به گزارش خبرنگار
حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران، درحال حاضر بالا بردن سطح کیفی دانشگاهها از جهات مختلف مسئلهای است که وزارت علوم توجه بسیاری نسبت به آن دارد اما سیاستی که وزارت علوم جهت پر کردن صندلیهای خالی به آن توجه میکند، جایگزین کردن دانشجویان خارجی با دانشجویان ایرانی است،آن هم در دانشگاههای برتر و با کیفیت بالاتر تنها 12 درصد داوطلبان کنکور شانس قبولی در آن ها را دارند.
افزایش تقاضا عامل افزایش صندلیهای خالی
این درحالی است که سید ابوالحسن ریاضی معاون دانشجویی داخل سازمان امور دانشجویان وزارت علوم میگوید: بالا رفتن آمار صندلیهای خالی دانشگاهها ناشی از این است که در یک دوره تقاضای بالایی از آموزش عالی جهت افزایش و اندیشیدن راهکارهایی برای ظرفیت سازی دانشگاهها شده است.
وی ادامه داد: با این حال طی ده سال اخیر تعداد داوطلبان ورود به دانشگاههایی که دارای ظرفیت بالا هستند، رشد نزولی پیدا کرده است و طبق آمار بدست آمده به طور تقریبی به زیر یک میلیون تقاضا کاهش پیدا کرده است.
ریاضی در پاسخ به این سوال که چرا سیاست وزارت علوم به سمت جذب دانشجویان خارجی گرایش پیدا کرده تصریح کرد: طبیعتا با این رشد نزولی و کاهش تعداد داوطلبان ظرفیت مازادی به وجود خواهد آمد که به هر جهت باید برای آن به بهترین نحو تصمیم گیری شود.
بالا بودن توانایی دانشگاهها جهت جذب دانشجوی خارجی
به گفته محمد فرهادی وزیر علوم ارتباطات و فناوری در اردیبهشت ماه سال 94 مبنی بر اعلام این جز که در سال گذشته چهار هزار و پانصد دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران مشغول به تحصیل هستند.
همچنین طبق گفتههای وی صندلی های خالی دانشگاهها دارای ظرفیت و پتانسیل بالایی جهت پذیرش دانشجویان خارجی هستند.
این موضوع تا جایی مورد تایید قرار دارد که ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش کشور هم معتقد است: دانشگاهها باید صندلیهای خالی را با پذیرش دانشجویان خارجی مدیریت کنند اما این موضوع بیشتر مورد توجه دانشگاههای غیر انتفاعی پیام نور و شبانه است.
نیاز وزارت علوم به همکاری سایر ارگانها
معاون دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، همچنین به نیاز وزارت علوم به همکاری وزارت امور خارجه و سایر دستگاههای مربوطه جهت رایزنی های فرهنگی تاکید کرد و گفت: برای تحقق این هدف مد نظر وزارت علوم، جهت بین المللی سازی فضای آموزشی کلیه نهادهای مذکور که در این زمینه ایفای نقش میکنند، لازم است حداکثر فعالیت خود را در این زمینه انجام دهند.
بالا بودن سطح کیفی دانشگاهها وابسته به چیست
ریاضی پیرامون مبحث بیکیفیتی دانشگاهها عنوان کرد: بالا بودن کیفیت دانشگاه به عوامل مختلفی همچنین میزان بودجه، داشتن اعتبارات و یا حتی موقعیت جغرافیایی بستگی دارد. چرا که کاملا مشهود است یک دانشگاه با بودجهای کم و واقع شدن در منطقهای که دارای تمامی امکانات جهت تکمیل فضای آموزشی برای دانشجویان نیست، متعاقبا در مقابل دانشگاههایی که از هر جهت دارای موقعیت و شرایط مناسبی هستند، قابل مقایسه نخواهند بود.
وجود صندلیهای خالی متوجه همه دانشگاه نیست
وی ادامه داد: تمامی دانشگاهها دارای صندلیهای خالی نیستند، بنابراین آن دسته از دانشگاههایی که جهت جذب دانشجو به صورت تودهای عمل کردهاند، مانند پیام نور و دانشگاه جامع علمی کاربردی با مازاد صندلی مواجه خواهند شد.
احتمال به حداقل رسیدن ظرفیت خالی تا 5 سال آینده
معاون دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان درباره میزان و مقدار صندلی و فضای اختصاص یافته جهت تحصیل و پذیرش دانشجویان خارجی اظهار کرد: میزان جذب دانشجوی خارجی بستگی به مقدار ظرفیت موجود دارد، یعنی اگر بتوانیم تا پنج سال آینده ظرفیتهای خالی را به حداقل میرسانیم البته این پر شدن ظرفیتها باز هم بستگی به شرایط دانشگاه مربوط مبنی بر داشتن خوابگاه است.
جذب دانشجوی خارجی نشانه توسعه یافتگی
ریاضی تصریح کرد: اینکه بگوییم فضای آموزش دانشگاهها با جذب دنانشجوی خارجی عرضه حضور دانشجویان ایرانی را اشغال می کند بسیار غیر منصفانه است چرا که دانشجویان خارجی در حدود یک ده هزارم دانشگاههای ایران را به خود اختصاص دادهاند و بزرگترین کار افزایش این میزان به یک درصد است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از شاخصهای اصلی توسعه یافتگی دانشگاهها جذب دانشجوی خارجی است، گفت: حضور دانشجوی خارجی و تحصیل آنها در دانشگاههای ایران نشانهی مثبتی مبنی بر بالا بودن سطح علمی دانشگاه مربوطه است.
ریاضی خاطر نشان کرد: گروه علوم تجربی که زیر نظر وزارت بهداشت قرار دارد نسبت به سایر گروه ها تقریبا فاقد صندلی خالی است.
گزارش از فرزانه فدوی
انتهای پیام/
مدل دانش کاه های ایران
حفظ کن پاس کن فراموش کن
اندیشه های دیگران را حفظ کردن و فراموش کردن هنر نیست . اندیشه ساختن و خلاقیت و تولید علم هنر است .