به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، یاشاسین تیراختور، یاشاسین خطیبی؛ در نیم فصل اول لیگ برتر شعاری که بیش از همه در ورزشگاه یادگار امام(ره) تبریز به گوش رسید، همین بود. گرچه تا همین چند ماه پیش خیلیها میگفتند تجربه این مربی سیوشش ساله برای نشستن روی نیمکت تراکتورسازی کافی نیست، اما با شروع لیگ چهاردهم، هر هفته بر تعداد هواداران تراکتورسازی افزوده شد تا مشخص شود همیشه تجربه، تنها فاکتور برنده یک مربی نیست.
تراکتوریها در همان اولین گام، قهرمان فصل گذشته لیگ، فولاد را 2 بر یک شکست دادند و در ادامه چند نتیجه فوق العاده دیگر گرفتند؛ پیروزی 4 بر 2 مقابل صبا، پیروزی 3 بر یک مقابل پرسپولیس در تهران، پیروزی 4 بر یک مقابل راهآهن و پیروزی 3 بر یک در شهرآورد تبریز. اگر گل دقیقه 94 امیرحسین صادقی نبود، شاگردان رسول خطیبی استقلال را هم در هفته چهاردهم شکست داده بودند، اما با وجود آن تساوی و البته شکست مقابل نفت تهران در هفته پایانی دور رفت، بازهم قهرمان نیمفصل شدند.
این برای دومین سال متوالی است که تراکتورسازی یک نیمفصل لیگ برتر را با صدرنشینی به پایان میرساند و همین طور برای نخستین بار که یک مربی سیوشش ساله در دومین تجربه حضورش در لیگ برتر به چنین موفقیتی دست پیدا میکرد. خطیبی جوان در فصل ۹۱ـ۱۳۹۰ تیم فوتبال ماشینسازی تبریز را تا آستانه صعود به لیگ برتر پیش برد، اما در آخرین هفته از رقابتهای لیگ دسته اول ناکام ماند تا تیمش به مقام سوم قناعت کند.
با این حال خطیبی در فصل ۹۲ـ۱۳۹۱ لیگ
دسته اول، تیم فوتبال گسترش فولاد تبریز را با بازیکنان جوان و بومی در
فاصله سه هفته تا پایان لیگ به مقام قهرمانی رساند و راهی لیگ برتر کرد. پس
از موفقیت خطیبی در گسترش فولاد، کانون مربیان ایران، او را به عنوان
«مربی سال فوتبال ایران» در فصل ۹۲ـ۱۳۹۱ انتخاب کرد.
حالا خطیبی در چهارمین سال عمر مربیگریاش، خود را در معرض یک چالش بزرگ قرار داده است؛ چالشی به بزرگی نیمکت تراکتورسازی. او یک نیم فصل را با موفقیت سپری کرد، اما برای یک پایان خوب، هنوز یک نیمه دشوار دیگر پیش رو دارد.
قبل از شروع فصل انتظار میرفت روزهای سختی در انتظار شما باشد، اما قهرمانی در نیم فصل معنایش چیز دیگری بود. با چه اهدافی به تراکتورسازی آمدید و آیا از همان ابتدا ابزارهای لازم برای موفقیت در اختیارتان قرار داشت یا خیر؟
من در شرایطی مسئولیت هدایت تیم فوتبال تراکتورسازی را برعهده گرفتم که با وجود قهرمانی این تیم در رقابتهای فصل گذشته جام حذفی، بجز دو بازیکن، قرارداد دیگر بازیکنان با تیم به پایان رسیده بود. این، کار را برایم واقعا دشوار کرد؛ چراکه طبق قوانین سازمان لیگ، مجبور بودیم تیم را با بودجه کمتری ببندیم و این در حالی بود که بیشتر بازیکنان فصل گذشته رقمهای بیشتری را برای تمدید قرارداد درخواست کرده بودند. به همین دلیل هدفگذاری اصلی ما ضمن حفظ چند بازیکنان از ترکیب فصل گذشته، این بود که از نفرات جوان و با انگیزه در ترکیب تیم استفاده کنیم. البته اعتراف میکنم پیش از شروع فصل، هواداران نگران شرایط تیم بودند که با قهرمانی ما در جام ولایت این باور در آنها هم به وجود آمد که با همین تیم هم میتوان موفق عمل کرد. به همین دلیل هم از همان بازی با فولاد در هفته نخست از تیم حمایت کردند. خدارا شکر بچهها هم زحمت کشیدند. معتقدم صدرنشینی تراکتورسازی حاصل همین حمایت هواداران و البته زحمات بیوقفه بازیکنان است.
فقط هواداران نگران آینده تراکتورسازی بودند یا این نگرانی نزد شما هم وجود داشت؟
حقیقتش من چون به کارم ایمان دارم و خیالم هم از بابت کیفیت بازیکنانی که جذب کرده بودم راحت بود نگرانی چندانی نداشتم. دلیل نگرانی هواداران هم صرفا به خاطر این بود که در فصل نقل و انتقالات آنها بیشتر به دنبال جذب بازیکنان اسمی بودند. این درحالی است که حرف اول را در کیفیت کار یک تیم، کار گروهی میزند نه بازیکنان اسمی. ما در فصل نقل و انتقالات چند بازیکن جوان و با انگیزه را جذب کردیم که به نظر خود بنده همه آنها از نظر فوتبالی بازیکنان توانمندی بودند.
نقش هواداران پرشور تبریزی در قهرمانی تراکتورسازی در نیم فصل چقدر بود؟
حمایت هواداران برگ برنده من بود. من واقعا دست همه هواداران را میبوسم، چون از همان اولین روزی که آمدم از من حمایت کردند. ممکن بود جای من هر مربیگری دیگری روی نیمکت تراکتورسازی مینشست، کار برایش دشوار میشد، اما وقتی قرار شد من هدایت این تیم را برعهده بگیرم، هواداران به حمایت از من که یک آذری زبان بودم پرداختند تا بگویند فوتبال آذربایجان هم مربیانی دارد که بتوانند این تیم را در اوج نگه دارند. خداراشکر همین که تیم جوان تراکتورسازی با کمترین هزینه و با استفاده از بیشترین بازیکنان بومی در صدر جدول قرار دارد برای من ارزشمند است. با این حال شرایط در نیم فصل دوم قطعا متفاوت خواهد بود و تیم برای حفظ صدرنشین باید بیشتر حمایت شود. ما تا به اینجا به هدف اصلی مان که رسیدن به صدر جدول بوده است، رسیدهایم، اما با توجه به در پیش بودن رقابتهای جام باشگاههای آسیا باید بیشتر کار کنیم و با یک انرژی جدید، تفکری متفاوت و البته سازماندهی مناسب شرایطی را رقم بزنیم که هم در لیگ به صدرنشینی خود تداوم ببخشیم و هم در آسیا نمایندهای شایسته برای کشورمان باشیم.
چرا همیشه کار در تراکتورسازی برای مربیان غیرآذری دشوار است؟
خب در تبریز مردم تعصب زیادی به تیم فوتبال این شهر دارند و دوست دارند تیمشان همیشه در جمع مدعیان باشد. همین موضوع باعث میشود با اولین نتیجه بد حواشی زیادی برای تیم بهوجود بیاید. از طرفی اولویت مردم تبریز همیشه این بوده که موفقیتها را با مربیان خودی جشن بگیرند. به همین دلیل هم آنها از ابتدای فصل از من حمایت کردند.
این حمایت هوادار، قطعا انتظارها را هم بالا میبرد... با این موضوع مشکلی ندارید؟
به هر حال نواقص همیشه بوده و من هم نمیتوانم ادعا کنم هیچ ایرادی در کارم ندارم. اما اگر هیات مدیره و مدیرعامل پرتلاش باشگاه تراکتورسازی، نیازهای کادر فنی را مرتفع کنند، قطعا بدانید که به اهدافمان خواهیم رسید.
تراکتورسازی درحالی قهرمان نیم فصل شد که برخلاف فصل گذشته دیگر خبری از علی کریمی، کریم انصاریفرد، محمد نصرتی، میلاد فخرالدینی، مهدی کریمیان، سعید دقیقی و محسن فروزان نبود. دلیل اصلی جدایی این ستارهها از تراکتورسازی چه بود؟ آیا شما نخواستید این نفرات در تبریز بمانند، شرایط مالی باشگاه بود که نتوانید از وجود آنها در ترکیب تیمتان استفاده کنید؟
با کاهش بودجه باشگاه به 18 میلیارد تومان کار ما هم برای بستن تیم دشوار شد. بیشتر بازیکنانی که در بالا نام بردید در فهرست اولیه من هم حضور داشتند ولی به خاطر شرایط مالی نتوانستیم آنها را در تبریز نگه داریم. اما خداراشکر بازیکنان جایگزین بخوبی خلأ این ستارهها را پر و کاری کردند که تراکتورسازی برای اولین بار، نیم فصل اول لیگ برتر را با صدرنشینی به پایان برساند.
با آنکه بازیکنان جوان تراکتورسازی شروع خوبی در لیگ داشتند، اما این روند خوب تا پایان نیم فصل ادامه نداشت...
بله! همیشه یک شروع خوب نمیتواند پایان خوبی هم داشته باشد. احساس میکنم این جوانها باید بیشتر باور داشته باشند به چه تیمی آمده و پیراهن کدام بازیکنان بزرگ را بر تن کردهاند. خیلیها دوست دارند پیراهن تراکتورسازی را لمس کنند. ولی اینها الان پیراهن تراکتور سازی را بر تن دارند. پس باید با جدیت و انگیزه بیشتری کار کنند. آنها باید بدانند حفظ صدرنشینی از رسیدن به صدر جدول دشوارتر است. از طرفی مواجهه با هواداران میلیونی تراکتورسازی هم احساس مسئولیت بیشتری میطلبد. جوانها باید بدانند این هواداران با هر برد تراکتورسازی خوشحال میشوند و با هر باخت اشک میریزند.
تراکتورسازی لیگ را فوقالعاده شروع کرد؛ هشت بازی، شش برد، یک تساوی و فقط یک باخت. شاید کسب 19 امتیاز تا قبل از هفته نهم برای خود شما هم فراتر از انتظار بود. شما اصلیترین دلیل این شروع خوب را در چه میبینید؟
جذب نفرات خوب و پشت سر گذاشتن یک دوره بدنسازی مناسب برای اینکه یک شروع خوب داشته باشیم عوامل تاثیرگذاری بود. در این میان تدابیر فنی هم اثرگذار بود، اما پررنگترین نقش را هواداران با حمایتهایشان ایفا کردند. همین حمایت بیدریغ هواداران از تیم به تک تک بازیکنان ما انگیزه داد بهترین نمایش خود را در زمین داشته باشند.
اما همین تراکتورسازی که مشکل بدنی ندارد و از حمایت هواداران هم برخوردار است از هفته نهم به بعد افت میکند. کسب دو برد در هفت بازی و کنار رفتن از جام حذفی نتایجی نبود که هواداران را با وجود قهرمانی در نیم فصل راضی نگه دارد. اصلی ترین دلیل این افت را در چه میبینید؟
ما بازیهایمان را همراه مربیان تیم آنالیز کردهایم. فقط یک بازی بود که من از عملکرد بازیکنانم رضایت نداشتم و آن هم بازی با نفت تهران بود. ما در شرایطی در جام حذفی به پدیده باختیم که 11 موقعیت گل داشتیم و سه بار هم توپ به تیر دروازه خورد. یا مثلا باخت خانگی ما مقابل پیکان درحالی رقم خورد که 9 موقعیت مسلم گلزنی روی دروازه حریف ایجاد کردیم. به هر حال پیش میآید خوب بازی میکنید، ولی میبازید. مقابل نفت کیفیت لازم را نداشتیم. موقعیتهای زیادی روی دروازه حریف ایجاد نکردیم و برای فرار از شکست هم تلاشی را انجام ندادیم.
یعنی معتقدید از دست رفتن 12 امتیاز در هفت هفته پایانی نیم فصل لیگ برتر، بیشتر به خاطر بدشانسی بوده است؟!
نمیخواهم با تائید این صحبت نتایج تیمم را توجیه کنم. به هر حال بدشانسی و البته اشتباهات فردی هم بی تاثیر نبوده است. از طرفی آسیب دیدگی برخی نفرات تیم یا محرومیتهایی که از اواسط فصل با سه اخطاره شدن برخی بازیکنان تاثیرگذار تیم گریبانگیر ما شد هم در جای خودش موثر بوده، اما در مجموع فکر میکنم اصلیترین عامل در رقم خوردن این نتایج، شناخت تیمهای حریف نسبت به تیم ماست. این شناخت در کنار انگیزه بازی با تیم صدرنشین کمی کار را برای ما دشوارتر کرده است. به همین دلیل فکر میکنم باید در نیم فصل دوم تغییراتی در تاکتیک تیمیمان بدهیم.
لوسیانو ادینیو، محسن دلیر، سامان نریمان جهان یا محمد ایران پوریان. رسول خطیبی به عنوان سرمربی کدامیک از این نفرات را تاثیرگذارترین بازیکن تراکتورسازی در نیم فصل اول میداند؟
در نیمفصل اول بیشتر نفرات تیم زحمت کشیدند و من از تمام آنها راضی هستم. آنها در جریان تمرینات تلاش زیادی کردند و همین موضوع باعث شده بود در جریان مسابقه هم به بهترین شکل خواستههای کادر فنی را در زمین پیاده کنند. شاید خیلیها بگویند ادینیوی برزیلی که در صدر جدول آقای گلها قرار دارد از همه بهتر بوده، اما من از هیچ بازیکنی اسم نمیبرم و میگویم این تیم با زحمت همه بازیکنانش نیمفصل اول را با صدرنشینی به پایان رسانده است. از نظر من در این نیمفصل شاخصترین بازیکنان تراکتورسازی همان نفراتی بودند که با حفظ همدلی در تیم روی نیمکت ذخیرهها نشستند و با حضور در زمین تلاش کردند در روند بازی تاثیرگذار باشند.
به نظر میرسد تراکتورسازی در مرحله هجومی موفقتر از فاز دفاعی بوده است. اگر در نوک پیکان خط حمله ادینیو و دلیر 16 گل به ثمر رساندند، در خط دفاعی هم تیم شما 16 گل خورده که آمار خوبی نیست.
ما به لحاظ خط حمله هجومیترین تیم نیمفصل اول هستیم، اما نمیتوان گفت در خط دفاعی بدترین بودهایم. به نظر من تیمی که هجومی بازی میکند، قطعا در فاز دفاعی آسیبپذیرتر است. با این حال ایرادهایی هم داشتیم که باید برطرف شود. ما در این 50 روز تمام برنامهریزیمان این است در مرحله دفاعی نقاط ضعفمان را برطرف کنیم.
این برتری تراکتورسازی در مرحله هجومی چقدر ریشه در تفکرات رسول خطیبی دارد؟
من به عنوان کسی که سالها به عنوان یک مهاجم بازی کرده است، طرفدار فوتبال هجومی هستم و معتقدم حتی در صورت باختن هم باید فوتبالی روبه جلو و تماشاگر پسند ارائه کرد. من اگر بخواهم اولویتم را تقویت خط دفاعی قرار دهم، قبل از هر چیز تماشاگر را از تیمم دور کردهام؛ زیرا با یک فوتبال دفاعی نمیتوان زیبا بازی کرد.
اما اشاره کردید که شاید لازم باشد در نیمفصل دوم تغییراتی در تفکراتتان بدهید. این تغییرات به تدافعیتر شدن تیم میانجامد؟
نه! من به هیچ عنوان دنبال این نیستم که تیمم را دفاعیتر به زمین بفرستم. ما فقط دنبال آن هستیم که تیممان را در مرحله دفاعی ترمیم کنیم. هواداران مطمئن باشند در نیمفصل دوم هم مثل نیمفصل اول باز هم تراکتورسازی را همانطور هجومی خواهند دید.
با توجه به مجموعه فرازونشیبهای تراکتورسازی در نیمفصل اول، نیازهای شما برای در اختیار داشتن یک تیم قدرتمند در نیمفصل دوم چیست؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردم در نیمفصل دوم باید با انرژی و انگیزه بیشتری کار کنیم. بخشی از این انرژی و انگیزه دست خودمان است و بخشی دیگر هم به حمایتهای مسئولان استانی و مدیران باشگاه تراکتورسازی برمیگردد. شاید بهترین خبر برای ما این باشد که مشکل بازیکنان سرباز حل شود و آنها بتوانند در نیمفصل دوم ما را همراهی کنند. اگر بتوانیم از وجود این نفرات در ترکیب خود استفاده کنیم دیگر احتیاجی به جذب نفرات جدیدتر نخواهیم داشت.
اما خیلیها معتقدند حضور بازیکنانی که مشکل کارت معافیت دارند، در ترکیب تراکتورسازی، به نوعی اجحاف در حق دیگر تیمهای لیگ برتری است.
من این را قبول ندارم. این بازیکنان سرمایههای مملکت هستند و در بین این تعداد شاید 20 بازیکن خوب وجود دارد، که عدم حضور آنها در مسابقات لیگ برتر به کیفیت لیگ و حتی تیم ملی آسیب میرساند، محروم کردن بازیکنان سرباز مطمئنا تبعات بسیار بدی برای آنها خواهد داشت و شاید به پایان عمر فوتبالی آنها منجر شود. من از این ناراحتم که اول اجازه جذب این بازیکنان از طرف نظام وظیفه صادر شد و ما به صورت کتبی درخواست دادیم و این بازیکنان را جذب کردیم. ولی الان اجازه نمیدهند در مسابقات از آنها استفاده کنیم، معتقدم بعضی فشارها باعث این تصمیم شده ولی همینجا میگویم تراکتورسازی امروز بدون حضور این بازیکنان در صدر جدول ردهبندی حضور دارد و این ظرفیت را دارد بدون آنها نیز در صدر جدول مسابقات حاضر باشد.
در فاصله تعطیلات زمستانی لیگ، اردویی هم دارید؟
بله! ما برای برپایی یک اردوی 12 روزه در دبی برنامهریزی کردهایم و بقیه روزها را هم در تبریز و در کنار هوادارانمان تمرین میکنیم. مطمئنا با جذب نفرات جدید تیم کاملتری میشویم و میتوانیم نتایج بهتری در نیمفصل دوم به دست بیاوریم.
با توجه به رقابت فشرده تیمها در بالای جدول، پیشبینی شما از نیمفصل دوم چیست؟
فاصله ما با پرسپولیس که در پایان نیمفصل اول در مکان ششم قرار داشت، فقط شش امتیاز است. ضمن این که تیمهای قدرتمندی مثل نفت، سپاهان، استقلال و حتی صبا هم در کورس هستند. با این رقابت فشرده کار واقعا برای قهرمانی دشوار است و هر تیمی که کمترین اشتباه را داشته باشد در نهایت قهرمان خواهد شد.
با این رقابت فشرده افسوس امتیازهایی را که در این چند هفته آخر از دست دادید نمیخورید؟
نه! من فکر میکنم شرایط همین الان هم راضیکننده است. در لیگ تیمهایی هستند که هفت یا هشت میلیارد تومان بیشتر از ما سرمایهگذاری کردهاند. پس نشان میدهد ما خوب نتیجه گرفتهایم.
تیمی هم هست که هشت میلیارد تومان بیشتر از تراکتورسازی هزینه کرده باشد؟
مطمئنا هست. سقف قرارداد برای تیمهای آسیایی امسال 18 میلیارد تومان بود، اما ما تراکتورسازی را با 11 میلیارد تومان بستیم.
چرا وقتی میشد تیم قدرتمندتری بست، شما از تمام این ظرفیت استفاده نکردید؟
من فکر میکنم همه چیز پول نیست. ما وقتی در یک نیمفصل توانستیم صدرنشین شویم، یعنی این توانمندی را داریم که در پایان فصل هم قهرمان شویم.
مدتها تهران پایتخت فوتبال ایران بود و جام قهرمانی فقط به تیمهای تهرانی میرسید. پس از آن هم شاهد قهرمانیهای سپاهان و فولاد بودیم. انتظار هواداران فوتبال تبریز برای قهرمان شدن تیمی از شهرشان در رقابتهای لیگ چه زمان به سر میآید؟
مطمئن باشید همین الان هم خطه آذربایجان در فوتبال ایران تاثیرگذار است. با این حال من برای قهرمان کردن تراکتورسازی در لیگ برتر با یک برنامه سه ساله آمدهام و این نوید را به هواداران میدهم که بعد از این مدت افتخارات ارزشمندی را برای آنها به ارمغان بیاورم. برنامه من سه ساله بود. امیدواریم یک مقدار هواداران هم صبور باشند تا با تلاش مضاعف به آنچه ترسیم کردهایم، دست پیدا کنیم.
اشاره کردید به اثرگذاری فوتبال آذربایجان، روزگاری نهچندان دور بازیکنان بیشتری از این خطه در تیم ملی حضور داشتند. از خود شما و برادران گرفته تا علی دایی، کریم باقری، سیروس دینمحمدی و...
مطمئن باشید در دو سه سال آینده باز هم شاهد درخشش استعدادهای آذری زبان در تیم ملی فوتبال خواهیم بود.