این جشنواره در سال ١٩٧٧ میلادی پایهگذاری شده و یكی از قدیمیترین جشنوارههای فیلم در كاناداست.
جشنواره مونترال تنها جشنواره فیلم رقابتی در آمریكای شمالی است كه از سوی فدراسیون بینالمللی انجمن تهیهكنندگان فیلم، «فیاپف» (FIAPF) معتبر شناخته شده است.
این جشنواره هر ساله اواخر ماه آگوست در شهر مونترال ایالت كبك در كانادا برگزار میشود. این جشنواره بر خلاف جشنواره بینالمللی فیلم تورنتو كه بیشتر بر فیلمهای كانادایی و آمریكای شمالی تمركز دارد، بازه گسترده و متنوعی از فیلمهای كشورهای مختلف دنیا را دربر میگیرد.
امسال و در سی و نهمین دوره این جشنواره، هیئت داوران فیلمهایی از ٨٦ كشور را از میان بیش از ٢ هزار فیلم ارسالشده، انتخاب كردهاند كه در بخشهای متفاوت به نمایش در خواهند آمد.
نمایندگانی از سینمای ایران نیز بارها در این جشنواره بینالمللی حضور داشتهاند. برای مثال، عباس كیارستمی در سال ٢٠٠٠میلادی ریاست هیئت داوران این جشنواره را بر عهده داشت. همچنین رخشان بنیاعتماد در سال ٢٠٠١ جزو داوران جشنواره مونترال بود.
در بخش جوایز نیز سینمای كشورمان بی بهره نبوده است. مجید مجیدی پر افتخارترین ایرانی جشنواره مونترال است. او به ترتیب در سالهای ٢٠٠١،١٩٩٩،١٩٩٧ به ترتیب برای فیلمهای «بچههای آسمان»، «رنگ خدا» و «باران» جایزه بهترین فیلم را از آن خود كرد.
جایزه بهترین بازیگر زن این جشنواره نیز دو بار به بانوان سینمای كشورمان تعلق گرفت. لیلا حاتمی (سال٢٠٠٢) و فاطمه معتمد آریا (سال ٢٠١١) به ترتیب برای نقشآفرینی در فیلمهای «ایستگاه متروک» و «اینجا بدون من» به این عنوان دست یافتند.
مریم شهریار كارگردان فیلم «دختران خورشید» (سال٢٠٠٠) و محمد رضا وطن دوست كارگردان فیلم «وقتی لیموها زرد شدند» (سال٢٠٠٩) برندگان بخش جایزه بهترین فیلم اول بودهاند.
اما به نظر میرسد حضور كشورمان در این دوره از جشنواره بینالمللی فیلم مونترال پررنگتر از دیگر دورههاست.
فیلم «محمد(ص)» ساخته مجید مجیدی، روز چهارشنبه همزمان با اكران عمومی در سینماهای كشورمان، در مراسم افتتاحیه جشنواره مونترال نیز به روی پرده خواهد رفت.
به رغم وجود شایعاتی در خصوص درخواست عوامل این فیلم برای اكران آن در مراسم افتتاحیه، به نظر میرسد حضور موفق مجید مجیدی در دورههای پیشین و سطح بالای آثار ساختهشده توسط وی دلیل این انتخاب بوده است.
نمایش این فیلم قطعا موجب برانگیختهشدن حس كنجكاوی تماشاگران نسبت به زندگی و شخصیت پیامبراكرم (ص) خواهد شد و همین موضوع میتواند موضوعات تحریفشده توسط برخی رسانههای مغرض اروپایی و آمریكایی را به چالش كشانده و در نهایت سبب روشنگری و ابهامزدایی از افكار شود.
نخستین اكران بینالمللی فیلم «محمد(ص)» در مراسم افتتاحیه جشنواره مونترال بدون شک افتخاری بزرگ برای سینمای ایران است.
در بخش رقابتی سینمای جهان جشنواره مونترال، فیلم سینمایی «تابو» ساخته «خسرو معصومی» تنها نماینده كشورمان خواهد بود.
فیلم سینمایی «نزدیکتر» به كارگردانی «مصطفی احمدی» هم در بخش فیلمهای اول جشنواره مونترال حضور خواهد داشت.
پنج نماینده از كشورمان نیز در بخش تمركز بر سینمای جهان شركت خواهند داشت. «مرگ ماهی» به كارگردانی روحاله حجازی، «اعترافات ذهن خطرناك من» ساخته هومن سیدی، «دوران عاشقی» به كارگردانی علیرضا رئیسیان و نیز «حكایت عاشقی» فیلمی از «احمد رمضانزاده»، فیلمهای برگزیده ایرانی این بخش از جشنواره هستند.
البته در بخش فیلم كوتاه نیز «كریم امینی» با فیلم «روز قضاوت» در جشنواره مونترال شركت خواهد داشت.
سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم مونترال از روز ٢٧ آگوست (٥شهریور) به طور رسمی آغاز و تا ٧سپتامبر(١٦شهریور) ادامه خواهد داشت.
گزارش از: زهرا علیاکبرلو
انتهای پیام/