به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان پدیده زمينخواری، یکی از مفاسد اقتصادی است که در دهههای اخیر در کشورمان رواج پیدا کرده است.
چند روز پیش در آخرین نشست ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، پرونده یک زمینخواری میلیاردی در "گردنه حیران" در استان گیلان مطرح شد که در آن نام برخی از نمایندگان سابق مجلس و وزرای دولت قبلی به عنوان متهم به چشم میخورد.
متاسفانه پدیده زمینخواری محدود به محله، شهر، روستا، استان یا بخش خاصی نیست و در سراسر کشور به اشکال مختلف پراکنده شده است، گسترش این پدیده شوم بهانهای شد تا با چند تن از نمایندگان مجلس در این باره گفتوگو کنیم.
نگاه نمایندگان مجلس:
خسروی: با اجرای "طرح کاداستر"، زمین خواری به صفر میرسد
عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: با اجرای طرح کاداستر، مستندسازی در مالکیتهای خصوصی و عمومی با صدور اسناد رسمی انجام میگیرد که این امر از زمینخواری جلوگیری میکند.
وی یکی از دلایل افزایش زمینخواری را هویت نامعلوم اداره ثبت و اسناد دانست و در این باره اظهار داشت: متاسفانه اداره ثبت و اسناد هویت مشخصی ندارد و یک بار تحت نظر قوه قضائیه قرار میگیرد و یک بار قوه مجریه آن را زیر نظر میگیرد.
عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: تا زمانی که وضعیت اداره ثبت اسناد و املاک مشخص نشود، افراد شاکی مدرکی بابت اثبات مالکیتشان ندارند.
خسروی افزود: در صورت دعوای دو نفر بر سر زمینی که هیچ کدام هم مدرکی بابت اثبات ادعایشان ندارند، دادگاه نمیتواند به درستی قضاوت کند.
عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: در واقع ممکن است در پروندهای که به دادگاه درباره زمینخواری ارجاع داده میشود، هیچ یک از طرفین صاحب حق نباشند، اما دادگاه باید حکم را به نفع یک طرف صادر کند و این چنین است که پدیده زمینخواری گسترش مییابد.
خسروی خاطر نشان کرد: با مشخص شدن هویت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و اجرایی شدن طرح کاداستر، جلوی تعرض به زمینهای کشور گرفته میشود و این معضل به صفر میرسد.
فلاحی: چراغ سبز مسئولان به زمینخواران
"عباس فلاحی باباجان" در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره افزایش پدیده زمینخواری گفت: این فضای شومی که به وجود آمده حاصل بیضابطگی و عدم کنترل نهادهای زیربط است.
وی تصریح کرد: عدم نظارت و کنترل مسئولان منجر به افزایش زمینخواری شده است و اگر آنان وظیفهشان را به درستی انجام دهند، همه مشکلات حل میشود.
فلاحی باباجان افزود: مشخص است که قوانین و ضوابط به خوبی اعمال نمیشود و عدهای کوتاهی میکنند و به جای برخورد با زمین خوران به آنها چراغ سبز نشان میدهند.
نماینده اهر و هریس اذعان داشت: "طرح کاداستر" در کمیسیون عمران بارها مطرح شد و برای بررسی در صحن علنی آماده گردید ولی هنوز اجرایی نشده است، گویا منافع عده ای در این است که یک سری از قوانین و لوایح به مرحله اجرا نرسد.
وی خاطر نشان کرد: مسئولان نباید امروز و فردا کنند و باید با استناد به قوانین با مجرمان زمین خواری برخورد کنند چرا که در غیر این صورت این فضا غیر قابل کنترل میشود.
پورمختار: سازمان ثبت اسناد و مدارک متولی اجرای طرح "کاداستر" است
"محمدعلی پورمختار" رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان هم در این این باره گفت: عامل اصلی زمینخواری، عدم نظارت و برخورد مسئولان با متخلفان است.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی پیرامون علت اجرای کند طرح کاداستر، گفت: اصل اجرایی نشدن کامل طرح کاداستر به نحوه نظارت و ضعف در تامین منابع مالی شهرداریها و دهیاریها باز میگردد.
نماینده بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متولی اجرای این طرح سازمان ثبت اسناد و املاک است و باید در جایی که مسئولان وظیفه قانونی خود را انجام نمی دهند گزارش دهد.
چرا هکتار هکتار از اراضی ملی را سند سازی و می فروشند