویران کردن شهرها و آبادی‌های آن، لیبی را به اشغال خود درآورد. در این میان، امپراتوری عثمانی تلاش وسیعی برای باز پس‌گیری سرزمین لیبی از ایتالیا به عمل آورد اما در پی بروز نشانه‌های آغاز جنگِ اول بالکان برضد امپراتوری عثمانی، در سال 1912 م، حاکمان این دولت مجبور شدند از لیبی صرف‌نظر کرده و در هجدهم اکتبر 1912 م با انعقاد قرارداد صلحی، با ارتش متجاوز با ایتالیا مصالحه نمایند. با این حال مردم مسلمان لیبی با اشغال‌گران ایتالیایی جنگیدند و پس از تحولات جنگ جهانی دوم و اداره لیبی به دست فرانسه و بریتانیا، کشور لیبی در نهایت، در سال 1951 م به استقلال رسید.

درگذشت "توماس آلوا ادیسون" مخترع معروف امریکایی (1931 م)
توماس آلوا ادیسون دانشمند شهیر امریکایی در 11 فوریه سال 1847 م در ایالت اوهایو در امریکا به دنیا آمد. ادیسون در سال 1879 م نخستین لامپ را اختراع کرد و در سال‌های بعد، اولین مرکز تولید و توزیع شبکه برق را برای روشنایی به وجود آورد. وی قبل از آن که چراغ برقِ خود را اختراع کند، یک شبکه ایستگاه‌های مرکزی و هم‌چنین کنتوری برای اندازه‌گیری مقدارِ مصرف برق اختراع کرد.

تولد شاعر نام‌آور ترکمن کریم قربان نفس نامور به مختومقلی معاصر (1929 م)
کریم قربان نفس، شاعرنو، مترجم و روزنامه نگاردر ۱۸ اکتبر سال ۱۹۲۹ (میلادی) در ترکمنستان متولد شد. با کار در یکی از نشریات دولتی و قلم فرسایی در آن و نیز در اثر همکاری نزدیک با مترجمان و نویسندگان مشهور ترکمنستان در زمینه ادبی به تجارب گرانقدری دست یافته که موجب نبوغ و درخشش ادبی او شده است. از جمله فعالیت های ادبی او ترجمه است وی علاوه بر ترجمه بیش از بیست کتاب از زبان مادری خود (ترکمنی) به دیگر زبانها، آثار «ش، پتته اف»، «ق، کنیه»، «ج، پودار» را به زبان خود ترجمه کرد.

وی با بیشتر نویسندگان و مترجمان مشهور ترکمن چون «آنه مخدوف، الله بردی هادیف، بردی کربابایف، ب. سیتاکوف و ...» و با نویسندگان و گویندگان روس و اوکراین ارتباط تنگاتنگ داشت. از جمله شاهکارهای شعری او می توان به «تایماز بابا» (1960)، مجموعه اشعار «قوشغی و پایاماسی (1985)، سالدات یورگی / قلب سرباز (1953)، آتا و اوغیل / پدر و فرزند (1961)، قوم دن تاپیلان یورگ / دلی که از خاک پدید آمد (1965)، قرق (1967)، عیال باخشی / زن نوازنده (1972)، عمر (1975) اشاره کرد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۲۶ مهر ۱۳۹۳
پس شهادت سردار نورعلی شوشتری کو؟
آخرین اخبار