محسن سلیمانی روز بهانی مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران در گفتگو با
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران با اشاره به اینکه حفاظت از تالابهای تنها وظیفه سازمان محیط زیست نیست گفت: وضعیت نامطلوب امروز تالابهای ایران ماحصل یک توسعه ناپایدار است که در حوزه آبریز تالابهای طی مدت زمان طولانی اتفاق افتاده است.
وی افزود: اگر در سایر کشورهای دنیا تالابهای وضعیت مطلوبی دارند بدین معناست که در آن کشور ما الگوهای توسعه در حوزه آبریز تالابهای الگوی مناسبی است و به شکل خردمندانه و پایدار از منابع حوزه آبریز استفاده میکنند یا آلودگی کمتری به تالابهای وارد میکنند و به طور حتم زمینهای اطراف تالابهای اشغال نکرده و تغییر کاربری نمیدهند.
وی با اشاره به اینکه باید به سمتی برویم که همه دستگاههای کلیدی با سازمان محیط زیست در خصوص حفاظت از تالابها همراه شوند بیان کرد: دستگاههایی همچون وزارت نیروف جهاد کشاورزی، وزارت صنعت و معدن و جوامع محلی باید با سازمان محیط زیست هم راستا شده و باید بدانیم تا زمانی که الگوهای توسعه خود را در حوزه تالابهای تغییر ندهم نمیتوانیم امیدی به بهبود وضعیت تالابها داشته باشیم.
مدیر طرح حفاظت ازتالابهای ایران ادامه داد: تازمانی که جهاد کشاورزی الگوی کشت مناسبی برای کشاورزی نداشته باشد تلاش سازمان محیط زیست به تنهایی تاثیر گذار نیست.
سلیمانی تصریح کرد: سازمان محیط زیست علاوه بر یک سری وظایف ذاتی مثل حفظ تنوع زیستی تالابها محافظت از عرصه تالابی تلاش میکند تا بر روی وضعیت حوزه های آبی تالابها تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: به منظور حفاظت از حوزههای آبی تالابهای سازمان محیط زیست بر آن شد تا قانون مدیریت و حفاظت از تالابهای را به تصویب برساند که در ان بتواند الگوهای توسعه در کشور را جهت دهی کرده و حق آبه تالابهای در الگوهای برنامهریزی آبی در منابع کشور به رسمیت شناخته شود.
سلیمانی با اشاره به پیامدهای این قانون اضافه کرد: در راستای این قانون از بهرهبرداریهای حداکثری از زمینهای اطراف تالابها جلوگیری میشود و با پایهگذاری الگوهای توسعه در حوزه آبریز تالابهای حق آبه تالابها در پایین دست به رسمیت شناخته می شود.
مدیر طرح حفاظت از تالابها با تاکید بر اینکه موضوع تالابها فقط حمایت از فلامینگوها، پلیکانها، قورباغهها و ماهیها نیست بیان کرد: تالابها از ان جهت اهمیت فراوان دارند که به جوامع انسانی خدمات ارزندهای را ارایه میدهند اگر حال تالاب انزلی خوب نباشد برای روی زندگی مردمی که از این تالاب روزگار میگذارنند تاثیرگذار است و به طور حتم کسی که به عنوان توریست به دیدن تالاب انزلی میرود دیگر از دیدن تالاب لذت نخواهد برد.
وی با تاکید بر اینکه سازمان محیط زیست به طور جدی پیگیر موضوع حق آبه تالابها در برنامهریزیهای توسعه کشور است گفت: اگر بیشتر از این به دنبال استهلال آب از حوزههای آبریز تالابها باشیم به بهینه کردن مصرف آب فکر کنیم در نهایت میتوانیم در پایین دست حوزههای آبریز حق سیستمهای طبیعی را به رسمیت بشناسیم.
سلیمانی با تاکید بر اینکه ارگانهای ما عادت ندارند در کشور با برنامهریزی کار شد عنوان کرد: برنامه مدیریت دریاچه ارومیه در سال 88 به تصویب رسید اما باز هم دستگاههای زیر ربط بدون توجه به مفاد برنامه همان طور که خود صلاح میدانستند در مورد دریاچه ارومیه عمل کردند.
وی با اشاره به اینکه وضعیت حال حاضر دریاچه ارومیه و تالابهای انزلی ماحصل یک دوره کوتاه نیست بیان کرد: اکو سیستمهای طبیعی همان طور که به رفتارهای نامناسب ما دیر پاسخ میدهد به هم میزان طول میکشد تا به شرایط مطلوب بازگردند بلایی که امروز به سر تالاب انزلی آمده است حاصل چندین دهه کار نادرست در حوزه آبریز تالاب انزلی است.
مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران اضافه کرد: در خصوص تالابها به سمت و سویی رفتیم که برای بازگشتن از ان مستلزم انرژی و عزم همگانی هستیم تا به شرایط عادی بازگردیم نگاه به موضوع محیط زیست و به ویژه تالابها باید به یک الویت برای سیاستمداران و کسانی که الگوهای توسعه را در کشور اجرا کننده تبدیل شود.
وی تصریح کرد: از سال گذشته با نگاه ویژهای که رییس سازمان محیط زیست به تالاب انزلی داشت و اعتبارات ویژهای برای تالاب انزلی در نظر گرفته و در این راستا سازمان محیط زیست تلاش میکند با همکاری ارگانهای دینفع به تلاشهای خود سرعت بخشد.
انتهای پیام/