57 سال پيش در يكشنبه شب 3 نوامبر سال 1957 ميلادي اتحاد شوروي قمر فضايي اسپوتنيك 2 را به فضا پرتاب كرد و در مدار زمين قرارداد.

 

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،اين قمر يك مسافر كوچك داشت ، لايكا ، سگ ماده 6 كيلوگرمي كه به عنوان نخسين موجود فضانورد جهان نامش در تاريخ ثبت شده است. لایکا یک سگ ماده دورگه حدودا 3 ساله و بی صاحب بوده که در یکی از خیابانهای مسکو پیدا شد و در کنار 2 سگ دیگر تحت آموزشهای لازم برای سفر به مدار زمین قرار گرفت.اما بین این سه سگ سرنوشت برای لایکا اینگونه رقم خورد که برای این سفر انتخاب شود. لایکا درون محفظه ای مخصوص درون اسپوتنیک توسط نوارهایی که تنها اجازه حرکت وی برای دسترسی به غذا را می داد، مهار شده بود و الکترود هایی که لحظه به لحظه علائم حیاتی او را به زمین مخابره می کرد، به بدنش متصل بود.


با توجه به اینکه اسپوتنیک 2 سفینه ای 500 کیلویی بدون امکان بازگشت به زمین بود به طبع این سفر برای لایکا نیز سفری بدون بازگشت به خانه بود...

 

يك ماه قبل از اين تاريخ ، شوروي با موفقيت قمر مصنوعي اسپوتنيك 1 را به فضا پرتاب كرده و در مدار زمين قرار داده بود. اين خبر جهان و به ويژه ايالات متحده را شوكه كرده بود.


نيكيتا خروشچف دبيركل حزب كمونيست و رهبر شوروي براي اينكه ضرب شست ديگري به ايالات متحده نشان دهد 10 روز بعد دستور داد فورا قمر تازه اي در مدار زمين قرار گيرد كه اين بار حامل يك موجود زنده باشد. سرگئي كورولف ، رييس برنامه فضايي شوروي به او خاطر نشان مي كند كه ساخت و پرتاب يك قمر تازه تا قبل از ماه دسامبر غيرممكن است.

خروشچف كه مي خواست به مناسبت چهلمين سالگرد انقلاب بلشويكي در 7 نوامبر آمريكايي ها را مرعوب كند بر اجراي دستورش تاكيد كرد. بنابراين در كمتر از 3 هفته اسپوتنيك 2 بدون طراحي اوليه و تست آزمايش ايمني آماده شد. در ساعت 22 و 28 دقيقه يكشنبه 3 نوامبر اسپوتنيك 2 «به زبان روسي همسفر» در حالي كه يك سگ كوچك سرنشين آن بود به فضا پرتاب شد. لايكا نخستين موجود زنده بود كه به فضا سفر مي كرد اما سرنوشت شومي در انتظارش بود. از ابتدا نيز هيچ طرحي براي بازگرداندن اسپوتنيك 2 به زمين پيش بيني نشده بود.

 

در آن زمان مقامات شوروي اعلام كرده بودند لايكا درون يك كپسول با هواي تهويه شده و مقدار غذاي كافي گذاشته است و پس از 7 روز سفر در فضا به دليل سم موجود در مواد غذايي اش كه به عمد و براي جلوگيري از زجر كشيدن سگ غذايش به آن آلوده شده بود ، مرده است.
مقامات شوروي در آن زمان از موفقيت آميز بودن پرتاب اسپوتنيك 2 به خود باليده و تبليغات وسيعي به راه انداختند.

 

در روز 14 آوريل سال 1958 ميلادي ، تابوت فضايي لايكا پس از 163 روز از زمان پرتاب با جو زمين برخورد كرد و ذوب شد. جسد لايكا 2570 بار كره زمين را دور زده و در جريان اين مدت حدود 100 ميليون كيلومتر را در فضا پيموده بود. چند دهه طول كشيد تا واقعيت ماجراي لايكا در سال 2002 ميلادي فاش شود.


كابين حامل لايكا به قمر اسپوتنيك 2 با جوشكاري متصل شده بود. سيم هاي زيادي به لباس فضايي لايكا متصل شده بودند و دانشمندان را از ضربان قلب ، تنفس ، فشارخون و ساير علائم حياتي آگاه مي كردند. در عين حال ، يك دوربين و يك فرستنده راديويي در اين كابين نصب شده بودند.


از همان آغاز پرتاب ، صداي كر كننده موشك ، لايكا را بر كف كابين ميخكوب كرد ، پس از 5 تا 7 ساعت از هنگام پرتاب و قرار گرفتن قمر اسپوتنيك 2 در مدار كره زمين لايكا از شدت حرارت كابين و ترس شديد مي ميرد. به اين ترتيب ، در يكشنبه شب 3 نوامبر سال 1957 ميلادي اتحاد شوروي قمر فضايي اسپوتنيك 2 را با نخستين موجود فضانورد جهان به فضا پرتاب كرد و در مدار زمين قرار داد. لايكا ، سگ ماده كوچك نخستين موجود فضانورد جهان بود كه فرجام غم انگيزي در انتظارش بود. چندين دهه طول مي كشد تا سرانجام جهان از واقعيت سفر فضايي نخستين موجود زنده به كهكشان آگاه مي شود.

 

شعرها، مجسمه ها و مطالب زیادی برای لایکا نوشته شده. اما هیچ کدوم حس من رو بهتر نکرد... وقتی تصور کردم که چقدر ترسیده، چقدر بی پناه بوده و انسان چقدر بی رحم بوده و با اینکه میدونسته راهی برای بازگشت این حیوان وجود نداره اونو راهی فضا کرده.

منبع: جام نیوز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.