به گزارش دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران؛ گوگل پس از اين كه موتور جستجوی وب را ساخت، کمتر کسی فکر می کرد بتواند در عرض مدتی کم به محبوب ترین موتور جستجو در جهان تبدیل شود! ولي این طور شد و به محبوب ترین و بزرگترین موتور جستجوی جهان تبدیل شد.
البته این موتور جستجو در بردارنده قابليتهای جالبی است كه چندان به چشم نمی آيند.جستجوگر گوگل دارای قابلیتهایی است که دانستن آن ها میتواند در بسیاری از موارد در مدت زمان کوتاهتری شما را به نتایج دلخواهتان برساند. ممكن است بدانيد چطور می شود از گوگل برای كسب اطلاعات مربوط به يک پرواز، يافتن يک تعريف يا حل يک مساله ساده رياضی استفاده كنيد؛ ولی در اينجا فهرستی از چند روشی كه حرفهای ها برای جستجو در گوگل از آن ها استفاده می كنند، آورده شده است.
تذکر:برای استفاده از قابلیت های مذکور ابتدا باید در گوگل حساب (Account) باز کنید و سپس وارد آن شوید. یا اگر حساب کاربری داریدوارد حساب کاربری خود شوید.
جستجو برای يک نمودار مقايسهای درباره يک موضوع خاص:
ابتدا وارد حساب گوگل خود شويد و سعي كنيد در Google Squared بهدنبال مجموعهاي از اطلاعات بگرديد. برای مثال در Google Squared عبارت «رولر كوستر» (Roller Coaster) را جستجو كنيد تا نموداری از بيست رولر كوستر بلند جهان را ببينيد.
پيدا كردن آنچه را كه قبلا در گوگل يافتهايد:
با این ترفند می توانید در تاريخچه جستجوی گوگل خود بگرديد.
برای این کار ابتدا وارد حساب گوگل خود شويد و تاريخچه وب (Web history) را فعال كنيد.
جستجوهای خود را انجام دهيد سپس براي ديدن پيشينه جستجوهای خود و بررسی دوباره آنها نگاهی به http://www.google.com/history بيندازيد.
اگر می خواهيد تاريخچه جستجو به دستگاه موبايل شما نيز وصل شود، وقتی درحال حركت هستيد، كلمههاي جستجو را بهجای تايپ كردن، بگوييد. جستجوی صوتی گوگل، نرمافزاری طراحی شده برای گوشيهای آیفون، بلک بري و نوكيا S60 V3 است كه می توانيد به راحتی آن را دانلود و نصب كنيد.
در يک بازه زماني خاص بهدنبال اطلاعات ميگرديد:
گزينه خط زمانی Timeline (واقع در نوار ابزار سمت چپ) بهشما اجازه می دهد روی هر محدودهاي از زمان متمركز شويد و اطلاعات جمعآوری شده از منابع مناسب را ببينيد. نتايج خود را در تصاوير گوگل فيلتر كنيد. كلمهای را جستجو كنيد كه تعداد زيادی تصوير برای شما بازگرداند (مثلا صخره يا دشت).
در قسمت پايين سمت چپ نوار كناري در تصاوير گوگل، گزينهاي اختصاصی برای ديدن انواع خاص تصوير مثل هنری و عكس خواهيد ديد.
بهدنبال نوع خاصی از فايل هستيد:
گوگل تنها براي محتوای HTML نيست؛ هرچيزی را كه بهدنبال آن هستيد، بنويسيد سپس نوع فايل را بهصورت filetype:tag در آخر آن اضافه كنيد.
براي مثال عبارت "filetype:doc" تنها فايلهای سند (.doc) را بهعنوان نتيجه براي شما برمی گرداند. اين قابليت جستجو از PDF، فرمتهای مايكروسافت آفيس، SWF و انواع بسيار بيشتری پشتيباني می كند.
مثلا اگر دفترچه راهنمای دوربین دیجیتال خود را گم کردهاید و میخواهید نسخهای از آن را در گوگل پیدا و دانلود کنید. بهنظر شما بهترین روش برای جستجوی یک مقاله علمی، کتاب رایگان، دفترچه راهنمای وسیلهای که بتازگی خریدهاید یا ... چیست؟ همانطور که میدانید فرمت PDF یکی از مشهورترین قالبهایی است که برای ذخیرهسازی فایلهای متنی در محیطهای مختلف از آن استفاده میشود،بهطوریکه در حال حاضر بیش از 90 درصد کتابهای الکترونیکی، دفترچههای راهنمای قطعات در اینترنت، مقالات علمی و ... با این فرمت ذخیره شدهاند و شما میتوانید در این زمینه دستور جستجوی خود در گوگل را به شکل زیر وارد کنید:
windows xp installation filetype:pdf
توجه: با وارد کردن دستور فوق راهنمای نصب ویندوز اکسپی به فرمت پیدیاف نمایش داده خواهد شد.
توجه: برای جستجوی فایل به فرمتهای دیگر نیز میتوانید پسوند فایل مربوط را مقابل عبارت Filetype وارد کنید. بهعنوان مثال چنانچه بخواهید فایلهایی با فرمت پاورپوینت یافت شود، باید دستور فوق را به شکل زیر وارد کنید:
windows xp installation filetype:ppt
نتايج پيشنهادی مختلف گوگل را كنار يكديگر مقايسه كنيد:
به Web Seer سری بزنيد تا يک مقايسه تصويری از دو جستجو را ببينيد. شايد Web Seer يک محصول گوگل بهنظر نيايد، ولی توسط دو جستجوگر حرفهای ساخته شده است و نتايج جالبی درباره نتايج گوگل ارائه می كند.
در یک نوع دامنه خاص URL جستجو كنيد:
اگر رشته خاصی از حروف يا كلماتی از URL صفحهای را می دانيد كه بهدنبالش هستيد، می توانيد از «inurl» براي يافتن آن استفاده كنيد. مثلا اغلب وبسايتهايی كه وبكم عمومی ارائه می كنند، عبارت view/view.shtml را در URL خود دارند؛ بنابراين جستجوی عبارت inurl:view/view.shtml می تواند URL وبكمهای مختلفی را از سراسر جهان برگرداند.
انواع خاصی از سایت ها را جستجو كنيد:
شما می توانيد انواع گوناگونی از سايتها را با وارد كردن يك علامت كوچک تر (») قبل از نوع سايتی كه ميخواهيد، جستجو كنيد. برای مثال عبارت penguins site:».edu كلمه پنگوئن را در تمام سايتهای .edu جستجو ميكند.
انتهای پیام/