معاون رئیس جمهور درپاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی ایران اکنون برنامه ای برای مذاکره دوجانبه با عربستان برای کاهش نرخ نفت و تولید آن دارد یا خیر، اظهار داشت: ما از برادران مسلمان خود از مسؤولان دولت محترم عربستان انتظار داریم که در یک مذاکره برد – برد، برای دو ملت تصمیمات مناسب بگیریم و این خواست ما است و از آن استقبال می کنیم.
سخنگوی دولت افزود: اوپک برای حفظ قدرت تولید و قیمت نفت تشکیل شده و طبیعی است این انتظار وجود داشته باشد که اعضای این سازمان متناسب با تقاضا، عرضه خود را تنظیم کنند.
نوبخت اظهار داشت: انتظار ما این بود که در جلسه اوپک این واقعیت را که عرضه نفت بیش از تقاضا است بپذیرند و نسبت به کاهش عرضه اقدام کنند، و برخی از کشورهای عضو اوپک در کاهش عرضه و تناسب آن برای تثبیت قیمت نفت تصمیم عادلانه و عاقلانهای اتخاذ کنند تا هم از منابع ملی شان صیانت کنند و هم ملتهایشان از منافع آن استفاده کنند که متاسفانه اینطور نشد.
* خرسندی عربستان از کاهش قیمت نفت
نوبخت تأکید کرد: اصرار برخی از کشورها مانند عربستان بر عدم کاهش عرضه نفت، حاکی از این است که آنان از به وجود آمدن چنین تغییری در قیمت نفت خرسند هستند.
نوبخت در پاسخ به این سؤال که چرا ایران و کشورهای اسلامی برای کاهش عرضه نفت و مقابله با سیاست عربستان لابی نکردند، اظهار داشت: البته ایران این کار را انجام داد چون معتقد است منابع نفتی که متعلق به ملت ایران است باید قیمت آن حفظ شود؛ و همچنین اعتقاد دارد که سایر ملتها و به ویژه ملتهای مسلمان و عضو اوپک آنان نیز دارایی هایشان که نفت است به هدر نرود.
وی تأکید کرد: اما با کمال تاسف عربستان مقاومت کرد و برخی از کشورهای جهان نیز به دلایلی این سیاست را دنبال نمودند.
سخنگوی دولت ادامه داد: البته عربستان اول اعلام کرد اگر روسیه آماده کاهش باشد ریاض نیز آماده کاهش عرضه است، روسیه اعلام کرد آماده کاهش عرضه نفت می باشد اما عربستان بر حفظ سقف عرضه که باعث کاهش قیمت شد، همچنان اصرار دارد.
نوبخت خاطرنشان کرد، عربستان حتی گفت که اگر قیمت نفت به پایین تر از این سقف برسد باز هم با کاهش عرضه نفت موافقت نخواهد کرد؛ که این امر بیانگر اصرار عربستان بر حفظ این قیمت و یا حداقل جلوگیری از افزایش آن است، لذا ملت های مسلمان که برادر یکدیگر و عمدتا کشورهای عضو اوپک و نفت خیز هستند، بیشتر باید با یکدیگر تشریک مساعی داشته باشند؛ تا بتوانیم با تثبیت و افزایش قیمت در واقع از دارایی های ملت هایمان صیانت نماییم.
* کاهش قیمت نفت دلایل سیاسی دارد
نوبخت درباره بحث توطئه آمریکا و عربستان برای کاهش قیمت نفت و اظهارات " ویلیام برنز " معاون وزیر خارجه این کشور و مذاکره کننده ارشد آمریکایی درمذاکرات گروه 1+5 درخصوص کاهش قیمت نفت با هدف اعمال فشار بر ایران و امتیاز گیری گفت: تصمیم برای جلوگیری از عدم افزایش قیمت نفت و یا تلاش برای کاهش آن یک امر اقتصادی نیست؛ بلکه انگیزه ها و اغراض سیاسی هم درآن وجود دارد.
وی افزود: شاید در 35 سال گذشته فرصتی بود تا خیلی ها ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران را بیازمایند که آیا می شود با لشکر کشی یعنی با اهرم نظامی این کشور را تسلیم کرد.
نوبخت خاطرنشان کرد: آیا تحریم های گسترده، بمباران ها، موشک پرانیها در داخل شهرها که باعث شهید شدن مردم بیگناه میشد، توانست ایران را وادار به تسلیم کند؟!
نوبخت کاهش قیمت نفت را سیاستی نسنجیده دانست و گفت: به مراتب کاهش قیمت نفت به قیمت دو دلار کم اثرتر از آن تحریم ها است.
* مذاکره ایران و عربستان امکان پذیر است
وی با اشاره به امکان برگزاری مذاکرات فیمابین میان مسؤولان ذیربط دو کشور در آینده برای تصمیم گیری مشترک، تأکید کرد: اگر این تصمیم مشترک اتخاذ نشود، ما نسبت به جهت و خط و سرعتی که انتخاب کردیم، عدول نخواهیم کرد و حتی خود را برای شرایط بدبینانه تر هم آماده تر کردیم، ضمن اینکه ما خوشبین هستیم که برادران ما در کشور مسلمان عربستان با مسؤولان مسلمان کشور ایران برای نفع دو ملت تصمیمات سنجیده ای بگیرند.