عضو شورای عالی صلح افغانستان گفت: برخی کشورهای منطقه، آمریکا و ناتو در روند صلح افغانستان اخلال می‌کردند زیرا این کشورها دیدگاه یکسان و صادقانه در برابر صلح دولت کابل با شبه‎نظامیان طالبان نداشتند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران "اسماعیل قاسم‎یار" عضو شورای عالی صلح افغانستان  در کابل با تأکید بر اینکه این شورا برای افغان‎ها دست‎آوردهای قابل توجهی نداشته، گفت: در پس تمام مشکلات روند صلح افغانستان که مانع پیروز شدن این روند تاکنون شده دست‎ها و عوامل داخلی و خارجی وجود داشت.
 
قاسم‎یار در ادامه گفت: روند و به میان آمدن صلح یک موضوع پیچیده است و نباید مشکلات شورای عالی صلح نیز نادیده گرفته شود.
 
وی تأکید کرد: عوامل داخلی بیشتر به ضعف‎های درونی دولت بر می‎گردد، اما عوامل بیرونی بیشتر متوجه کشورهای منطقه، آمریکا و کشورهای عضو پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) می‎شود، زیرا این کشورهای دیدگاه یکسان و صادقانه در برابر صلح دولت کابل با شبه‎نظامیان طالبان نداشته است.
 
وی تأکید کرد: کشورهای جهان تاکنون برنامه و طرحی مشخصی برای صلح و پیروزی روند صلح افغانستان نداشته و دولت پیشین نیز با توجه به مشکلات زیادی که داشت نتوانست این روند را پیروز کند.
 
این عضو شورای عالی صلح افغانستان با تأکید بر استقلال شخصیت حقوقی این شورا گفت: مشکلات موجود فرق نمی‎کند متوجه دولت باشد یا شورای عالی صلح، اما چیزی که برای دولت و ملت ارزنده است، به میان آمدن صلح و مصالحه با شبه‎نظامیان طالبان است.
 
تلاش‎ها و دست‎آوردهای شورای عالی صلح
 
قاسم‎یار به میان آمدن صلح و پیروزی روند صلح در افغانستان را یک راه پُر خم‎وپیچ دانست و تصریح کرد: با آنکه انتقادهایی مبنی بر ناتوانی شورای عالی صلح در امر آغاز مذاکره عملی با طالبان وجود دارد، اما نباید نادیده گرفت که این شورا دست‎آوردهایی را نیز در قبال داشت.
 
اسماعیل قاسم‎یار افزود: شورای عالی صلح افغانستان در سال‎های گذشته توانست دست‎کم بیش از 9 هزار مخالف مسلح را به دولت تسلیم کرده و آنها را وادار به پذیرش صلح کند.
 
وی تصریح کرد: شورای عالی صلح افغانستان کمیته‎های خود را در اکثر ولایت‎ها ایجاد کرد که از این طریق نیز بیش از 2 هزار نفر به روند صلح پیوسته و هزاران نفر سلاح خود را به دولت تسلیم کردند.
 
این عضو شورای عالی صلح افغانستان جلب پشتیبانی مردم از روند صلح را یکی دیگر از دست‎آوردهای صلح دانست و گفت: این شورا آن قدر فعالیت کرده که هم‎اکنون تمام ملت افغانستان خواستار به میان آمدن صلح شده و مزایای آن را درک می‎کنند.
 
وی یکی دیگر از فعالیت‎ها و دست‎های صلح را برگزاری نشست‎های متعدد با جوانان، زنان و اپوزیسیون در دوران زمامداری «حامد کرزی» رئیس جمهور دولت پیشین افغانستان دانست.
 
اسماعیل قاسم‎یار تصریح کرد: این موضوع آنقدر روی افکار مردمی تأثیر کرده بود که زنان افغان بیش از 100 هزار امضا برای به‎میان آمدن صلح را جمع‎آوری کرده بودند.
 
قاسم‎یار سفرهای خارجی هیئت شورای عالی صلح به کشورهای خارحی مانند هند، پاکستان، ترکیه و عربستان سعودی را از دیگر تلاش‎های این شورا برای به میان آوردن صلح در افغانستان دانست.
 
وی با تأکید به اینکه موضوع صلح هم‎اکنون به گفتمان ملی و بین‎المللی تبدیل شده تصریح کرد: در صورت که چند نفر گردهم آیند روی صلح افغانستان گفت‎وگو کرده و نهادی را برای مشاوره و حمایت از صلح تشکیل می‎دهند.
 
چالش‎ها و موانع شورای عالی صلح افغانستان
 
اسماعیل قاسمیار در ادامه با اشاره چالش‎ها و مشکلات شورای عالی صلح در دولت پیشین گفت: رهبری شبه‎نظامیان در داخل قلمرو جغرافیایی افغانستان نبود، به همین دلیل در صورت که دولت یا شورای عالی صلح می‎خواست با طالبان مذاکرات را آغاز کند باید از (آی اس آی) پاکستان اجازه می‎گرفت.
 
قاسم‎یار به میان آمدن صلح در افغانستان را موضوعی دانست که در تضاد با منافع برخی کشورهای منطقه است و گفت: در صورتی که قرار بود مذاکره با برخی از رهبران گروه‎ طالبان آغاز شود، برخی کشورهای منطقه در تلاش مانع شدن آن می‎شد.
 
وی وضعیت داخلی دولت افغانستان را نیز یکی از دلائل پیروز نشدن شورای عالی صلح افغانستان دانست و گفت: فقر، بیکاری، نارضایتی‎ها زمینه‎ساز ناکامی شورای عالی صلح افغانستان در برخی موارد شده بود.
 
برنامه‎ها و تلاش‎های کنونی شورای عالی صلح افغانستان
 
اسماعیل قاسمیار در ادامه با اشاره به اینکه شورای عالی صلح هم‎اکنون چه برنامه‎هایی را در دست اجرا دارد، گفت: طرحی را این شورا به دولت تازه تأسیس افغانستان داده، دیدگاه‎های کشورها و رهبران گروه‎های مخالف را به دولت تسلیم کرده است.
 
قاسمیار افزود: هم‎اکنون برای به میان آمدن صلح در افغانستان ملاقات‎های مقام‎های افغان با شبه‎نظامیان طالبان در خارج از این کشور جریان داشته و چین نیز در این راستا همکاری می‎کند.
 
وی همکاری چین را برداشتن گام‎های عملی برای به میان آمدن صلح در افغانستان دانست و گفت: چین از کمیسیون سیاسی دولت و رهبران طالبان دعوت کرده تا مذاکرات صلح را انجام دهند.
 
این عضو شورای عالی صلح افغانستان در پایان تصریح کرد: موضوع صلح بسیار پیچیده بوده و این انتظار واقعی نیست که امنیت در کشور در یک شب تأمین شود، اما تلاش‎ها برای به میان صلح باید به صورت جدی و قاطعانه جریان داشته باشد.
 
/انتهای پیام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.