به گزارش
حوزه بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، حامد سلطانینژاد مدیر عامل سمات با بیان اینکه موضوع نحوه انتقال ضمانت نامه های اخذ شده از معامله گران بورس کالا به شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه طی توافقنامه ای میان دو شرکت دست به جمع بندی رسیده است، عنوان کرد: اتاق پایاپای پس از معاملات شرکت سمات برای حوزه کالایی بورس انرژی از ابتدای راه اندازی بورس انرژی فعال بوده بر این اساس عملیات پایاپای معاملات بورس کالا نیز با بورس انرژی چندان تفاوتی نخواهد داشت.
وی از جزییات توافق های صورت گرفته با بورس کالا برای انتقال عملیات پایاپای به سمات سخن گفت و افزود: پیشتر با رایزنی هایی که در سطح مدیران دو شرکت صورت گرفت مقرر شد فرایند انتقال عملیات پایاپای به گونهای صورت گیرد که هیچ یک از ذینفعان بورس کالا در گام نخست احساس تغییر نداشته باشد. انتقال سامانه پایاپای بورس کالا به سمات با این هدف صورت گرفت که حرفه ای ترین و بهترین مسیر برای تسویه معاملات بورس کالا باشد.
در حال حاضر موضوع انتقال نرم افزار پایاپای بورس کالا به سمات در سطح مدیریت باقی مانده و این در حالی است که همه متولیان بر تحقق این رخداد با ایجاد صرفه به مقیاس برای کارگزاران متفق القول هستند. چرا که وجود مراکز مختلف برای تسویه معنایی ندارد و می بایست در یک جای خاص این موارد تجمیع شود.
سلطانی نژاد افزایش کنترل های داخلی بر روی کل فرآیند عملیات پایاپای را از دیگر فواید واگذاری این عملیات به سمات عنوان کرد و افزود: عملیات پایاپای بورس کالا مطابق با ماده 99 قانون برنامه 5 توسعه تنها تا پایان امسال فرصت خواهد داشت، تا به سمات منتقل و تجمیع شود و در این راستا احتمال به کارگیری سامانه ای مشابه سامانه تسویه پایاپای جدید و یا سیستم فعلی عملیات پایاپای بورس کالا وجود خواهد داشت.
وی بر لزوم تسویه یکجا و همزمان عملیات پایاپای معاملات مبتنی بر دارایی های مالی و کالایی تمامی معامله گران بازار سرمایه در بستر و سامانه ای متمرکز ،عنوان کرد: معامله گر باید در بازار سرمایه این اختیار را داشته باشد که در برابر تسویه همزمان معاملات خود در بازارهای مختلف کالایی و اوراق بهادار بتواند از منابع در نزد سمات و یا اعتبارها و ضمانت های عرضه در بورس ها هر زمان که نیاز دارد بلافاصله بهره برداری کند.
سلطانی نژاد گفت: در عین حال شرکت عرضه کننده و یا معامله گر می تواند به منظور وثیقه دارایی های مالی خود همانند سهام شرکتهای سرمایه پذیر و یا صدور ضمانت نامه ؛ بدون واسطه در نزد اتاق پایاپای سمات اقدام و تضمین مورد نیاز برای ورود به هر بازاری را دریافت کنند.
وی افزود: در مجموع باید گفت چنانچه فرآیند تسویه در یکجا متمرکز شود می توان امید وار بود که با ایجاد صرفه به مقیاسی که برای کارگزارها و معامله گران فراهم می آید که کلیت عملیات ضمانت،ثبت و تسویه پس از معاملات را تسهیل می کند. موضوع انتقال داده ها در اتاق پایاپای با هدف صرفه به مقیاس همه ذی نفعان بازار بوده است.
مدیر عامل سمات در ادامه از مصوبه اخیر هیات دولت برای انتشار اوراق بهادار مبتنی بر داریی سخن گفت و افزود: در بازارهای سرمایه دنیا مرسوم است که به تناسب ارزش دارایی های برخوردار از ارزندگی بالا قابل تبدیل به اوراق بهادار می شوند و حتی دامنه انتشار اوراق از دارایی به دین نیز تسری می یابد، به طور مثال اوراق مبتنی بر دین از این طریق براحتی به فروش می رسند. در این زمینه وام های مسکن را می توان اشاره کرد که به دلیل افزایش بدهی ها ، در ملک و ساختمان بلوکه شده است. بر این اساس بانک به پشتوانه جریان درآمدی ، دارایی های بلوکه شده را تبدیل به اوراق بهاداری می کند که ضمانت آن رهن دارایی ها میباشد.
وی گفت: به عبارتی بهتر با انتشار اوراق رهنی ،مجموع تسهیلاتی که بانک به مردم اعطا کرده را به طور انبوه در غالب اوراق رهنی واگذار و نقدینگی جذب می کند. این اوراق برای هر دارایی برخوردار از ارزش از جمله طلا نیز قابل تعریف خواهد بود.
بر این اساس چنانچه این اوراق در بورس پذیرفته شود و معاملات ثانویه آن از طریق بازار سرمایه انجام شود ؛ سمات در فرآیند تنظیم و ثبت داده های سخت افزاری و نرم افزاری ان نقش خواهد داشت.
انتهای پیام/