به طول، عرض، و ارتفاع یخچال دقت کنید و محل قرار دادن آن در منزل خود را معین نمایید. ببینید که آیا یخچالی که قصد خرید آنرا دارید در منطقه مورد نظر جای میگیرد یا خیر. همچنین دقت داشته باشید که بهتر است یخچال از طرفین و از قسمت بالا نیز چند سانتی متری با دیوار و سایر وسایل فاصله داشته باشد.
سپس باید به این نکته دقت کنید که میخواهید درب را از کدام طرف باز کنید و آیا به اندازه کافی فضا برای باز و بسته شدن آن وجود دارد یا خیر. اگر به یخساز و آب سرد کن هم نیاز دارید ببینید که طرز استفاده آن چگونه است.
برخی از یخسازها داخل فریزر و برخی دیگر روی درب آن نصب میشوند. در مورد آب سرد کن هم برخی از یخچالها دارای تانک های آب هستند که میبایست آنها را به صورت دستی آب کنید اما برای راحتی بیشتر بهتر است از انواعی خریداری کنید که آب سرد کن به صورت اتوماتیک به شیر آب وصل میشود.
البته این نوع امکانات نیازمند پرداخت هزینه های بالانری نیز هستند. در ضمن به برچسب انرژی یخچال دقت کنید. مصرف برق برخی از یخچالها بسیار بالا بوده و ممکن است هزینه برق خانگی شما بالا برده شود.
m گاز های مورد استفاده در یخچال سازی (گاز های مبرد - سرما زا)
در یخچال های اولیه از گاز آمونیاک NH3 استفاده میشد ولیکن از آنجا که این گاز سمی بوده ودر بر خورد با اعضای بدن بالاخص چشم عوارض ناگواری را ایجاد میسازد و همچنین در ترکیب با رطوبت اثر بسیار مخربی را بر روی فلزاتی چون مس و آلمینیوم گذارده و خاصیت انفجاری دارد و...به جمیع علل مذکور به تدریج کنار گذارده شد و گازهای فریون جانشین آن شد.
در انواع یخچال های موجود در بازار از گاز فریون 12 استفاده می شودفریون 12 (ccl2f2)در ترکیب با هوا بی بو بوده و بر روی فلزات (حتی در ترکیب با رطوبت) اثر مخربی بجای نمیگذارد و سمی نیست. در مناطقی که دمای هوا در حدود 60 درجه سانتی گراد است این گاز سرما سازی بسیار عالی داشته ودر برابر شعله قابل اشتعال نیست.
علی رغم محاسن مذکور استفاده از فریون 12 در مقایسه با آمونیاک مقرون بهصرفه نبوده و حجم زیادی را نسبت به آمونیاک (در تأمین سرما) اشغال میسازد. معایب فوق از ارزش فریون نمیکاهد، اما پیرو آخرین بر رسی های به عمل آمده فریون ها در تخریب لایه اوزون و ایجاد حالت گلخانه ای در جو بسیار موثرند از اینرو دانشمندان تمام مساعی خویش را بکار گرفتند تا جانشینی مناسب برای فریون ها بیابند.
در حال حاضر گاز مورد استفاده در یخچال سازی R134A میباشد. فریون مخصوص کولر های گازی فریون 22 (CHCLF2) است. از آنجا که این فریون دارای هیدروژن است، اثر تخریبی آن در لایه اوزون بهمراتب کمتر از فریون 11 و 12 است.
m چگونگی تولید سرما در یخچال
در تولید سرما از دو ویژگی مهم گازها استفاده میشود. 1-گازها تحت اثر فشار زیاد به حالت مایع در آمده ودر این تغییر حالت، درجه حرارت گاز افزایش مییابد. 2- اگر گاز مایع در محیطی باز تر از محیط قبلی قرار گیرد. به حالت فوران در آمده، تبخیر شده و دمای آن شدیداً" کاهش مییابد.
بنابر این بهصورت یک سرما ساز مورد استفاده قرار میگیرد. حال با توجه به این دو ویژگی به شرح سرما سازی در یخچال میپردازیم. با بکار افتادن کمپرسور پیستون مرتباً"گاز را از طریق لوله بر گشت میمکد و با فشار وارد لوله رفت میکند. فشار وارده بر گاز، حرارتش را افزایش میدهد.
بهمنظور کاستن از حرارت گاز آن را وارد رادیاتور میکنند ودر آن جا مقداری از حرارت گاز کاسته میشود. سپس با عبور از فیلتر (درایر) کاملا" خشک میشود و چون لوله خروجی درایر و پس از آن سطح مقطع لوله مویی بسیار کم است گاز تحت فشار زیادی قرار گرفته و همانگونه که قبلاً" ذکر شد بر اثر این فشار به حالت مایع در میآید و حرارتش نیز افزایش مییابد.
با عبور از لوله مویی، وارد لوله های اواپریتور (جای یخ) میشود ودر آن جا که سطح مقطع جدید به مراتب بیشتر از سطح مقطع لوله مویی است شروع به فوران نموده و تولید سرما میکند، فشار کمپرسور گاز را از اواپریتور عبور داده و خروجی اواپریتور توسط لوله ای مسی یا آهنی به لوله برگشت یخچال میرسد و مجدداً"... گفتیم که براثر ازدیاد فشار در لوله مویی حرارت گاز افزایش مییابد.
اگر حرارت به طریقی از گاز سلب نشود، سرماسازی در اواپریتور کیفیت مطلوبی نخواهد داشت به همین منظور معمولاً"کار خانجات سازنده لوله بر گشت اواپریتور که حاوی گاز سرد است را به لوله رفت لوله مویی که حاوی گاز گرم است جوش میدهند تا گاز گرم لوله مویی در حرکت بهطرف اواپریتور در مجاورت بر گشت گاز سرد از اواپریتور سرد شود واز دمای آن کاسته شود.
بعضی از کارخانجات بهمنظور بهره وری بیشتر از برگشت گاز سرد، لوله مویی را از درون آن عبور داده و به اواپریتور میرسانند. بدین ترتیب گاز مایع شده گرم قبل از رسیدن به اواپریتور کاملاً" سرد میشود ودر جای یخی حد اکثر راندمان را ارائه خواهد داد. هر گاه سرمای ایجاد شده در اواپریتور به حد تنظیم شده در ترموستات برسد، براثر انقباض فانوسک درون ترموستات برق کمپرسور قطع شده و عمل سرما سازی متوقف میشود. دمای محفظه یخچال معمولاً" بین 1 الی 7 درجه سانتی گراد، اواپریتور در حدود 15 درجه زیرصفر است.
ذوب برفک در یخچال (دیفراست): با باز شدن درب یخچال مقداری از هوای گرم محیط وارد یخچال شده و بر اواپریتور قطرات آب را به وجود میآورد. بهمرور قطرات آب به وجود آمده، توده های عظیم یخ یا به عبارت دیگر برفک را ایجاد میسازد که بهوسیله آنها عمل سرما سازی مختل میشود از اینرو لازم است در فواصل زمانی معین نسبت به ذوب برفکها اقدام شود.
در اکثر یخچالها برای نائل آمدن به این منظور تدبیری اندیشیده نشده و تنها راه ذوب برفکها، باز گذاشتن درب یخچال است که در اینحالت برق آن از مدار قطع میشود. روش دیگر استفاده از چند لایه سیم المنت است که به دور اواپریتور پیچیده میشود. هر گاه ذوب برفک ضروری به نظر آمد،به اقرار دادن ترموستات در وضعیت مخصوص ذوب برفک، المنت تولید گرما نموده ویخ های زائد را از میان میبرد.
البته اشکال دیگری از ذوب برفک نیز بکار گرفته شده که امروزه کاربرد کمتری دارد. بهعنوان مثال میتوان نوع دیفراست با شمارش دفعات باز و بسته شدن درب یخچال را نام برد. با قرار دادن کلید مخصوص شمارش زیر درب، تعداد دفعات باز و بسته شدن درب شمارش شده و بهمحض رسیدن تعداد آن به عدد تنظیمی کلید، مدار یخچال برای مدتی قطع میشود.
در زمان توقف کمپرسور، بر اثر افزایش دمای محیط یخچال برفکها ذوب میشوند. ویا میتوان بروش استفاده از تایمر اشاره نمود در این روش پس از زمان معینی تایمر مخصوص عمل نموده و مدار را قطع میسازد. در بعضی از یخچالها، تایمر بهمحض قطع مدار اصلی، مدار المنت پیچیده شده به دور اواپریتور را بر قرار نموده تا عمل ذوب برفک با سرعت بیشتری انجام شود.