به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان ؛ شبکه تلویزیونی پرس تی وی برای بررسی فاجعه منا با "محمد العاصی،" امام جماعت مرکز اسلامی واشینگتن، و "وفیق مصطفی،" رئیس شبکه عرب محافظه کار، گفتگوی زنده انجام داد.
وفیق مصطفی رئیس شبکه عرب محافظه کار در پاسخ به این پرسش که آیا سعودیها نگرشی بیرحمانه به این موضوع گرفتند و اول از همه قربانیان حادثه را مقصر دانستند و سپس به تقدیر و سرنوشت اشاره کردند، گفت:
قطعا هیچ بهانهای برای مرگ صدها مسلمان براثر ازدحام جمعیت وجود ندارد. پرسشهای زیادی وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود. امیدوارم که تحقیقی که ملک سلمان خواستار آن شده است تحقیقی کامل و مناسب باشد و بتواند به همه پرسشهایی که تمام دنیا مطرح میکند، پاسخ بدهد.
مجری گفت:
شما به تحقیقی اشاره کردید که ملک سلمان خواستار آن شده است. آیا به نظر شما این تحقیق باید یک تحقیق بین المللی باشد؟ یا اینکه به نظر شما سعودیها قادر هستند خودشان تحقیق انجام دهند!
وفیق مصطفی در پاسخ گفت: این تحقیق آزمونی بزرگ برای سعودیها خواهد بود که خودشان تحقیق کنند یا اینکه این تحقیق با مشارکت دیگر کشورها باشد که افراد زیادی را در این فاجعه از دست دادند. بسیار جای تاسف دارد که مفتی مکه تمام این ماجرا را به سرنوشت و تقدیر پیوند زده است. عناصر زیادی از غفلت در این ماجرا نقش داشت، سازماندهی ضعیفی در مراسم دیده شد. به طور مثال میتوان به حادثه افتادن جرثقیل اشاره کرد که باعث کشته شدن شمار زیادی از افراد شده بود. به نظر من باید کاری صورت گیرد تا کاستیها رفع شود.
در ادامه این گفتگو مجری پرس تی وی از امام جماعت مرکز اسلامی واشینگتن پرسید:
بسیاری از مکانهای تاریخی اسلامی در عربستان از بین رفتند و به جای آنها ساختمانهای جدید احداث شدند. زائران به جای آنکه به کعبه نگاه کنند و به آفریدگار عالم فکر کنند، ساعتی را میبینند که در یک برج نصب شده است. به جای خانههای تاریخی اسلام و قبور چهرههای تاریخی، زائران شاهد نمایندگیهای استار باکس هستند. به نظر میرسد که امت اسلامی سکوت کردهاند درحالیکه سعودیها این مکانهای مقدس را به نهادهای امروزی و دنیایی تبدیل کرده اند. آیا به نظر شما بخشی از مشکل این است که امت اسلامی سکوت کرده است درحالیکه سعودیها این تغیرات را اعمال کردند؟
محمد العاصی امام جماعت مرکز اسلامی واشینگتن در پاسخ گفت:
اول، من پیام تسلیت خود را به همه کسانی که در این فاجعه متحمل درد و رنج شدند بیان میکنم چه کسانی که عزیزانشان را از دست دادند و چه کسانی که از سرنوشت عزیزانشان خبری در دست ندارند. ما هنوز به میزان و شدت این مشکل پی نبردهایم زیرا شمار کشتهها همچنان افزایش مییابد. درباره مدیریت یا سوء مدیریت حج سعودیها باید بگویم که ما اکنون با یک مشکل آنی و فوری روبرو هستیم. مشکل این است که اکنون صدها مسلمان وجود دارند که یا کشته شدند، زخمی شدند و یا مفقودند. پس تمرکز همه این است که چه کسی مقصر بود و چرا این اتفاق رخ داد. به نظر من این مسئله ما را وادار میکند که پرونده ی بزرگ را بگشائیم. آیا حاکمان سعودی حق مطلق دارند که همه تصمیمات مربوط به حج و عمره را به صورت اختصاصی در اختیار داشته باشند؟
به نظر من این پرسشی است که مسلمانان باید از حالا به بعد بپرسند. ما دیگر نمیتوانیم وقوع چنین رخدادهایی را در آینده تحمل کنیم. مسلمانان باید اقدام کنند تا ببینند اداره جزئیات امور حج دیگر در دستان افرادی نباشد که قادر نیستند کنترل مناسک حج را برعهده داشته باشند.
امام جماعت مرکز اسلامی واشینگتن در واکنش به اظهارت مفتی مکه که گفته بود فاجعه منا تقدیر بود و تقصیر مقامات نبود، افزود:
مطرح کردن چنین اظهاراتی از فردی که حقوق بگیر دولت است انتظار میرود. این مفتی و افرادی که اطراف او هستند اساسا حقوق بگیر دولت عربستان هستند. این افراد هرگز مشکل را ناشی از اشتباه دولت شان نمیدانند. خلاصه بگویم که اگر پیمانکاری در مکه بود که یک خانه را میساخت و سپس چند هفته بعد آن خانه فرو میریخت نتیجه چه میشد؟ در این صورت آیا میگفتند که این اقدام خدا و تقدیر بود؟ یا اینکه تحقیق میکردند پیمانکار عملکردش چه بود و آیا با مقررات و استانداردهای ساختمان مطابقت دارد؟ همین مسئله هم برای برگزاری مناسک حج صدق میکند. آیا این افرادی که مسئول تصمیمات بزرگ در حج هستند یعنی شاهزادههای سعودی در ریاض و جده ربطی به این مسئولیتها ندارند؟ آنها حج را به یک رعب و وحشت تبدیل کردند. به نظر من بیش از نود درصد بینندگان شبکه شما مسلمان هستند. کسانی که در عربستان سعودی هستند باید مطابق با قرآن و سنت عمل کنند. در قرآن آیهای وجود دارد که من اطمینان دارم آن را هزاران بار شنیده اند. این آیه میگوید "الحج اشهر معلومات" یعنی حج در ماههای مشخصی است. همه علما قبول دارند که این ماهها سه ماه هستند یعنی ذی الحجه فقط یکی از این ماهها است. دو ماه دیگر نیز پیش از این ماه است . این زمان برای برگزاری حج است. چرا آنها این حج را به یک هراس تبدیل کردند و آن را به ده یا بیست روز خلاصه کردند. چرا حج را به دو یا سه هفته تبدیل کردند؟ این اقدام نقض قرآن و نقض سنت است. آنها باید در مورد استانداردهای قرآن و سنت پاسخگو باشند. اکنون حج به یکی از خطرناک ترین مکانها روی زمین برای اجرای فرائض دینی تبدیل شده است. سی میلیون نفر در هند به کنار رودخانه گنگ میروند؛ اما ما هیچ چیز درباره فاجعه در آنجا نشنیدیم. در کربلا بین شش تا هشت میلیون نفر میروند تا در مراسم عاشورا شرکت کنند؛ اما چنین فاجعهای رخ نداد. شمار افرادی که هر سال به حج میروند دو میلیون نفر است. از این جمعیت یک میلیون و چهارصد هزار نفر افرادی هستند که از خارج عربستان به حج میروند. پس معنی این جمله این است که یک چهارم زائران از شبه جزیره عربستان هستند و سه چهارم بعدی از دیگر نقاط جهان هستند. این تبعیض است. حج قرار است ما را در کنار هم قرار دهد، ما را متحد کند.
امام جماعت مرکز اسلامی واشینگتن گفت: ما در این مقطع شمار دقیق کشتهها را نمیدانیم، دقیقا نمیدانیم که هر کشوری چقدر تلفات داشت؟ چقدر زخمی شدند؟ زمانی که تعداد تلفات و زخمی ها مشخص شد آنگاه کشوری که بیشترین قربانیان را داشته باشد دستکم باید یک نماینده در کمیته بررسی این حادثه و برنامههای آینده برای اجتناب از این رخدادهایی داشته باشد.
انتهای پیام/