زنان سرپرست خانوار بخشی از جامعه امروز کشورها را تشکیل می دهند که باید توجه بیشتری به آنها صورت گیرد تا بتوانند در کنار مدیریت اقتصادی، مدیریت عاطفی خانواده های زیر پوشش خود را نیز به خوبی به انجام برسانند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ،خانواده به دلیل اهمیت بسیار زیادی که در رشد وتوسعه اجتماعی،فرهنگی و حتی اقتصادی جوامع دارد، مهمترین رکن جامعه در دنیای امروز به شمار می رود که مدیریت مناسب این جامعه کوچک می تواند زمینه ای برای مدیریت بهتر جامعه و دوری مردم از آسیب های اجتماعی فراهم کند.

توسعه جوامع مختلف و بروز مشکلات اقتصادی و اجتماعی در سالهای گذشته، تشکیل و تداوم روابط خانوادگی را در دنیای امروز به مخاطره انداخته و بسیاری از معضلات را نیز موجب شده است که با تحقق این امر، در برخی موارد به رغم جایگاه ذاتی، وجود خانواده به تهدیدی برای جان، مال و آینده افراد تبدیل می شود.

بروز مشکلات اجتماعی نظیر اعتیاد، معضلات اخلاقی و مشکلات اقتصادی نظیر درآمدهای نامناسب و ناکافی، بیکاری های غیرمترقبه پس از تشکیل خانواده و یا جرایمی نظیر سرقت، کلاهبرداری و قتل که منجر به محبوس شدن برخی از افراد خانواده می شوند، بنیان خانواده امروز را به شدت تحت تاثیر قرار داده و آن را متزلزل کرده است.

این آسیب های اجتماعی و اقتصادی نتایج بسیار ناگوار و ناپسندی برای افراد خانواده دارد و دربیشتر موارد،تحمل این ناگواری ها نیز برعهده بانوان گذاشته می شود که یکی ازعمده ترین آنها، تبدیل شدن آنی و یا تدریجی بانوان به سرپرستان خانوارهای کوچک، متوسط یا بزرگ است.

بانوانی که تا چند مدت گذشته حتی تصور نان درآوردن هم نمی کردند، در بسیاری از موارد با شوک های وارد شده به خانواده تبدیل به نان آور می شوند و باید در فکر معاش و رفاه دیگر افراد خانه باشند و بر این امر نیز ناگزیر هستند.

به نظر کارشناسان، ستونهای مهم کمک به بانوان سرپرست خانوار در دنیای امروز، علاوه بر خانواده های آنها، دولت و نهادهای حمایتی جامعه هستند که باید نقشی محوری داشته باشند تا زنان سرپرست خانوار، از یک تهدید اجتماعی فاصله گرفته و در بسیاری از موارد به سمت شکوفایی رهنمون شوند.

*** 40 درصد زنان سرپرست خانوار در کشور، تحت پوشش کمیته امداد هستند

مشاور امور بانوان و خانواده کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: دو میلیون و 563 هزار زن سرپرست خانوار در کشور شناسایی شده که 40 درصد این زنان تحت پوشش کمیته امداد هستند.

"آذراسماعیلی" افزود: هم اکنون یک میلیون و 50 هزار زن تحت پوشش کمیته امداد هستند و 70 درصد جامعه تحت پوشش کمیته امداد کشور را زنان و دختران تشکیل می دهند.

وی با اشاره به اینکه، فقر زنان سرپرست خانوار درمقایسه با مردان ازشدت بیشتری برخوردار است،اضافه کرد: 22 سازمان به صورت مستقیم و غیر مستقیم با موضوع عملکردی زنان سرپرست خانوار در کنار کمیته امداد قرار می گیرند که اگر این سازمان ها با یکدیگر همراهی و همکاری کنند از بسیاری از موازی کاری ها جلوگیری می شود.

اسماعیلی گفت: موضوع زنان سرپرست خانوار یک موضوع فرابخشی است و برای حل مشکلات زنان سرپرست خانوار نیازمند ستاد فرماندهی واحدی هستیم.

مشاور اموربانوان وخانواده کمیته امداد امام خمینی (ره) با اشاره به مشکلات زنان سرپرست خانوار، افزود: 40 درصد این افراد در کشور بی سواد یا کم سواد هستند.

وی اظهار کرد: 16 هزار زن سرپرست خانوار زیر 20 سال تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند که سن آنها بین 14 تا 20 سال است.

وی اضافه کرد: بهترین راه برای کمک به این زنان سرپرست خانوار کمک به ازدواج مجدد آنهاست که کمیته امداد با شهامت تمام این موضوع را پیگیری می کند.

وی ادامه داد: خانواده ها از دختران بیوه خود حمایت نمی کنند و این دختران اگر مورد حمایت فوری نهاد های حمایتی قرار نگیرند، ممکن است گرفتار انواع انحرافات اخلاقی شوند.

اسماعیلی با اشاره به اینکه طلاق، از جمله دلایل تبدیل شدن زنان به زنان سرپرست خانوار است، افزود: میانگین سنی طلاق در کشور بین 20 تا 24 سال است و باید آموزش های پیش، حین و بعد از ازدواج مورد توجه جدی قرار گیرد.

مشاور امور بانوان و خانواده کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: برای مدیریت مشکلات زنان سرپرست خانوار مدل ایرانی اسلامی نیاز داریم ، چرا که مدل های غربی به درد رفع این مشکل نمی خورد.

وی با ارائه آماری از وضعیت زنان سرپرست خانوار کشور، ادامه داد: 68.8 درصد زنان سرپرست خانوار تحت پوشش نهادهای حمایتی کشور با هیچ حرفه ای که امکان دستیابی به شغل یا حداقل درآمد را برای آنها فراهم کند، آشنا نیستند.

اسماعیلی افزود: 357 هزار دختر بازمانده از ازدواج در کشور وجود دارد که تحت پوشش کمیته امداد هستند و عمده دلیل عدم ازدواج آنها فقر است.

مشاور امور بانوان و خانواده کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: زنانه شدن فقر، منزوی شدن زنان و طرد اجتماعی، نبود شاخص های رفاه اجتماعی مناسب، زنانه شدن سالمندی و محدودیت خدمات بیمه ای مهمترین عوامل موثر در بروز مشکلات زنان سرپرست خانوار است.

*** فوت یا بیماری همسر و طلاق سه عامل اصلی تبدیل شدن بانوان به سرپرست خانوار است

"جلال حسین زاده"مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) آذربایجان غربی نیز در این خصوص گفت: 39 هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش این نهاد حمایتی هستند که همسر آنها یا فوت کرده یا دچار بیماری شده و یا طلاق و متارکه کرده اند.

وی اضافه کرد: وجود فرزندان یتیم خردسال، گرفتاری های مالی، مشکلات روحی و روانی و مشکلات جسمانی گریبانگیر این خانواده هاست.

وی با اشاره به کمک های کمیته امداد امام خمینی (ره) استان به زنان سرپرست خانوار، ادامه داد: کمک های این نهاد حمایتی تنها در 700 هزار ریال مستمری خلاصه نمی شود بلکه کمک های خرید مسکن، نوسازی و بهسازی مسکن های مددجویی، اعطای وام های کارگشایی، اعطای کمک هزینه تحصیلی، جهیزیه، درمان از جمله اقدامات حمایتی از خانوارهای تحت پوشش است.

حسین زاده افزود: در حال حاضر هفت هزار و 500 زن سرپرست خانوار زیر 50 سال استان از خدمات بیمه تامین اجتماعی بهره مند هستند که سال گذشته 80 میلیارد ریال برای بیمه مددجویان واریز شده است.

وی اظهار کرد: یکی از اهداف عمده کمیته امداد استان توانمندسازی خانواده های تحت پوشش است و این نهاد به دنبال افزایش امید به آینده این خانواده ها بوده و تمام توان خود را در این خصوص به کار می گیرد.

مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان غربی گفت: سال گذشته بیش از 500 میلیارد ریال وام خود اشتغالی برای افراد تحت پوشش پرداخت شد که 65 درصد این تسهیلات برای زنان سرپرست خانوار در نظر گرفته شده بود.

حسین زاده اظهار کرد: امسال 107 زن سرپرست خانوار در آذربایجان غربی ازدواج مجدد داشته اند و کمیته امداد نیز در راستای کمک به این امر، تا سقف 20 میلیون ریال هدیه ازدواج به این افراد اعطا کرده است.

*** شناخت و حل مسائل زنان سرپرست خانوار، امری ضروری است

"سیامک مختاری"مشاور فرهنگی استاندار آذربایجان غربی و کارشناس مسائل اجتماعی نیز در این خصوص گفت: زنان سرپرست خانوار به آسیب ها و مشکلات زیادی گرفتار هستند که مشکلات اقتصادی، آسیب های اجتماعی، عارضه های روحی و جسمی، تربیت فرزندان و ازدواج مجدد از عمده این مشکلات است.

وی افزود: برای زنان سرپرست خانوار دارای فرزند باید کارآفرینی در داخل خانه ایجاد شود تا فرزندانی که از نعمت داشتن پدر محروم هستند، از نعمت مادی و عاطفه مادری نیز محروم نباشند.

وی اظهار کرد: برای زنان بیوه امنیت اجتماعی درحد مطلوب نیست و باید احساس عزت نفس در این زنان افزایش و به آنها در جامعه به جای ترحم احترام گذاشته شود.

وی اضافه کرد: باید نگاه درست به مسئله ازدواج زنان سرپرست خانوار در جامعه تقویت شود تا این افراد به راحتی بتوانند ازدواج کنند که در این صورت بسیاری از مشکلات آنان می تواند حل شود.
/ انتهای پیام
منبع: ایرنا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.