چاقی دارای علل گوناگونی می‌باشد و بسته به نوع آن باید اقدام به درمان آن کرد.

به گزارش خبرنگار كلينيك گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دکتر پیام فرح‌بخش متخصص تغذیه در خصوص عوامل ایجاد چاقی گفت: برای اقدام به کاهش وزن، در ابتدا باید علت و عوامل اصلی چاقی را شناسایی کنید، اگر فردی با هر روشی اقدام به کاهش وزن خود کند، اما عامل زمینه‌ای و ریشه‌ی اصلی چاقی را از بین نبرد، به طور یقین چاقی او پس از مدتی مجدداً به سراغ او آمد.

دکتر پیام فرح‌بخش گفت: یکی از علل چاقی ژنتیک می‌باشد. فرزندان موجود در خانواده‌های که پدر یا مادر آن‌ها چاق هستند، طبیعتاً چاق می‌شوند. ارث می‌تواند حدود 20درصد تا 50درصد در این امر دخالت داشته باشد و تفکیک درصدها بدین شرح می‌باشد: اگر یکی از والدین (پدر یا مادر) چاق باشند، به احتمال 20درصد فرزندان آن‌ها نیز چاق ‌می‌شوند، اگر هر دوی آن‌ها چاق باشند، به احتمال 40درصد فرزند یا فرزندان آن‌ها چاق می‌شوند و هم‌چنین در بررسی دوقلوهای یکسان، خواهیم دید که به احتمال 50درصد این امر می‌تواند دخالت داشته باشد.

مراقب باشید تا ویروس‌ها و میکروب‌ها چاقتان نکند
عامل دیگری که باعث چاقی یم‌گردد، ویروس‌ها و میکروب‌هایی هستند که در این زمینه شناسایی شده‌اند و برخی از آن‌ها می‌توانند منجر به چاقی افراد شوند.

قبل از آن‌که زیاد احساس گرسنگی کنید، غذا بخورید و پیش از سیری دست از غذا خوردن بکشید

افزایش مصرف غذا یا پُرخوری (اعم از مصرف حجم زیاد غذا، شیرینی‌جات، نوشیدنی‌ها، غذاهای سرخ‌کردنی و تنقلات) باعث چاقی فرد می‌شود. دریافت بیش از حد مواد غذایی حتی در صورتی‌که غذاهای مفیدی باشند باعث چاقی می‌گردد. برای مثال: روغن زیتون، شیر، لبنیات و میوه‌ها نیز مفید می‌باشند اما اگر در مصرف آن‌ها زیاده‌روی کنیم باعث چاقی می‌شود.

چرا آب هم می‌خورم چاق می‌شوم؟
افرادی که سوخت و ساز یا متابولیسم بدن‌شان به هر دلیل پائین آمده باشد، این امر باعث چاقی آن‌ها می‌شود. این افراد با وجود آن‌که غذای کمی می‌خورند اما چاق می‌شوند. عواملی که باعث پائین‌ آمدن متابولیسم می‌شوند، عبارتند از: رژیم‌های نامناسب قبلی و عدم رعایت اصولی کلی که برای حفظ متابولیسم بدن نیاز است.
 
کم‌کاری تیروئید با شما چه می‌کند؟
غده‌ی تیروئید در این افراد به اندازه‌ی کافی هورمون تیروئیدی ترشح نمی‌کند. این هورمون نقش کلیدی در تعادلات متابولیکی دارد، و تولید میزان کم‌ آن سبب کُندی متابولیسم می‌شود، به همین دلیل هر مواد خوراکی که فرد مصرف می‌کند به شکل چربی ذخیره شده و به انرژی تبدیل خواهد شد. زنان 6 برابر مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند و به همین دلیل میزان شیوع چاقی در آن‌ها بیشتر از مردان است. در صورت این‌که پزشک مربوطه تشخیص دهد که بیمار دچار کم‌کاری تیروئید است، احتمالاً برای او هورمون درمانی تجویز می‌کند.

این متخصص تغذیه در خصوص تأثیر قرص‌های جلوگیری از بارداری بر چاقی گفت: اکثر قرص‌های پیشگیری از بارداری از 2 هورمون استروژن و پروژسترون تشکیل شده‌اند که جلوی تشکیل تخمک را تا 99درصد می‌گیرد. با این وجود مصرف این قرص‌ها تا حد کمی می‌تواند سبب اضافه وزن شود. دلیل آن نیز تأثیر استروژن در ذخیره‌سازی چربی توسط ارگان‌ها می‌باشد که البته یک ضرورت برای بدن خانم باردار است. در صورتی‌که فرد از قرص برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌کند، بهتر است تا هر چند وقت یک‌بار روش خود را تغییر داده و از روش‌های دیگری استفاده کند.

قرص‌های ضدافسردگی باعث چاقی می‌شوند
قرص‌های ضدافسردگی می‌توانند تعادل ترکیبات شیمیایی مغز را تغییر دهند و فرد را از حالت افسردگی رها کنند، با این حال در اکثر موارد مصرف آن‌ها سبب اضافه وزن جزئی می‌شود در صورتی‌که فرد به هر دلیلی از این نوع قرص‌ها مصرف کند، بهتر است تا در کنار آن عادات صحیح زندگی را نیز به کار ببندد، بدین معنی که یک رژیم غذایی سالم داشته و به اندازه ورزش کند.
 
افراد دیابتی درکنار درمان‌های آنتی‌دیابتیک این دارو را مصرف کنند
دیابت نوع2 نیز می‌تواند باعث چاقی شود. دیابت نوع2 زمانی به وجود می‌آید که بدن به اندازه کافی انسولین ترشح نکند یا بدن نسبت به آن مقاوم باشد. درمان‌های آنتی دیابتیکی که برای این بیماران تجویز می‌شود، معمولاً سبب بروز اضافه وزن می‌شود، درمان با انسولین یا سایر داروها ناخودآگاه کمی اضافه وزن برای بیمار به دنبال دارد. در صورتی‌که فردی به دیابت نوع2 مبتلا می‌باشد، بهتر است تا در کنار داروهای آنتی‌دیابتیک، داروی متفورمین نیز مصرف کند اما قبل از آن باید با پزشک خود مشاوره کند زیرا این دارو با همه‌ی افراد سازگار نمی‌باشد.
 
افرادی که قبلاً به نشانگان پلی‌کیستیک در معرض این مشکلات هستند
به‌هم ریختگی تعادل هورمونی می‌تواند سبب بروز کیست یا کیسه‌های مایع حاوی تخمک شود که از تخمدان‌ها آزاد نشده‌اند. این کیست‌ها روند تخمک‌گذاری را مختل می‌کنند و سبب اضافه وزن، پُرمویی و گاهی ظاهر شدن آگنه در فرد می‌شود. در صورتی‌که فردی به این مشکل دچار شود، اولین توصیه تغییر شیوه زندگی و مصرف داروهایی نظیر متفورمین است که متابولیسم را کنترل می‌کند و سبب تعادل هورمونی می‌شود.

مصرف استروئیدها (مصرف کورتیکو استروییدها که معمولاً برای درمان آرتریت روماتوئید، آسم یا دیگر بیماری‌ها استفاده می‌شود) و هم‌چنین مصرف هورمون استروژن نیز هر کدام سبب چاقی فرد می‌گردند.

دکتر فرح‌بخش در پایان گفت: اضطراب و نگرانی افراد چاق از یک سو و عدم آگاهی کافی آنان در مورد روش تناسب برای کاهش وزن باعث می‌شود تا بیماران جذب تبلیغات سوء و مخرب شوند و به این فراد و شرکت‌ها رجوع کنند. استفاده از روش‌های غیرعلمی و غیرمجاز برای کاهش وزن، پیامدهای خطرناکی را برای افراد چاق در پی دارد و بر مشکلات آن‌ها می‌افزاید.

انتهای پیام/ 

 

برچسب ها: چاقی ، کالری ، وزن ، میکروب
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار