طرح تحول سلامت 15 اردیبهشت ماه در حالی یک سالگی خود را جشن می‌گیرد که با تمام مشکلات، هنوز پا برجاست و برای آینده‌ای بهتر در تلاش است.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛ کمتر پیش می‌آید طرحی در حوزه سلامت شروع شود و در آستانه یک سالگی آن موفقیتش زبانزد شود اما این بار طرح تحول نظام سلامت که از 15 اردیبهشت سال 93 آغاز شد، موفقیت بالایی کسب کرده است. طرح تحول نظام سلامت که از مهمترین شعارهای تبلیغاتی حسن روحانی در دوران قبل از ریاست جمهوری‌اش بود، با سرعت و  جدیت پس از آغاز رسمی ریاست جمهوری وی و توسط وزیر بهداشت دولت تدبیر و امید، دکتر حسن قاضی‌زاده هاشمی، شروع به کار کرد. مثل هر کاری که آغازش با مشکلات و سنگ اندازی‌های فراوانی همراه است، طرح تحول سلامت نیز از این قاعده مستثنی نبود و مخالفان و منتقدان زیادی داشت که این طرح را نقد می‌کردند. اما از آنجایی که رضایت مردم و کاهش هزینه‌های درمان اصلی‌ترین اقدام و هدف این طرح بود، مردم بخصوص قشر کم برخوردار با اعلام رضایت از این طرح، اولین هدف را به نتیجه رساندند.

با کاهش تدریجی پرداخت مردم از جیب و رسیدن آن به 6 درصد روند مراجعات به بیمارستانها و مراکز آموزشی دولتی بیشتر و بیشتر شد. بطوری که ارزانی خدمات پزشکی از یک سو و مقیم بودن پزشکان متخصص برای ویزیت بیماران در طی شبانه روز موجب ازدحام بیش از پیش مردم در این مراکز شد و در نهایت کمبود کادر درمانی بخصوص پرستاری بسیار آزار دهنده شد که البته با وعده و وعید‌هایی که وزارت بهداشت در خصوص افزایش جذب پرستاران و یا افزایش کارانه آنها داد، سعی در رفع این مشکل دارند.

اعتلای بهداشت قدم نخست طرح تحول
در گام اول تحول بسته‌های مختلفی به غیر از کاهش پرداخت از جیب مردم وجود دارد که در ارتقا کیفیت این طرح بسیار موثر است از  جمله: ارتقا هتلینگ بیمارستانها، افزایش بلوک‌های زایمانی، تامین دارو و ملزومات پزشکی در داخل خود بیمارستان و... که هر  کدام گام بسیار بلندی در جهت اعتلای نظام درمانی کشور بود، انجام گرفت.

بهره مندی بیش از 14 هزار حاشیه نشین از خدمات بهداشتی و درمانی
در کنار این اقدامات، ساماندهی مراکز بهداشتی، تجهیز و نوسازی و بازسازی خانه‌های بهداشت در دور افتاده ترین مناطق کشور، موجب خشنودی مردم بخصوص حاشیه نشینان و مرز نشینان شد و ارائه مکمل‌ها به گروه‌های سنی مختلف بخصوص مادران و کودکان زیر 5 سال، اقدام بسیار مهمی در سلامت نسل آینده ایجاد کرد. بطوری که 14.5 میلیون نفر از حاشیه نشینان کشور از خدمات بهداشتی بهره مند شدند.

از دیگر گام‌های طرح تحول، تعرفه گذاری و نشر کتاب ارزشهای نسبی سلامت بود که با قیمت گذاری و تعیین تعرفه‌های پزشکی، گام مهمی در رفع معضل زیرمیزی که متاسفانه رواج نسبتا بالایی در طیف خاصی از جامعه خدوم پزشکی پیدا کرده بود، برداشته شد.

در کنار تمام این اقدامات بسیار موثر مشکلاتی چون کمبود تخت بیمارستانی، کمبود نیروی متخصص و پرستار هم وجود دارد که البته با پیشنهاد برپایی بیمارستانهای خصوصی با حمایت وزارت بهداشت و نیز جذب بیشتر پرستاران و متخصصین این مشکل نیز کم خواهد شد و از آنجایی  که 80 درصد نظام بهداشت و درمان، به خدمات پرستاران مرتبط است حمایت و توانمند سازی این قشر، موجب ارتقا نظام سلامت خواهد شد.

طرح تحول بطور مداوم و مستمر توسط بازرسین و ناظرین مورد بررسی قرار می‌گیرد و در آستانه یک سالگی این طرح 150 ناظر آموزش دیده برای نظارت در مراکز درمانی کشور مشغول می‌شوند.

یکی از توجهات ویژه طرح تحول در حوزه درمان، بستری و تامین داروی مبتلایان به سرطان و بیماری‌های صعب‌العلاج است و آخرین خبر در این حوزه افتتاح 15 مرکز ویژه درمان سرطان است که طی امسال بتدریج انجام می‌گیرد.

طرح تحول نیازمند همکاری دولت، مجلس و ارگانها
دکتر علی اصغر  پیوندی رئیس دانشگاه علو پزشکی شهید بهشتی و رئیس سازمان نظام پزشکی تهران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران در خصوص طرح تحول نظام سلامت گفت: طرح تحول با هدف کاهش پرداختها از جیب مردم و در دسترس بودن خدمات آغاز به کار کرد. در حوزه درمان با 7 بسته درمانی شروع شد و با طرح‌های بهداشتی ادامه پیدا کرد.

وی ادامه داد: حدود یک سال از اجرای این طرح می گذرد چون این طرح بسیار طرح بزرگی است، حتما با مشکلاتی مواجه بوده است و امیدواریم با برپایی اجلاس سراسری در آستانه یک سالگی این طرح مشکلاتی که پیش روی طرح تحول در آینده است مورد بررسی قرار گیرد. آنچه  مهم است، طرح تحول همراهی دولت و مجلس و همه ارگانها را می‌طلبد. این طرح باید مدتها قبل شروع می‌شد و به دلایل مختلف شروع نشده و حالا که آغاز به کار کرده است باید بطور همه جانبه حمایت شود.

در آغاز راه طرح تحول هستیم
دکتر علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران در خصوص میزان موفقیت طرح تحول گفت: موفقیت‌های بزرگی در روستاها داشتیم، 7 برنامه و 8 پروژه داریم ولی هنوز در آغاز راه هستیم و از آنجایی  که این برنامه افق بلند مدتی دارد، نیازمند زمانیم تا بتدریج به اهدافمان برسیم و بطور کلی در تمام برنامه‌ها هنوز به موفقیت نرسیده‌ایم.

قضاوت برای تعرفه‌ها زود است
دکتر علی جعفریان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران هم درباره میزان موفقیت طرح تحول گفت:
در کل طرح تحول خیلی موفق بوده است. در جاهایی که برای مردم محسوس است مثل کاهش پرداختی از جیب، میزان موفقیت بسیار بالا بوده است همچنین تغییرات معنادار در حوزه هتلینگ بسیار بالا است. 

حضور پزشک متخصص در مراکز درمانی دانشگاهی بسیار مهم و تاثیر گذار بوده است. در فاز سوم طرح که تعرفه‌ها و کنترل پرداخت‌های غیر رسمی است، هنوز قضاوت و نتیجه گیری زود است و نیاز به زمان بیشتری دارد.

یکی از موضوعاتی که وزیر بهداشت مکرر به آن اشاره دارد بحث ناظرین است. اینکه از 30 سال پیش تا کنون تعداد ناظرین وزارت بهداشت تنها 70 نفر است و این موضوع در بروز تخلف در حوزه‌های مختلف از جمله طرح تحول سلامت هم موثر است. بنابراین تربیت ناظرین به اجرای هرچه بهتر و دقیق‌تر طرح تحول سلامت کمک می‌کند.

افزایش 15 درصدی تعرفه‌های پزشکان عمومی، متخصصین و فوق تخصص در آستانه 15 اردیبهشت و یک ساله شدن طرح تحول سلامت ایجاد شده و این سوال مطرح است آیا این افزایش 15 درصدی تعرفه‌های پزشکی و افزایش 20 درصدی خدمات بستری با هدف اصلی این طرح که کاهش پرداختی از جیب مردم بود، مغایرت و منافاتی ندارد؟ 



گزارش از: یکتا صانعی

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
-
ناشناس
۰۷:۵۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴
هنوز برنامه پزشك خانواده كه امسال 10 ساله ميشه با مشكلات عديده اي دست و پنجه نرم ميكنه چه برسه به اين برنامه كه يكساله است.