به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان و به نقل از ایرنا؛داود میرشکارافزود: فک های خزری گونه ای در خطر انقراض هستند اما تاکنون آمار دقیقی از جمعیت این تنها پستاندار دریای خزر اعلام نشده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت حفاظت از این گونه در خطر انقراض، سرشماری این پستاندار جزو برنامه های مشترک 5 کشور حاشیه دریای خزر شامل ایران، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و آذربایجان است که به زودی برنامه ریزی آن آغاز می شود.
وی تاکید کرد: اجرای سرشماری فک های خزری بدون همکاری کشورهای حاشیه به درستی قابل اجرا نیست زیرا هر کشوری از محل زیست این پستاندار در کشور خودش مطلع است که می توان با تجمیع این اطلاعات سرشماری دقیقی انجام داد.
میرشکار به فعالیت کلینیک فک خزری در استان گلستان اشاره کرد و گفت: فعالیت این کلینیک از مهرماه سال گذشته آغاز شد و تاکنون 4 قلاده فک به این مرکز درمانی منتقل و درمان شدند و بعد از طی کردن مراحل درمان دوباره در آبهای خزر رها سازی شدند.
به گفته وی همچنین در این مدت 3 لاشه فک خزری نیز به کلینیک تحویل داده شد.
وی تاکید کرد: گرفتار شدن در تور ماهیگیران و زدن ضربه با چوب به سر این حیوانات عواملی است که حیات این گونه های در خطر انقراض را تهدید می کند زیرا بعد از ضربه زدن به سر در آب رها می شوند که در این شرایط احتمال زنده ماندن آنها بسیار کم است.
میرشکار ادامه داد: گرفتار شدن فک ها در تور صیادان در فصل صیادی بسیار افزایش می یابد که زنگ خطری برای این پستانداران است از این رو آموزش صیادان برای چگونگی رها سازی فک ها در تورها باید جدی گرفته شود.
وی گفت: همچنین تاکنون 4 قلاده شنگ که از پستانداران آب شیرین است نیز در کلینیک فک خزری درمان و به اداره کل محیط زیست استان گلستان تحویل داده شدند.
شنگ جانوری گوشتخوار از خانواده راسویان و جنس سمورهای آبی است. زیستگاه این حیوان کنار آب های شیرین است. شنگ در ایران از جمله در استان های گیلان، مازندران، کردستان و خوزستان یافت می شود.
در نیمه دوم قرن بیستم به علت آلودگی آبها و استفاده از آفت کش ها جمعیت این حیوان بسیار کاهش یافته است، همچنین تخریب زیستگاه و شکار قانونی و غیرقانونی از دیگر تهدیدات آن است.
میرشکار اظهار کرد: کلینیک فک خزری با مشارکت مرکز تحقیقات فک هلندی در استان گلستان فعالیت می کند و فک هایی که مشکلات عفونی و یا علایم بالینی بیماری داشته باشند دراین مرکز تحت درمان قرار می گیرند.
فک خزری با نام علمی Pusa caspica یکی از پستانداران کمیاب آبزی دنیا است که فقط در دریای خزر و رودخانه های منتهی به آن زندگی می کند. این گونه تنها پستاندار دریای خزر محسوب می شود و به دلیل صید بی رویه و به هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بین المللی است.
فک خزری به طور میانگین 1٫5 متر طول و 68 کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فک به شمار می رود.
ساحل نشینان شمال به آن سگ آبی می گویند. فک ها در میان هزار نوع جاندار خزر تنها پستاندار این دریا محسوب می شوند. فک ها جانورانی با ارزش اند که حتی با مدفوع خود یک منبع غذایی در دریای خزر به وجود می آورند و نابودی آنها اکوسیستم خزر را به خطر می اندازد.
فک ها در تابستان، بهار و پاییز بیشتر در آبهای ایران زندگی می کنند و برای زاد و ولد به مناطق یخی در شمال دریای خزر مهاجرت می کنند.
فک های دریای خزر مهاجرت سالانه منظمی دارند. آنها به دمای آب بسیار وابسته اند وقتی دمای آب افزایش می یابد به بخش هایی که آب عمیق تر و قاعدتا سردتر است، مهاجرت می کنند.
انتهای پیام/