سیگار با از بین بردن مولکول‌های موجود در بزاق دهان و تبدیل آن به ترکیبی خطرناک از مواد شیمیایی، خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ میزان مرگ و میر در اثر سرطان های دهانی بیش از سایر سرطا‌ن‌های ناحیه سرو گردن و یا سرطان‌های پوست این ناحیه می‌باشد. به طوریکه تقریبا فقط نیمی از بیماران دچار سرطان دهان بیش از پنج سال عمر می‌کنند.

عوامل خطرزا برای سرطان دهان 

اکثر استفاده کنندگان هر گونه توتون مبتلا به سرطان دهان می‌شوند. در حقیقت کسانی که سیگار می‌کشند شش برابر بیشتر از کسانی که نمی‌کشند به این سرطان دچار می‌شوند. 

ارتباط سرطان دهان و الکل 
الکل مداوم و سنگین از موارد بسیار مهم ابتلا به سرطان دهان است. تقریبا می‌گویند که 70 تا 80 درصد کسانی که سرطان دهان دارند اغلب به صورت تفریحی الکل می‌خورند، دقیقا مثل افرادی که سیگار می‌کشند کسانی که الکل می‌خورند نیز شش برابر کسانی که الکل نمی‌خورند در معرض سرطان دهان هستند. 

استفاده همزمان از این دو ماده، خطر ابتلا به سرطان دهان را دقیقا دو برابر می‌کند. 

مردان مراقب باشند 
تحقیقات نشان داده که مردان دو برابر زنان دچار این سرطان می‌شوند، شاید به این دلیل باشد که آن‌ها به مقدار زیادتری سیگار و مشروبات الکلی نسبت به خانم‌ها استفاده می‌کنند. بعد از سن 40 سالگی خطر ابتلا به این سرطان افزایش می‌یابد و میانگین سن ابتلا به این بیماری 60 سال است. 

انتقال سرطان دهان به قسمت های دیگر بدن 
خواجوی متخصص گوش، حلق، بینی در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران می‌گوید: سرطان دهان از لب‌ها شروع می‌شود و دامنه‌ آن تا حلق را در بر می‌گیرد همین طور لوزه ‌های کامی و همچنین مخاط داخلی دهان دچار تغییرات بدخیمی می‌شود، تومور حفره دهان به قسمت ‌های دیگر نیز انتشار می‌یابد و هر کدام از آن قسمت‌ها انتشار خاص خود را دارد. 

مصرف سیگار، تنباکو، مواد مخدر را ترک کنید 

خواجوی در ادامه خاطر نشان کرد: عفونتها، رژیم‌های غذایی، مصرف سیگار شانس ابتلا به سرطان دهان را سه برابر بیشتر می‌کند و همین‌طور مصرف همزمان سیگار و الکل شانس ابتلا به سرطان دهان را هفت برابر افزایش می‌دهد و جویدن تنباکو و مصرف مواد مخدر سرطان دهان را افزایش می‌دهد. 

خواجوی با اشاره به علائم تومور حفره دهان می‌گوید: این بیماری با نشانه‌هایی نظیر درد یا زخم‌های پایدار روی لب که به راحتی خوب نمی‌شود و یا اینکه به آسانی خونریزی می کند، یک تکه گوشت اضافه سفید و یا قرمز در زیر زبان که از بین نمی‌رود، برآمدگی در زبان، گلو، دهان، گلودردی که در طول یک دوره خاص از بین برود، قورت دادن و جویدن همراه با درد سر و درد باشد و با تحریکات مداوم مخاط دهان خود را نشان می‌دهد. 

وی تاکید کرد: اکثر موارد این زخم‌ها دردی ندارد و اگر زخمی مدت زمان طولانی بهبود نیافت باید توسط پزشک معالج و اگر لازم بود به خصوص در افرادی که سیگار و الکل را همزمان مصرف می‌کنند نمونه برداری شود. 

ابتلا بیشتر به سرطان دهان بعد از 40 سالگی 
وی افزود: در بیماری سرطان دهان سن بسیار مهم است و اگر فردی بالای 40 سال دچار این بیماری شود باید جدی گرفته شود و اگر لازم شد از روش‌های تشخیصی بسیار پیشرفته نظیر سی تی‌اسکن استفاده کند.  و مهم تر از همه اینکه اگر پزشک شکی داشته باشد از طریق نمونه برداری آن را بررسی می‌کند. 

درمان را جدی بگیرید 
خواجوی با اشاره به درمان بیماری حفره دهان گفت: برای درمان سرطان دهان در وهله اول باید بافت اطراف دهان نظیر دهان، فک بالایی و پایینی، زبان را برداشت و نمونه‌ی آن بررسی شود تا سلول  دارای تومور بدخیم نباشد زیرا بسیاری از این گونه‌ تومورها از طریق سلول‌های خونی و عروقی پخش می‌شود. 

وی در ادامه راه‌های درمان سرطان دهان افزود: رادیو تراپی و شیمی درمان راه‌های دیگر درمان این بیماری است ولی راه‌ اصلی جراحی می‌باشد و اگر نیاز باشد غدد لنفاوی گردن نیز تخلیه می‌شود این بیماری به طور وسیع عناصر آناتومیک را در بر می‌گیرد و دچار تغییر شکل و اختلال دهان و دندان می‌شود. 

توصیه ما به افراد این است که هر چه سریع‌تر و زودتر سرطان دهان در آن‌ها تشخیص داده شود تا هم ضایعه کوچکتر شود و هم درمان سریع‌تر انجام گیرد. 

میزان مرگ و میر در سرطان دهان کم است و بیشتر تومورهایی که در دهان هستند خوش‌خیم‌اند، مگر در حالتی که در فضای حلق و گلو قرار بگیرند و یا در کف جمجمه باشند که در این صورت به سیستم عصبی فرد آسیب می‌رسد.  

رژیم غذایی مناسب و جلوگیری از سرطان دهان
با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سالم و با مصرف روزانه‌ 5 الی 7 نوع میوه و سبزیجات تازه نه تنها می‌توان از بروز سرطان دهان، بلکه از بروز بسیاری از سرطان ها و بیماری‌های دیگر می‌توان جلوگیری کرد. 


گزارش از هدیه عباسقلی

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار