اردبیل؛

آیین 600 ساله عزاداری محرم در اردبیل

با نگاهی به تاریخچه عزاداری در کشور، فرهنگ عزاداری اردبیل از جایگاه ممتازی برخوردار بوده و مردم دارالارشاد اردبیل از دیرباز ارادتی خالصانه به حسین(ع) و یاران باوفای او دارند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل؛ مراسم سوگواری ایام محرم همه ساله در اردبیل با شور خاصی برگزار می‌شود بعد از مراسم تشت گذاری که از روز ۲۷ ذی الحجه به مدت سه روز برگزار می‌شود از اول محرم شاهد برگزاری عزاداری سالار شهیدان در گوشه و کنار شهر می شویم.

شبکه بندی شهراردبیل به ۶ محله اصلی شامل محلات سرچشمه، عالی قاپو، گازران، پیرعبدالملک، اوچدکان و طوی که هر کدام دارای دهها شعبه از محلات کوچکتر هستند با تعیین دقیق زمانبندی عزاداری های این محلات از جمله برنامه های طراحی شده در قرون گذشته است که تاکنون همچنان پایدار است به طوری که هرکدام از این محلات پرچم قدیمی مخصوص به خود دارند، این پرچم ها عموماً به شکل سه ضلعی قائمند و در جنس های متفاوت مانند ترمه و مخمل بوده و دارای نقش و نگار خاص و منحصر به فردند، از مهم ترین آنها بیرق محله گازران است که اهدایی نادرشاه افشار بوده و با خطوط عالی نوشته و زردوزی شده است.

در دهه اول ماه محرم به جز روزهای اول، نهم و جمعه ده روز اول ماه هر روز به عزاداری یک محله از محلات شش گانه در سطح شهر اختصاص می یابد. دستجات عزاداری هر محله و شعب آن با توجه به موعد مقرر و با در دست داشتن بیرق های سیاه پرچم های مخصوص هر محله در مسیرهای از پیش تعیین شده در سطح شهر راه می افتند.

در جلو این دسته ها گروه طبل و شیپور در حالی که افراد گرداننده آن لباس متحدالشکلی بر تن دارند و آهنگ های مخصوص عزاداری می نوازند حرکت می‌کنند، سپس بیرق و علم مخصوص هر محله حمل می‌شود و در پشت سر آن و جلو سینه زنان و زنجیرزنان ریش سفیدان محله حرکت می‌کنند این دسته ها وقتی به مقابل مسجد محلات دیگر می رسند توسط ریش سفیدان آن محله در
حالیکه پرچم مخصوص خود را حمل می‌کنند مورد استقبال قرار می گیرند و پس از پایان مراسم عزاداری و ترک آن مسجد تا محل مشخص توسط ریش سفیدان بدرقه می گردند.

عشق و علاقه مردم اردبیل به جوهره دین و عرفان و به‌ویژه مسایل مذهبی و وقایع تاریخی مذهب سراسر شور و حماسه تشیع سبب شده است که در رشته مرثیه پردازی و نوحه سرایی و سرایش منظومه های حماسی پدیدآوران آثار بی نظیر به موقعیتی ممتاز و بی همتا دست یابد به طوری که مراثی شکوهمند و پرشور و حال این خطه که بر پایه عشقی جنون آسا و علاقه ای گسست ناپذیر نسبت به مقام رفیع حضرت سیدالشهدا(ع) استوار است دارای چنان فصاحت و بلاغتی است که اشعار هیچ نقطه ای از میهن ما که در این زمینه سروده می‌شود بدان پایه نمی رسد.

محرم در فرهنگ اردبیل علاوه بر تحول در شئون زندگی و حرکت‌های اجتماعی موجب ایجاد هنر خاص حسینی و اهل بیتی در معماری مکان‌های مذهبی در گذشته و امروز شده است.

عشق مردم این منطقه به حسین(ع) به آن اندازه است که در طول تاریخ این شهر و منطقه به شهر حسینی معروف گشته است بسیاری از دوستداران حسینی از دور و نزدیک و حتی از کشورهای همسایه برای شرکت در این عزاداری ها به شهر اردبیل مسافرت می‌کنند.

انتهای پیام/ش/ن

برچسب ها: اردبیل ، آیین ، عزاداری ، محرم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.