بنابراین برای یافتن علل اصلی حوادث و بحرانهای روی داده در لبنان، ابتدا به صورت گذرا به بررسی عوامل داخلی این رویدادها میپردازیم و سپس ازعوامل خارجی و دستهای جنگافروزانه طرفهای بهرهبردار از بحرانهای این کشور، نام میبریم.
باید توجه داشت که ایجاد ناامنی و تنشهای طائفهای در لبنان سابقه دار است. به هر حال با توجه به ویژگیهای استراتژیکی این کشور که در درون خود جنبش مقاومت حزب الله را دارد و با وجود اینکه مردم این کشور با وجود همهی تنوع و گوناگونیهای طائفهای، دینی و مذهبی، به صورت یکپارچه، حزب الله و دبیرکل آن سید حسن نصرالله را به عنوان یگانه نیروی مقاوم در برابر هجمههای دشمن صهیونیستی در این کشور پذیرفته و از آن حمایت میکنند؛ طبیعی است که برقراری امنیت، وحدت و آرامش در این کشور به کابوسی وحشتناک برای دشمنان محور مقاومت تبدیل میشود.
شیخ" محمد عمرو" یکی از مسئولان کنگره " علمای مسلمان"، دلیل بحران انباشت زباله را بروز اختلاف بین منافع مالی" ولید جنبلاط" رئیس حزب "سوسیالیست ترقیخواه" و "فواد سنیوره" نخست وزیر اسبق لبنان و یکی از سران جریان " المستقبل" عنوان کرده است.
لازم به ذکر است که جریان المستقبل لبنان جریانی نزدیک به غرب و عربستان در این کشور است. همچنین این جریان بهخوبی می داند که ریاست جمهوری میشل عون در حل مشکلات داخلی لبنان راهگشاست
*بیانیه حزب الله پیرامون بحران انباشت زباله و اعتراضات مردمی اخیر در لبنان
حزب الله لبنان با تاکید بر ضرورت حل ریشهای فساد اعلام کرد: بحران زبالهها بخشی از فساد متراکم در طول دو دهه گذشته است و اگر به نقشه استراتژیکی که در سال 1997 مطرح و در سال 2010 بر آن تأکید شد، عمل میشد؛ وضعیت کشور، به این سطح از بحران و تنگنا نمیرسید.
همچنین طبق این بیانیه، «اگر پیش از این به حل و فصل مثبت پرونده زبالهها امیدوار بودیم، متأسفانه اکنون از زیانهای مالی شدید، بسیار صدمه دیدهایم. ما خواستار توقف گامهای منفی برای حل این پرونده و رفتن به سوی گامهای معقول هستیم که از طریق وضع دوره انتقالی و پس از آن برنامه استراتژیک بلند مدت طی میشود.»
"نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان تصریح کرد: مردم حق فریاد زدن دارند، اما در عین حال ضربه زدن به دولت با توجه به خالی بودن کرسی ریاست جمهوری در این کشور و نبود جایگزین برای دولت، مجاز نیست.
رئیس پارلمان لبنان که علاوه بر این سمت رهبری جنبش "امل" از گروههای تشکیل دهنده جریان هشتم مارس (جریان حامی مقاومت و حزبالله) را برعهده دارد، در ریشهیابی حوادث و مشکلات لبنان، مانعتراشی برخی طرفها بر سر راه فعالیت قانونی پارلمانی این کشور را یکی از دلایل اعتراضات صورت گرفته عنوان کرد و گفت: هنگامی که درهای پارلمان را میبندند، طبیعی است که مردم خواهان بازپس گیری و تفویض اختیارات خود به نهادهای حکومتی و به دست گرفتن نظارت توسط خود میشوند.
قطع به یقین میتوان گفت که سناریوی آشوب و فتنه در لبنان و بحرانهای داخلی بیروت با خالی شدن پست رباست جمهوری در این کشور کلید خورد و در پی آن ناآرامیها و تنشهای امروز که در ظاهر به دلیل انباشت زبالهها مطرح میشود؛ چهره این منطقه حساس را دگرگون ساخته است.
بنابراین یافتن علت اصلی وقوع بحران و در واقع شناسایی آتش بیاران این معرکه چندان هم کار دشواری نیست. در مرحله نخست، رژیم صهیونیستی و آمریکا بیشترین منفعت را از این ناآرامیها خواهند برد، چرا که محور مقاومت منطقه در غرب آسیا از لبنان، به پرچمداری حزبالله آغاز میشود. در مرحله بعدی، متضررترین طرفها از حضور مقاومت اسلامی در منطقه و لبنان، همان دشمنان منطقهای مقاومت یعنی برخی از کشورهای مرتجع عرب هستند که در راس آنها عربستان سعودی قرار دارد؛ آل سعود در واقع نمایندگی کاخ سفید در منطقه بوده و تنشها و جنگافروزیهای نیابتی را انجام میدهد.
بدین منظور وهابیت عربستان برای ایجاد ناامنی داخلی در لبنان، بر روی گزینهای دست میگذارد که در واقع آتش فتنهانگیزیاش خرمن زیادی از طوایف را طعمه حریق اختلاف و تفرقه کند واین آتش اختلاف را شعلهورتر کند. این مورد همان شیخ "احمدالاسیر" است که در بین مردم و رسانههای داخلی لبنان به "شیخ فتنه" شهرت یافته است.
گفتنی است که این تروریست سلفی به همراه یک نفر دیگر، به وسیله دو گذرنامه جعلی به نامهای عبدالرحمان طالب و خالد صیدانی قصد فرار از لبنان را داشتند.
همچنین پیشتر احمد الاسیر یا همان "شیخ فتنه"، شهر صیدا را به بهانه مخالفت با حزب الله به آشوب کشیده بود.
دستگاه قضایی لبنان چندی قبل احمد الاسیر را به دلیل تشکیل گروههای تروریستی در این کشور برای آشوب داخلی در نقاط مختلف بیروت و نیز حمله به مؤسسات دولتی و ارتش این کشور به اعدام محکوم کرده بود.
این مبلغ سلفی لبنانی در بازجوییهایی که صورت گرفته اعتراف کرده است که با حمایت سازمان اطلاعات عربستان سعودی و نیز اداره اطلاعات سازمان امنیت داخلی لبنان با هدف تشکیل جنبشی برای رویارویی با حزب الله در شهر صیدا فعالیت داشته است.
اقدامات فتنه انگیزانه و آشوب طلبانه احمد الاسیر علیه محور مقاومت را میتوان در سه بخش خلاصه کرد.
اولین اقدام وی دعوت برای اعتصاب در میدان شهدای بیروت لبنان به منظور محکوم کردن اقدامات نظام سوریه و مصاحبه با رسانههای خبری با اعلام مواضع شدید علیه حزب الله لبنان بود.
دومین اقدام شیخ فتنه اعتصاب در شهر صیدا در مسیر اتوبان بیروت به سمت جنوب بود که در نهایت با اقدامات وزارت کشور لبنان، این مسئله خاتمه یافت.
سومین اقدام وی نیز دعوت از اهل سنت لبنان برای حضور در تجمع جهت محکوم کردن اهانت به پیامبر بود. در این تجمع وی و حامیانش به جای شعارعلیه آمریکا و اهانتکنندگان؛ به نظام سوریه، حزب الله لبنان و جمهوری اسلامی ایران حمله کرد و آنها را به همکاری با اسرائیل و آمریکا متهم کرد.
دولت لبنان که با مشکلات سیاسی و از جمله نداشتن رئیس جمهور و خالی بودن این مسند دست و پنجه نرم میکند، تاکنون نتوانسته جایگزینی برای مدیریت، جمعآوری و دفن زبالهها در بیروت قرار دهد. در پی انباشت زبالههای شهری، فرصتطلبان با آتش زدن آنها و تخریب ادارات دولتی و اماکن عمومی درصددند که لبنان را به عنوان یک کشور بحران زده و در معرض خطر معرفی کنند. پیامد این رویدادها زد و خورد و درگیری آشوبگران با نیروهای امنیتی بوده است.
در نتیجه این بار لبنان اسیر فتنهای دیگر به بهانه انباشت زبالهها شده است که پیامد آن ناآرامی و آشوبهای خیابانی و به عبارت بهتر شکلگیری "فتنه" در این کشور است. شکلگیری این بحران با تجمعاتی همراه بود که پس از شکلگیری آن، بلافاصله با استقبال احزاب مزدور سعودی و طرفداران شیخ احمد الاسیر مواجه گردید. در این بحرانها که پس از گذشت دو روز از تظاهرات در مرکز بیروت صورت گرفت، 70 مجروح برجای گذاشت.
عربستان سعودی که نخستین دشمن مقاومت اسلامی در منطقه محسوب میشود با تحریک، تطمیع و هدایت افراد آشوبگر تا به امروز مانع تشکیل دولت قانونی در لبنان شده است.
"تمام سلام" نخست وزیر لبنان نیز با انتقاد صریح از مزدوران سعودی و تسریع در حل فقدان پست ریاست جمهوری در این کشور اعلام کرد که بزرگترین غم ما امروز بحران "زبالههای سیاسی" در لبنان است.
عوامل اصلی ایجاد آشوب در بیروت "انقلاب" و "ضرورت استعفای نخست وزیر لبنان" را در شعارهای خود مطرح کرده و ممکن است تا شکلگیری جنگ داخلی و مجبور کردن "تمام سلام" به استعفا از پست نخست وزیری این کشور ادامه دهند.
با توجه به حمایتهای جریان مقاومت و طیفها و احزاب لبنان از اعتراضات و تجمعات مسالمتآمیز و مطالبات برحق مردم این کشور لازم است از دو طرف مشهور که از تبدیل این اعتراضات به فتنه و آشوب نهایت نفع و بهره را میبرند، نام برد.
یکی از این دو طرف که ردپایش در حوادث لبنان کاملا آشکار است، عربستان سعودی است که در واقع میتوان گفت یک پای ثابت هر درگیری و ناامنی در منطقه و کشورهای خاورمیانه است و در ضمن واکنشهای رسانههای رسمی سعودی گواه این واقعیت است.
طرف دیگر هم که همواره از لبنان ناآرام، بیثبات و درگیر بحرانها و ناآرامیها سود میبرد، رژیم غاصب صهیونیستی است. رژیمی که سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان بارها در سخنرانی خود تاکید کرده است که تلآویو هرگز خواهان لبنان باثبات، امن، مقتدر و متحد نیست.
بنابراین خیلی هم عجیب و غیرقابل باور نیست که ریاض و تلآویو با وجود همکاریهای نزدیک برای ایجاد ناامنیهای منطقه در سوریه، عراق و یمن و نیز تسلیح و تجهیز گروههای تروریستی_ تکفیری در این کشورها و نیز اتخاذ مواضع خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران، در مورد لبنان نیز که یکی از نقاط حساس محور مقاومت در منطقه به شمار میآید؛ از پیامدهای فتنهانگیزی و آتشافروزی در این کشور بهرهبرداری کامل در جهت منافع خود انجام دهند.
*حوادث داخلی لبنان همانند غدهای چرکین است / دولت کنونی لبنان روبه پایان است
"احمد دستمالچی" کارشناس مسائل خاورمیانه و سفیر سابق ایران در لبنان و اردن در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص مسائل اخیر داخلی لبنان اظهار داشت: حوادث داخلی لبنان که هماکنون در حال جریان است، غده چرکینی است که ثمره استعمار فرانسوی در ساختار داخلی این کشور است و این مشکل را برای طوایف لبنان ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: هماکنون مدت زیادی است که پارلمان لبنان نتوانسته روی گزینه ریاست جمهوری در این کشور به توافق برسد و با توجه به اینکه رئیسجمهور در کابینه نقش موثری دارد، تاکنون در این ایفای نقش ناکام بوده است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: به هرحال اکنون دولت لبنان مدتی است که درگیر گرفتاریهایی ساختاری است و نمیتواند خدمات خوبی را به شهروندان این کشور ارائه دهد.
سفیر سابق ایران در لبنان گفت: از سوی دیگر دخالت سوء کشورهای بیگانه و به ویژه عربستان سعودی در لبنان سبب شده است که دولت این کشور از کارآمدی فعال و به روز عقب مانده و در نهایت این مشکلات به وجود آید.
سفیر سابق ایران در لبنان و اردن افزود: از طرف دیگر مردم خود را نیازمند به خدمات بهتر و زندگی با آسایش بیشتری میبینند، اما از سوی دولت لبنان هیچ اقدامی صورت نمیگیرد. دولتها در این کشور میآیند و میروند و هیچ بهبودی در وضعیت زندگی مردم حاصل نمیشود.
دستمالچی ادامه داد: هماکنون در عرصه داخلی لبنان مسئلهای ساده مثل جمعآوری زباله هم به مشکلی جدی برای دولت این کشور تبدیل شده است، آنها حتی نمیتوانند جمعآوری و انباشت زباله را سر و سامان دهند، بنابراین طبیعی است که مردم اعتراض کرده و اعتراضشان هم تا به ثمر نشستن نتیجه پابرجا خواهد بود.
وی تاکید کرد : به نظر میرسد که در شرایط فعلی با حمایت بسیاری از گروهها و طوایف لبنان این کشور باید به سامان برسد و چارهای هم جز این نیست.
این کارشناس مسائل خاور میانه گفت: هماکنون دولت آقای "تمام سلام" به دلیل مشکلات ایجاد شده در لبنان رو به پایان است.
سفیر سابق ایران در لبنان و اردن از دستهای بیگانه در آشوبهای لبنان پرده برداشت و گفت: دخالتهای نابجا و بسیار بزرگ و تاثیرگذار عربستان در لبنان همیشه موجب ایجاد تنش و آشوب در این کشور بوده است. در طی چند روز گذشته شیخ تکفیری لبنانی به سبب اقدامات فتنهانگیزانه دستگیر شد و به صورت علنی اعتراف کرد که عربستان با قراردادن پول در اختیار آنها درصدد ایجاد اختلاف مذهبی و طائفهای در لبنان بوده است. همچنین با دخالت سعودیها ترورهای کوری نیز برای ایجاد تشنج در لبنان صورت گرفته است.
انتهای پیام/
تحولات امروزه جبه مقاومت نشان می دهد که یک ائتلاف عربی به فرماندهی عربستان سعودی بر علیه آن ها به وجود امده است
باید ایران تا دبر نشده وارد عمل شود وگرنه به زودی اسرائیل با حزب الله وارد جنگ خواهد شد و...
یا علی
از مردم لینان و تمامی کشورها که گروههای تکفیری- صهیونیستی و سلفی در انتظار به آشوب کشیدن آنها هستند تا بتوانند به مقاصد خود برسند تقاضا دارم آنان در رساندن به مقصدشان با اتحاد و همدلی ناکام بگزارند و به تمامی دنیا ثابت کنند که جبهه مقاومت هیچ گاه در برابر فتنه انگیزی آنها شکست نخواهد خورد.