بیماری های ایسکیک قلب به بیماریهایی اطلاق میشود که ناشی از کاهش خون رسانی به عضله میوکارد قلب و ایسکمی آن است.
ابتلا به این بیماری ها عمدتا در اثر انسداد گرفتگی عروق کرونری مثلا در اثر آترواسکلروزیس میباشند.
از انواع بیماریهای ایسکمیک قلبی میتوان به آنژین صدری- آنژین پرینزمتال و مهمتر از همه سکته قلبی اشاره کرد.
ایسکمی در هر اندامی احتمال بروز دارد
دکتر حمید فوق تخصص و جراح قلب هم در رابطه با بیماری ایسکمیک قلبی میگوید: زمانی که میزان جریان خون به مقدار کافی به یک منطقه نرسد ایسکمی اتفاق میافتد.
وی افزود: بیماری ایسکمیک فقط مختص به قلب نیست بلکه در مغز و روده و یا هر جایی که در آن میزان ضربان کاهش یابد ممکن است اتفاق بیفتد. ایسکمی قلب زمانی اتفاق میافتد که یکی از شریانهای کرونری دچار گرفتگی شود و در صورتی که این گرفتگی شدید باشد به علت کاهش میزان خون رسانی منجر به تخریب عضلات قلب شود.
زخم شدن لایه داخلی باعث انسداد جریان خون میشود
این فوق تخصص قلب با اشاره به علتی که باعث میشود جریان و همچنین عبور خون به داخل عروق کرونری به راحتی انجام گیرد تصریح کرد: نوعی شریان سالم و سه لایهای وجود دارد که شامل لایه داخلی- لایه میانی و لایهی خارجی است و عاملی که باعث این حرکت راحت خون میشود لایه داخلی به نام لایهی اینتما (Intima) است.
وی در ادامه گفت: عواملی هم وجود دارند که باعث آسیب رسانی به اینتیما و ایجاد زخم و آسیب بر آن میشوند که از جمله آن میتوان به ایجاد پلاک و یا تجمع چربی اشاره کرد که خود این عوامل باعث انسداد در جریان خون میشوند و با فرو رفتن در لایه داخلی منجر به تحریک سیستم انعقادی و لخته شدن شده و در نهایت باعث بسته شدن رگ، ایجاد اختلال در خونرسانی و ایسکمی و بروز سکته قلبی میشوند.
بالا بودن خطر گرفتگی عروق کرونری در جوانان
بیگدلیان با بیان اینکه میزان و درصد مبتلایان در خانمها و زنان به یک اندازه است اذعان کرد: در افراد جوان خطر گرفتگی عروق کرونری و عوارض وخیم و شدید آن نسبت به افراد مسن به میزان قابل توجهی بالاتر است. چرا که با بالا رفتن سن در طی سالها عروق جانبی تشکیل میشود که نوعی میان بر برای خونرسانی به قلب نامیده میشود و این عروق جانبی که فقط در مسنترها پدید میآید، خطر ناگهانی تخریب عضلات قلب را کاهش خواهد داد و احتمال بروز سکته قلبی در آنها در مقایسه با جوانتر ها با رشد نزولی مواجه خواهد کرد.
جلوگیری از ایسکمی قلب با تغییر روش زندگی
این فوق تخصص و جراح قلب با اشاره به اینکه حدود 80 تا 90 درصد به خاطر بیماری ایسکمی قلبی و احساس درد قفسه سینه همراه با سوزش به پزشک مراجعه میکنند گفت: میانگین سنی مبتلایان در ایران نسبت به سایر کشورها کمتر است به طوری که در کشور از سن 40 تا 60 سالگی این بیماری بروز مییابد این درحالی است که در کشورهای دیگر پس از سن 65 سالگی احتمال ابتلا به این بیماری مزمن جود دارد.
وی در پایان برای پیشگیری و جلوگیری از بروز این بیماری خاطر نشان کرد: کنترل میزان قند خون، فشار خون ، تغییر سبک غذایی ، افزایش فعالیتهای بدنی با ورزش میتوان از بروز ایسکمی قلب در سنین جوانی جلوگیری به عمل آورد همچنین با انجام تست ورزش و اکو قلب از وجود یا عدم وجود این بیماری مطلع گردید.
گزارش از فرزانه فدوی
انتهای پیام/