به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، شیوههایی که مجرمین برای پول شوییها و درآمدهای کثیف ناشی از اعمال مجرمانه در پیش میگیرند، بسیار زیاد و مختلف بوده و هر روز نیز بر تعداد و تنوع آنها افزوده میشود با این حال تردیدی نیست که امروزه استفاده از بانکها و موسسات مالی و اعتباری در سراسر دنیا رایجترین و بهترین شیوههای پولشویی است و بخش عظیمی از مبالغی که همه ساله تطهیر داده میشود، از طریق این بانکها و موسسات صورت میگیرد.
براین اساس شیوههای پولشویی به دو قسمت تقسیم میشوند: یکی شیوههای مرتبط با سیستم بانکی و خارج از فعالیت در سیستمهای بانکی است.
شیوههای مرتبط با سیستم بانکی
امروزه بانکها و موسسات مالی اصلیترین مجرای پولشویی و راحتترین کانال عبور و انتقال سیلابی از پولهای آلوده به سرزمینهای دوردست، خصوصا مناطقی که به واقع، «بهشت مالیاتی» نام گرفته، میباشند.
هر چند پولشویان برای انجام عملیات خود گاه از طریق در اختیار گرفتن یک بانک استفاده میکنند؛اما برای انجام عملیات پولشویی حتما لازم نیست کل سیستم یک بانک در اختیار باشد، بلکه توان به کارگیری ابزارهای بانکی نیز آنان را به مقصود میرساند.
شیوههای خارج از حوزه فعالیتی در سیستمهای بانکی
معمولا مجرمین سعی در استفاده از بانکها و امکانات بانکی جهت تطهیر و پاکسازی پولهای آلوده خود دارند لیکن با این وجود شیوههای دیگری خارج از محدوده فعالیت بانکها و موسسات مالی وجود دارد که میتوان مورد استفاده تطهیرکنندگان قرار گیرد.
مضافا اینکه در پارهای از مواقع اجرای دقیق مقررات و ضوابط بانکی درخصوص مبارزه با پولشویی راه را برای مجرمین جهت تطهیر عواید نامشروع به گونهای مسدود میکند که چارهای جز استفاده از شیوههای جایگزین برای آنها باقی نمیماند.